Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024
20.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Μεταφορά Τροφίμων: Πως μπορεί να μειωθεί το περιβαλλοντικό αποτύπωμα

ΑρχικήΝέαΠεριβάλλον / ΒιωσιμότηταΜεταφορά Τροφίμων: Πως μπορεί να μειωθεί το περιβαλλοντικό αποτύπωμα
spot_img

Απλά βήματα ώστε οι εταιρείες μεταφοράς τροφίμων να μειώσουν το αποτύπωμα άνθρακα και να γίνουν βιώσιμες

Ο δρόμος για τη βιωσιμότητα μπορεί να είναι ακόμα μακρύς, αλλά όχι ακατόρθωτος. Πολλές εταιρείες στον κλάδο των τροφίμων κάνουν σταδιακά ολοένα και περισσότερα βήματα ως προς το να γίνουν πιο φιλικές προς το περιβάλλον, ιδιαίτερα μειώνοντας τα αποτυπώματα άνθρακα που εκπέμπουν. Γιατί όχι και οι εταιρείες μεταφοράς; Αν και η μεταφορά τροφίμων είναι αρκετά δύσκολη λόγω διαφορετικών παραγόντων όπως η υγιεινή, η αλλοίωση, η φρεσκάδα και η εποχικότητα ακολουθούν μερικά πρώτα βήματα προκειμένου να αρχίσει μια επιχείρηση στον τομέα να εξετάζει το τι μπορεί να κάνει για αυτό.

Αναβάθμιση του εξοπλισμού παράδοσης

Ξεκινώντας από το στόλο παράδοσης, οι εταιρείες μπορούν να  τον αναβαθμίσουν με πιο πράσινες επιλογές, αντικαθιστώντας παλαιότερα φορτηγά για να μειώσουν τις εκπομπές επιβλαβών χημικών ουσιών στο περιβάλλον. Για παράδειγμα, τα υβριδικά συστήματα συλλέγουν την ισχύ που παράγεται από το σύστημα κίνησης του φορτηγού και την αποθηκεύουν. Στη συνέχεια, η αποθηκευμένη ενέργεια χρησιμοποιείται για τη διατήρηση της θερμοκρασίας περιβάλλοντος εντός του χώρου φόρτωσης του φορτηγού κατά τη διαδρομή.

Αλλαγές στη συσκευασία

Όταν μιλάμε για συσκευασία, πρέπει να σκεφτόμαστε την πιο βιώσιμη επιλογή. Οι ξύλινες παλέτες, λόγου χάριν, είναι καλύτερη επιλογή από τις πλαστικές και έχουν ως αποτέλεσμα λιγότερα στερεά απόβλητα. Επίσης, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Elite Logix, οι ξύλινες παλέτες παράγουν λιγότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, με αποτέλεσμα λιγότερη κατανάλωση συνολικής ενέργειας. Έτσι, αυτές οι παλέτες προσφέρουν περιβαλλοντικά αλλά και οικονομικά οφέλη. Μια εξίσου καλή λύση για φιλικές προς το περιβάλλον συσκευασίες αποτελούν οι βιοδιασπώμενες επιλογές, όπως τα κομποστοποιήσιμα και ανακυκλώσιμα υλικά.

Αποθήκευση

Ένας ακόμη παράγοντας που χρειάζεται να λαμβάνεται υπόψιν είναι η αποθήκευση σε όλη τη διάρκεια του εφοδιασμού, άρα και στη μεταφορά. Οι αποθήκες δεν εξυπηρετούν μόνο τη φύλαξη των αγαθών, αλλά και την επανασυσκευασία των προϊόντων (σε μικρότερες συσκευασίες ή την προσαρμογή τους στις ανάγκες της εκάστοτε αγοράς. Ακριβώς εξαιτίας της πολυχρηστικότητας των αποθηκών είναι αναγκαίο να επανεξετάσουν το αποτύπωμα του άνθρακά τους σε όλες αυτές τις δραστηριότητες.

Φυσικά, η μείωση των εκπομπών άνθρακα είναι μια διαδικασία που πρέπει να λειτουργεί συνδυαστικά με όλα τα πρότυπα της ασφάλειας τροφίμων που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την υγιεινή και τη φρεσκάδα. Αυτό καθιστά την όλη διαδικασία πολύπλοκη και δαπανηρή, αλλά σίγουρα όχι ακατόρθωτη.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Κίνδυνος έκθεσης των εφήβων σε τοξικό μόλυβδο και ουράνιο σύμφωνα με μελέτη

Τα ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη εφαρμογής κανονισμών και προσπαθειών πρόληψης με πρωταρχικό στόχο τους εφήβους.

Ποια τρόφιμα έχουν τα περισσότερα βαρέα μέταλλα και ποια χώρα μας “στέλνει” τα πιο πολλά

Συγκριτική μελέτη μεταξύ των έξι κορυφαίων βαρέων μετάλλων που εμπλέκονται στις κοινοποιήσεις RASFF της ΕΕ από το 2000 έως τος 2022.

Κατάσχεση “μαμούθ” γαλακτοκομικών στην Ιταλία – Νοθεία με καυστική σόδα και υπεροξείδιο του υδρογόνου

Κατασχέθηκαν 200 τόνοι γάλακτος και γαλακτοκομικών - Χρησιμοποιούσαν καυστική σόδα και υπεροξείδιο του υδρογόνου για τη διόρθωση της οξύτητας του χαλασμένου γάλακτος.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα