Παρασκευή, 18 Απριλίου, 2025
16.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Γιατί το πρόσωπό μας παίρνει αστείες εκφράσεις όταν τρώμε κάτι ξινό;

ΑρχικήΟικιακάΚαταναλωτήςΓιατί το πρόσωπό μας παίρνει αστείες εκφράσεις όταν τρώμε κάτι ξινό;
spot_img

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ τι κρύβεται πίσω από τη δραματική και ταυτόχρονα αστεία έκφραση αηδίας, που παίρνει το πρόσωπο, όταν τρώμε κάτι ξινό;

Αυτή η αδιαμφισβήτητη ξινή γεύση που τρυπάει τους γευστικούς κάλυκες είναι προϊόν των ιόντων υδρογόνου που απελευθερώνουν τα οξέα όταν συνδυάζονται με το σάλιο. Όταν το στόμα ανιχνεύει αυτό το σημάδι οξέος , οι υποδοχείς γεύσης ενεργοποιούνται και το πρόσωπό κάνει αυθόρμητα μια δραματική έκφραση αηδίας, σύμφωνα με το Live Science.

- Advertisement -

Οι αντιδράσεις της γλώσσας σας σε πικρά ή πικάντικα φαγητά είναι, όπως στο ξινό, αντιδράσεις απόρριψης. Πολλά φυτά που βρίσκονται στη φύση με αυτές τις γεύσεις είναι δηλητηριώδη και η έντονη αντίδραση του σώματός είναι ουσιαστικά τρόπος προστασίας. Το ξινό εμφανίζεται φυσικά σε φρούτα όπως τα εσπεριδοειδή, αλλά μπορεί να είναι μια προειδοποίηση για τροφιμογενείς ασθένειες σε πολλές περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα στο χαλασμένο γάλα. Αυτή η αντίδραση δεν είναι απαραίτητα αρκετή για να βοηθήσει κάποιον που έχει ήδη καταναλώσει κάτι χαλασμένο, αλλά μπορεί να προειδοποιήσει όσους είναι μαζί του να μην κάνουν το ίδιο!

 Όταν οι πρώτοι πρόγονοί μας έψαχναν για φαγητό, ένας ξαφνικός μορφασμός μπορεί να έδειχνε πως ό,τι έβαζε αυτό το άτομο στο στόμα του δεν ήταν κατάλληλη να καταναλωθεί από τους υπόλοιπους.

Η αδυναμία στα… ξινά

Σήμερα, αυτή η εκφραστική λειτουργία του προσώπου δεν μας είναι χρήσιμη, όμως επικρατεί μεταξύ μερικών καταναλωτών μία αδυναμία για τα ξινά. Γιατί λοιπόν μας αρέσει να τρώμε αυτό ακριβώς που μας προειδοποιεί το πρόσωπο και η γλώσσα μας ότι μπορεί να μας σκοτώσει;

Η απάντηση είναι: η επίκτητη γεύση. Οι άνθρωποι δεν λαχταρούν από τη φύση τους πικρά, πικάντικα ή όξινα φαγητά, αλλά τα τρόφιμα με αυτά τα χαρακτηριστικά αποτελούν σημαντικά συστατικά μιας θρεπτικής διατροφής. Ο Paul Rozin, καθηγητής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, ορίζει την επίκτητη γεύση ως οποιαδήποτε γεύση που δεν έχει προδιάθεση να αρέσει στους ανθρώπους. Πχ στα παιδιά δεν αρέσουν πολλά φαγητά αλλά όταν μεγαλώνουν η αποδοχή όπως και οι επιλογές αυξάνονται. Αυτή η αλλαγή έχει να κάνει με την ωρίμανση στους γευστικούς μας κάλυκες. Συνήθως, η απόκτηση μιας νέας γεύσης είναι μια σταδιακή διαδικασία που διαμορφώνεται από πολλές μεταβλητές όπωβς πχ η απλή έκθεση σε ένα τρόφιμο.

Πηγή: https://www.mentalfloss.com/posts/why-do-we-pucker-over-sour-tastes

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Νέο και πολύ επικίνδυνο παθογόνο εντοπίστηκε σε κοτόπουλα λιανικής – Προκαλεί μαζικές τροφικές δηλητηριάσεις

Σοβαρός χαρακτηρίζεται ο αναδυόμενος κίνδυνος από το βακτήριο Escherichia albertii σε κοτόπουλα - Διεθνή συνεργασία ζητούν ερευνητές

Επιβίωση των μελισσών χωρίς γύρη – Επιστημονική ανακάλυψη μετά από έρευνα 10 ετών

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν μια νέα πηγή τροφής που έχει σχεδιαστεί για να διατηρεί τις αποικίες μελισσών επ' αόριστον χωρίς φυσική γύρη

ΕΕ: Τα καλλυντικά παραμένουν και το 2024 τα πιο επικίνδυνα προϊόντα στην ευρωπαϊκή αγορά – Έκθεση του RAPEX

Τα καλλυντικά βρίσκονται ξανά στην κορυφή της λίστας των πιο επικίνδυνων προϊόντων που πωλούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα