Πέμπτη, 17 Απριλίου, 2025
22.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

ΠΓΕ το Ουγγρικό αλκοολούχο ποτό από ροδάκινα

ΑρχικήΝέαΠΓΕ το Ουγγρικό αλκοολούχο ποτό από ροδάκινα
spot_img

Με τη δημοσίευση του Εκτελεστικού Κανονισμού (ΕΕ) 2022/380 , έγινε γνωστή η απόφαση για τη καταχώριση γεωγραφικής ένδειξης του αλκοολούχου ποτού “Homokháti őszibarack pálinka”.

Το προϊόν αυτό είναι απόσταγμα φρούτων, άχρωμο, διαυγές, και έχει τα χαρακτηριστικά αρώματα και τη γεύση των ροδάκινων που καλλιεργούνται στην περιοχή Homokhátság.

- Advertisement -

Η πολτοποίηση, η ζύμωση, η απόσταξη και η ανάπαυση του «Homokháti őszibarack pálinka» επιτρέπονται μόνο σε εμπορικά αποστακτήρια παραγωγής pálinka που βρίσκονται εντός των οριζόμενων γεωγραφικών περιοχών της Ουγγαρίας (Mórahalom, Ásotthalom, Domaszék, Zákányszék, Ruzsa, Öttömös, Pusztamérges, Üllés, Bordány, Forráskút, Zsombó, Szatymaz, Kelebia και Balotaszállás).

Για την παρασκευή του «Homokháti őszibarack pálinka» πρέπει να χρησιμοποιούνται ποικιλίες ροδάκινων προερχόμενων από την οριζόμενη γεωγραφική περιοχή. Όλες αυτές οι ποικιλίες προέρχονται από την άγρια ροδακινιά, οι σπόροι της οποίας χρησιμοποιούνται ως σπόροι για σπορά, οι οποίοι μετά τη φύτευση μετατρέπονται σε δενδρύλλια που εμβολιάζονται με μοσχεύματα ήμερων ροδακινιών. Ο συνδυασμός των ποικιλιών αυτών εξασφαλίζει ότι οι μοναδικές γεύσεις των ροδάκινων που καλλιεργούνται στην περιοχή Homokhát αντικατοπτρίζονται στα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του pálinka που παρασκευάζεται από αυτά τα ροδάκινα, όπως φρεσκάδα εσπεριδοειδών, λεπτή γλυκύτητα και απαλή επίγευση.

Το βασικό συστατικό του pálinka είναι ένας πλήρως ώριμος καρπός, καλής ή εξαιρετικής ποιότητας, που καλλιεργείται εντός της γεωγραφικής περιοχής. Η ποσοτική παραλαβή των φρούτων γίνεται βάσει βάρους.

Κατά τη διάρκεια της παραλαβής της πρώτης ύλης, ο ποιοτικός έλεγχος πραγματοποιείται βάσει οργανοληπτικής αξιολόγησης (ωρίμαση —ώριμα έως υπερώριμα— υγιή, καθαρά, απαλλαγμένα από ξένες ύλες —χώμα, φύλλα, μικρά κλαδιά, πέτρες, μέταλλο ή άλλο υλικό— καθώς και από μούχλα ή σήψη), με δειγματοληψία.

Η αφαίρεση του πυρήνα από τον καρπό πρέπει να γίνεται με τη χρήση ειδικού εργαλείου.

Κατά τη διάρκεια της ζύμωσης, είναι σημαντικό η θερμοκρασία να καθορίζεται με ακρίβεια (στους 16-23 °C), να επιτυγχάνεται η βέλτιστη τιμή pH (2.8-3.2) και να ελέγχεται η περιεκτικότητα σε σάκχαρα και αλκοόλη.

Η περιεκτικότητα σε σάκχαρα πρέπει να είναι χαμηλότερη από 5°Brix στο τέλος της ζύμωσης.

Το pálinka δεν θα πρέπει να έχει υποστεί γλύκανση κατά τη διαδικασία παραγωγής, ούτε για την τελειοποίηση της τελικής γεύσης.

Σύμφωνα με τον πολύ αυστηρό κανονισμό που ισχύει για τα εμφιαλωμένα προϊόντα (± 0,3 % κατ’ όγκο), ο αλκοολικός τίτλος του pálinka μετά την ανάπαυση πρέπει να ρυθμίζεται σε επίπεδο κατάλληλο για κατανάλωση μέσω προσθήκης πόσιμου νερού καλής ποιότητας. Το νερό είναι δυνατόν να έχει υποβληθεί σε απόσταξη, απιονισμό, καθαρισμό με ιονανταλλαγή ή αποσκλήρυνση.

Μετά την ανάπαυση το pálinka μπορεί να ψυχθεί και να υποβληθεί σε διήθηση. Εάν αυτό κριθεί απαραίτητο, μπορεί να υποβληθεί σε περαιτέρω επεξεργασία με τη χρήση κατάλληλων βοηθητικών μέσων επεξεργασίας, για τον εξευγενισμό του προϊόντος και την απομάκρυνση τυχόν βαρέων μετάλλων. Στη συνέχεια μπορεί να γίνει η εμφιάλωση του pálinka.

Αφού επιτευχθεί ο κατάλληλος αλκοολικός τίτλος, το pálinka μπορεί να μεταγγιστεί σε πλυμένες φιάλες οι οποίες σφραγίζονται με αλουμινένιο κοχλιωτό πώμα, ελικωτό πώμα ή φελλό που πληροί τα κριτήρια συσκευασίας. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν φιάλες από γυαλί ή κεραμικό υλικό.

Το «Homokháti őszibarack pálinka» παρασκευάζεται παραδοσιακά εντός της γεωγραφικής περιοχής με απόσταξη με άμβυκα. Η γνώση της παραδοσιακής τεχνικής παραγωγής μεταβιβάζεται από γενιά σε γενιά. Η απόσταξη με άμβυκα είναι μια παραδοσιακή διαδικασία κατά την οποία η γεύση και οι αρωματικές νότες αναδεικνύονται με χαρακτηριστικό τρόπο που εκφράζεται στο pálinka. Δεδομένου ότι η απόσταξη αποτελεί έναν από τους ακρογωνιαίους λίθους της παραγωγής pálinka που παρασκευάζεται από ροδάκινα, η ανθρώπινη τεχνογνωσία είναι αυτή που προσδίδει στο τελικό προϊόν —«Homokháti őszibarack pálinka»— το μοναδικό χαρακτηριστικό των αρωμάτων των ροδάκινων που καλλιεργούνται εντός της γεωγραφικής περιοχής. Για την παρασκευή του pálinka απαιτείται ιδιαίτερη εμπειρογνωσία, ιδίως επειδή το pálinka σπανίως παρασκευάζεται από ροδάκινα.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Νέο και πολύ επικίνδυνο παθογόνο εντοπίστηκε σε κοτόπουλα λιανικής – Προκαλεί μαζικές τροφικές δηλητηριάσεις

Σοβαρός χαρακτηρίζεται ο αναδυόμενος κίνδυνος από το βακτήριο Escherichia albertii σε κοτόπουλα - Διεθνή συνεργασία ζητούν ερευνητές

Επιβίωση των μελισσών χωρίς γύρη – Επιστημονική ανακάλυψη μετά από έρευνα 10 ετών

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν μια νέα πηγή τροφής που έχει σχεδιαστεί για να διατηρεί τις αποικίες μελισσών επ' αόριστον χωρίς φυσική γύρη

ΕΕ: Τα καλλυντικά παραμένουν και το 2024 τα πιο επικίνδυνα προϊόντα στην ευρωπαϊκή αγορά – Έκθεση του RAPEX

Τα καλλυντικά βρίσκονται ξανά στην κορυφή της λίστας των πιο επικίνδυνων προϊόντων που πωλούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα