Κυριακή, 24 Νοεμβρίου, 2024
11.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

15.000.000 καρβέλια ψωμί “καίγονται” καθημερινά στην Ευρώπη ως βιοκαύσιμα!

ΑρχικήΝέα15.000.000 καρβέλια ψωμί "καίγονται" καθημερινά στην Ευρώπη ως βιοκαύσιμα!
spot_img

Στοιχεία μελέτης δείχνουν ότι η Ευρώπη μετατρέπει καθημερινά 10.000 τόνους σιταριού σε αιθανόλη για χρήση στα αυτοκίνητα.

 Η ΜΚΟ Transport & Environment   πραγματοποίησε μια μελέτη,  βάσει της οποίας τα στοιχεία δείχνουν υπερβολική κατανάλωση σιταριού από την Ευρώπη για χρήση του ως βιοκαύσιμο  σε αυτοκίνητα. Πρόκειται για 10.000 τόνους σιταριού τη μέρα, τα οποία αντιστοιχούν σε 15.000.000 καρβέλια ψωμί. Η Transport & Environment (Τ&Ε) ζητά να σταματήσει η καύση σιταριού και άλλων καλλιεργειών τροφίμων σε βιοκαύσιμα και χαρακτήρισε την σπατάλη τροφίμων ως βιοκαύσιμα «ανήθικη», ειδικά κατά τη διάρκεια μιας τέτοιας επισιτιστικής κρίσης.

Σύμφωνα με την Τ&Ε, αν το σιτάρι δεν χρησιμοποιούταν ως βιοκαύσιμο, θα αντισταθμιζόταν περισσότερο από το 20% των κατεστραμμένων ουκρανικών προμηθειών σίτου στην παγκόσμια αγορά.  Σε χώρες, όπως η Αίγυπτος, η οποία εισάγει πάνω από το 60% του σιταριού της, κυρίως από τη Ρωσία και την Ουκρανία, αυτές οι πρόσθετες προμήθειες στην αγορά θα ήταν σωτήριες. Η Τ&Ε και άλλες ομάδες ΜΚΟ καλούν τις κυβερνήσεις, να βάλουν τέλος σε αυτή την κατάχρηση.

Υπάρχουν αυξανόμενες εκκλήσεις, ιδιαίτερα μεταξύ του λόμπι βιοκαυσίμων της Ευρώπης (ePure και European Biodiesel Board), για αντικατάσταση του ρωσικού καυσίμου (ελαίου)  με βιοκαύσιμα από καλλιέργειες όπως σιτάρι, καλαμπόκι, κριθάρι, ηλίανθος και άλλα φυτικά έλαια. Αυτό συμβαίνει παρά την εκτίναξη των τιμών των τροφίμων στον απόηχο της εισβολής του Πούτιν στην Ουκρανία. Η Ουκρανία και η Ρωσία μαζί παρέχουν περίπου το ένα τέταρτο του παγκόσμιου εμπορίου σιταριού και κριθαριού, το 15% του καλαμποκιού και πάνω από το 60% του ηλιέλαιου.

 «Η βιομηχανία βιοκαυσίμων εντείνει τις προσπάθειές της για να πιέσει για περισσότερα σιτηρά, όπως το σιτάρι και το καλαμπόκι,  να αντικαταστήσουν το ρωσικό έλαιο καυσίμου.» λέει ο μάνατζερ της Τ&Ε  Maik Marahrens. «Με αυτόν τον τρόπο εκμεταλλεύεται τις ανησυχίες των ανθρώπων για τις τιμές των καυσίμων, βάζοντας το κέρδος πάνω από την επισιτιστική ασφάλεια. Αυτό είναι ανήθικο, καθώς εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά ούτε ένα καρβέλι ψωμί».

Πηγή: https://cleantechnica.com/2022/03/24/food-crisis-europe-burns-equivalent-of-15-million-loaves-of-bread-every-day-in-cars/

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ανάκληση 150.000 εμφιαλωμένων νερών: Το  «τεράστιο λάθος» των αρχών

Τον γύρο του κόσμου έκανε μία λανθασμένη ανακοίνωση προκαλώντας την αντίδραση της εταιρείας.

Εμπειρίες επιθεωρητών ασφάλειας τροφίμων: Η πιο συχνή και κοινή παράβαση

Ποιες είναι οι προτάσεις των ερευνητών για την συμμόρφωση των επιχειρήσεων στον τομέα της ασφάλειας τροφίμων.

Αξίζει να ακολουθήσει κάποιος το επάγγελμα του διαιτολόγου; Του Νίκου Ζορζοβίλη*

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του να είσαι διαιτολόγος.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο