Δευτέρα, 23 Μαΐου, 2022
22.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Το πρώτο φιλέτο vegan σολομού φέρνει τα πάνω κάτω στη βιομηχανία θαλασσινών

ΑρχικήΝέαΚαινοτομία / ΤάσειςΤο πρώτο φιλέτο vegan σολομού φέρνει τα πάνω κάτω στη βιομηχανία θαλασσινών
spot_img

Η κάποτε περιορισμένη vegan και vegetarian κουζίνα είναι τώρα πλούσια σε επιλογές αφού σήμερα, οι καταναλωτές μπορούν να βρουν τα πάντα, από παγωτό χωρίς γαλακτοκομικά μέχρι φυτικά μπιφτέκια.

Τώρα, η ισραηλινή start-up, η Plantish, παρουσίασε τα πρώτα vegan κομμένα φιλέτα σολομού. Για μια εταιρεία μόλις έξι μηνών, η Plantish έχει πετύχει πολλά. Η start-up εταιρεία τεχνολογίας τροφίμων έχει ήδη κερδίσει 2 εκατομμύρια δολάρια από το TechAviv Founder Partners, ένα επιχειρηματικό ταμείο που υποστηρίζεται από ορισμένους από τους βασικούς παράγοντες του κλάδου.

Το φιλέτο σολομού χωρίς κόκαλα της Plantish είναι φτιαγμένο από πρωτεΐνες οσπρίων και εκχυλίσματα φυκιών και φαίνεται ίδιο με τον κλασικά μαγειρεμένο σολομό σε εμφάνιση, γεύση, υφή και δομή. Το τελευταίο χαρακτηριστικό είναι αυτό που έχει εμποδίσει τους παραγωγούς τροφίμων να τελειοποιήσουν τα vegan θαλασσινά μέχρι στιγμής. Ωστόσο, με μια έμπειρη ομάδα στο τιμόνι η εταιρεία κατάφερε να κάνει την υπέρβαση.

Η δομή του προϊόντος είναι ιδιαίτερα σημαντική, δεδομένου ότι η συντριπτική πλειονότητα των ψαριών που πωλούνται είναι ολόκληρα κομμένα (με εκτιμήσεις έως και 80%). Ωστόσο, ο εναλλακτικός τομέας με θαλασσινά είναι γεμάτος με επιλογές ψαριών με κιμά, λόγω τεχνικών περιορισμών.

Το κομμένο φιλέτο Plantish έχει την ίδια θρεπτική αξία με τον παραδοσιακό σολομό και είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, ωμέγα-3, ωμέγα-6 και βιταμίνες του συμπλέγματος Β.Ωστόσο, σε αντίθεση με πολλούς εκτρεφόμενους ή άγριους σολομούς, η έκδοση της Plantish δεν περιέχει υδράργυρο, αντιβιοτικά, ορμόνες, μικροπλαστικά και άλλες τοξίνες. Επιπλέον, το τρέχον πρωτότυπο της εταιρείας μπορεί να μαγειρευτεί με όλους τους ίδιους τρόπους που παρασκευάζεται ο παραδοσιακός σολομός.

Η σημαντικά γρήγορη ανάπτυξη της Plantish μπορεί να αποδοθεί, εν μέρει, στην κοινή αποστολή της ομάδας. Ο Ofek Ron, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Plantish, δήλωσε:

«Υπάρχουμε για να σώσουμε τους ωκεανούς και να εξαλείψουμε την ανάγκη κατανάλωσης θαλάσσιων ζώων, παρέχοντας πιο βιώσιμες, πιο θρεπτικές και πιο νόστιμες επιλογές ψαριών. Το όραμά μας είναι να γίνουμε η κορυφαία μάρκα θαλασσινών στον κόσμο, χωρίς να πληγώσουμε ούτε ένα ψάρι».

Είναι μια φιλόδοξη επιδίωξη, δεδομένου ότι η παγκόσμια αγορά θαλασσινών αξίζει 586 δισεκατομμύρια δολάρια (περίπου 514 δισεκατομμύρια ευρώ), σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών αγοράς IMARC Group. Συγκεκριμένα, ο σολομός αντιπροσωπεύει τα 50 δισεκατομμύρια δολάρια (περίπου 44 δισεκατομμύρια ευρώ) από το παραπάνω ποσό.

Πρόκειται για την καλύτερη στιγμή να ανταγωνιστεί κανείς τη βιομηχανία. Περισσότερο από το 90% των αποθεμάτων θαλάσσιων ψαριών στον κόσμο είναι ήδη υπεραλιευμένο. Και με τον παγκόσμιο πληθυσμό να αναμένεται να φτάσει σχεδόν τα 10 δισεκατομμύρια μέχρι το 2050, γίνεται σαφές ότι η σημερινή αλιευτική βιομηχανία δεν είναι βιώσιμη.

Πέρυσι, μια πρώτη στο είδος της μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η τράτα βυθού – που χρησιμοποιείται για την αλίευση τεράστιων ποσοτήτων ψαριών – απελευθερώνει τόσο άνθρακα όσο και η βιομηχανία αεροπορικών ταξιδιών.

Εν τω μεταξύ, η παραγωγή θαλασσινών έχει κατηγορηθεί για υπερβολικές ποσότητες ρύπανσης, καθώς και για την υποβάθμιση των οικοτόπων και την απώλεια ειδών.

Για αυτόν τον λόγο, μεταξύ άλλων, η Plantish – μια εταιρεία καθαρών μηδενικών εκπομπών άνθρακα – υποστηρίζει ότι «τα φυτά κάνουν τα καλύτερα ψάρια». «Όλοι μας μοιραζόμαστε το ίδιο όραμα και πάθος και γνωρίζουμε ότι μόνο αν δουλέψουμε μαζί, θα αλλάξουμε τον κόσμο», αναφέρει η Plantish στην ιστοσελίδα της.

Το Plantish Salmon θα κυκλοφορήσει σε επιλεγμένα pop-up τοποθεσίες μέχρι το τέλος του έτους, ενώ η επίσημη κυκλοφορία του έχει προγραμματιστεί για το 2024.

Από το plantbasednews.org

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img
spot_img

Must read

Τυρί: 6 συμβουλές για να ΜΗΝ χαλάσει πριν την ώρα του – Μπορούμε να το καταναλώσουμε εάν έχει πιάσει μούχλα;

Το τυρί είναι αρκετά ιδιαίτερο όσον αφορά την αποθήκευσή του και απαιτεί ειδική μεταχείριση - Τι πρέπει να κάνετε και τι όχι για να το διατηρήσετε όσο το δυνατό περισσότερο

Προβληματισμός με την απόφαση του FDA για τις «φθαλικές ενώσεις» στις συσκευασίες

Η πρόσφατη δήλωση του FDA ότι δεν πρόκειται να επιβάλει πλήρη απαγόρευση στις φθαλικές ενώσεις που βρίσκονται συνήθως σε συσκευασίες γρήγορου φαγητού, εξόργισε επιστήμονες και περιβαλλοντικές ομάδες που πιέζουν για την απομάκρυνσή τους.

Salmonella: Το… “μπέρδεμα” με την επικινδυνότητα ή μη, των διάφορων ορότυπων σαλμονέλας, λύνει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Παρέμβαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για να λύσει το θέμα σχετικά με το εάν είναι ασφαλή τα προϊόντα νωπού κρέατος πουλερικών που έχουν εντοπιστεί με άλλους τύπους σαλμονέλας, εκτός από S. enteriditis και S. typhimurium, τα μόνα που έχουν χαρακτηριστεί από την ΕΕ επικίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα