Έχετε αναρωτηθεί ποτέ τι κρύβεται πίσω από τη δραματική και ταυτόχρονα αστεία έκφραση αηδίας, που παίρνει το πρόσωπο, όταν τρώμε κάτι ξινό;
Αυτή η αδιαμφισβήτητη ξινή γεύση που τρυπάει τους γευστικούς κάλυκες είναι προϊόν των ιόντων υδρογόνου που απελευθερώνουν τα οξέα όταν συνδυάζονται με το σάλιο. Όταν το στόμα ανιχνεύει αυτό το σημάδι οξέος , οι υποδοχείς γεύσης ενεργοποιούνται και το πρόσωπό κάνει αυθόρμητα μια δραματική έκφραση αηδίας, σύμφωνα με το Live Science.
Οι αντιδράσεις της γλώσσας σας σε πικρά ή πικάντικα φαγητά είναι, όπως στο ξινό, αντιδράσεις απόρριψης. Πολλά φυτά που βρίσκονται στη φύση με αυτές τις γεύσεις είναι δηλητηριώδη και η έντονη αντίδραση του σώματός είναι ουσιαστικά τρόπος προστασίας. Το ξινό εμφανίζεται φυσικά σε φρούτα όπως τα εσπεριδοειδή, αλλά μπορεί να είναι μια προειδοποίηση για τροφιμογενείς ασθένειες σε πολλές περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα στο χαλασμένο γάλα. Αυτή η αντίδραση δεν είναι απαραίτητα αρκετή για να βοηθήσει κάποιον που έχει ήδη καταναλώσει κάτι χαλασμένο, αλλά μπορεί να προειδοποιήσει όσους είναι μαζί του να μην κάνουν το ίδιο!
Όταν οι πρώτοι πρόγονοί μας έψαχναν για φαγητό, ένας ξαφνικός μορφασμός μπορεί να έδειχνε πως ό,τι έβαζε αυτό το άτομο στο στόμα του δεν ήταν κατάλληλη να καταναλωθεί από τους υπόλοιπους.
Η αδυναμία στα… ξινά
Σήμερα, αυτή η εκφραστική λειτουργία του προσώπου δεν μας είναι χρήσιμη, όμως επικρατεί μεταξύ μερικών καταναλωτών μία αδυναμία για τα ξινά. Γιατί λοιπόν μας αρέσει να τρώμε αυτό ακριβώς που μας προειδοποιεί το πρόσωπο και η γλώσσα μας ότι μπορεί να μας σκοτώσει;
Η απάντηση είναι: η επίκτητη γεύση. Οι άνθρωποι δεν λαχταρούν από τη φύση τους πικρά, πικάντικα ή όξινα φαγητά, αλλά τα τρόφιμα με αυτά τα χαρακτηριστικά αποτελούν σημαντικά συστατικά μιας θρεπτικής διατροφής. Ο Paul Rozin, καθηγητής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, ορίζει την επίκτητη γεύση ως οποιαδήποτε γεύση που δεν έχει προδιάθεση να αρέσει στους ανθρώπους. Πχ στα παιδιά δεν αρέσουν πολλά φαγητά αλλά όταν μεγαλώνουν η αποδοχή όπως και οι επιλογές αυξάνονται. Αυτή η αλλαγή έχει να κάνει με την ωρίμανση στους γευστικούς μας κάλυκες. Συνήθως, η απόκτηση μιας νέας γεύσης είναι μια σταδιακή διαδικασία που διαμορφώνεται από πολλές μεταβλητές όπωβς πχ η απλή έκθεση σε ένα τρόφιμο.
Πηγή: https://www.mentalfloss.com/posts/why-do-we-pucker-over-sour-tastes