Παρασκευή, 18 Απριλίου, 2025
19.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Απαράδεκτες συνθήκες υγιεινής και συντήρησης τροφίμων σε κέτερινγκ νοσοκομείων στη Βρετανία

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΑπαράδεκτες συνθήκες υγιεινής και συντήρησης τροφίμων σε κέτερινγκ νοσοκομείων στη Βρετανία
spot_img

Ο έλεγχος της αρχής ασφάλειας τροφίμων αποκάλυψε ανεπαρκώς αποθηκευμένες τροφές υψηλού κινδύνου, ελλιπείς διαδικασίες για τη διαχείριση αλλεργιογόνων και κατεστραμμένες και βρώμικες εγκαταστάσεις στην κουζίνα της υπηρεσίας τροφοδοσίας νοσοκομείων, Serco.

Η υπηρεσία τροφοδοσίας νοσοκομείων Serco-run έλαβε χαμηλή κριτική από την επιθεώρηση για την ασφάλεια τροφίμων του Συμβουλίου του Midllesbrough, στη Μ. Βρετανία. Πρόσφατα το συμβούλιο δημοσίευσε όλη την λεπτομερή έκθεση οκτώ σελίδων για τη  Serco. Ας δούμε αναλυτικά τι περιείχε.

- Advertisement -

Βρώμικες εγκαταστάσεις και εξοπλισμός

Όσον αφορά στην καθαριότητα, την κατάσταση των χώρων και του εξοπλισμού, το συμβούλιο διαπίστωσε αρκετές παραβάσεις. Αρχικά, το δάπεδο της κουζίνας, η καθαριότητα των δοχείων και οι αποθηκευτικοί χώροι ήταν σε κακή κατάσταση. Σε ορισμένα σημεία, οι επιθεωρητές βρήκαν, μάλιστα, σημεία που είχε φύγει η μπογιά, κάτι που μπορεί να αποτελέσει εστία μολύνσεων για τα τρόφιμα.  Ο εξοπλισμός που χρησιμοποιούταν ήταν φθαρμένος και εξίσου επικίνδυνος. Οι βρύσες  του νεροχύτη της κουζίνας ήταν κατεστραμμένες και έλειπαν τα καπάκια, ενώ τα ξύλινα κουφώματα και οι πόρτες ήταν κατά τόπους κατεστραμμένα και δεν μπορούσαν να καθαριστούν, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα Yorkshire Post.

Ανεπαρκείς πληροφορίες κατά την αποθήκευση των τροφίμων

Ο έλεγχος των αλλεργιογόνων επισημάνθηκε επίσης ως ανησυχία του συμβουλίου στην έκθεση. Ορισμένα δημητριακά μεταγγίζονταν σε δοχεία, χωρίς να αναγράφονται κάπου πληροφορίες σχετικά με τα συστατικά, τον τρόπο συντήρησης ή την ημερομηνία λήξης. Ήταν, επίσης, εμφανής η απουσία ενός συστήματος για τον αποτελεσματικό εντοπισμό γευμάτων χωρίς αλλεργιογόνα από το προσωπικό στην κουζίνα, αλλά και άλλων παρόμοιων γευμάτων που σερβίρονται στους ασθενείς.

Τρόφιμα υψηλού κινδύνου συντηρούνταν σε θερμοκρασίες άνω των 8 βαθμών κελσίου

 Όταν ελέγχθηκε η θερμοκρασία διατήρησης των τροφίμων, αποδείχτηκε ότι τα τρόφιμα υψηλού κινδύνου διατηρούνταν σε θερμοκρασίες αρκετά υψηλότερες από το όριο, το οποίο είναι 8 βαθμοί κελσίου για αυτή την κατηγορία τροφίμων. Αυτό είναι σημαντικό, καθώς υπάρχει κίνδυνος για την ανάπτυξη βακτηρίων, όπως λιστέρια, σε πιο υψηλές θερμοκρασίες.

Η θέση της εταιρείας

Παραβάσεις, σύμφωνα με την έκθεση, σημειώθηκαν τόσο στα ζεστά όσο και τα κρύα γεύματα. Πριν από αυτή την έρευνα, αξίζει να σημειωθεί πως είχαν διατυπωθεί ανησυχίες σχετικά με τις εγκαταστάσεις της εταιρείας κέτερινγκ, κάτι που η ίδια η Serco είχε αρνηθεί, προσθέτοντας ότι όλα τα φαγητά που σερβίρονται ακολουθούσαν τα πρότυπα της νομοθεσίας για την ασφάλεια τροφίμων. Σε αυτό το πλαίσιο, λοιπόν, παρενέβη το συμβούλιο του Middlesbrough με έναν δικό του έλεγχο, κατά τον οποίο διαπιστώθηκε αυτή η απογοητευτικά ανθυγιεινή κατάσταση των εγκαταστάσεων.

Η Serco διευκρίνισε αργότερα τη θέση της σε μια δήλωση, επαναλαμβάνοντας ότι δεσμεύτηκε να κάνει τα πάντα για να διατηρήσει τα «εξαιρετικά υψηλά πρότυπα» ασφάλειας τροφίμων. Η εταιρεία έκανε λόγο για έναν προηγούμενο, διαφορετικό εξωτερικό έλεγχο των εγκαταστάσεών  της  τον Μάρτιο του 2022 στο νοσοκομείο James Cook, στον οποίο πέτυχε βαθμολογία 89% –100%, κάτι που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την επιθεώρηση από το Συμβούλιο του Middlesbrough.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Νέο και πολύ επικίνδυνο παθογόνο εντοπίστηκε σε κοτόπουλα λιανικής – Προκαλεί μαζικές τροφικές δηλητηριάσεις

Σοβαρός χαρακτηρίζεται ο αναδυόμενος κίνδυνος από το βακτήριο Escherichia albertii σε κοτόπουλα - Διεθνή συνεργασία ζητούν ερευνητές

Επιβίωση των μελισσών χωρίς γύρη – Επιστημονική ανακάλυψη μετά από έρευνα 10 ετών

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν μια νέα πηγή τροφής που έχει σχεδιαστεί για να διατηρεί τις αποικίες μελισσών επ' αόριστον χωρίς φυσική γύρη

ΕΕ: Τα καλλυντικά παραμένουν και το 2024 τα πιο επικίνδυνα προϊόντα στην ευρωπαϊκή αγορά – Έκθεση του RAPEX

Τα καλλυντικά βρίσκονται ξανά στην κορυφή της λίστας των πιο επικίνδυνων προϊόντων που πωλούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα