Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024
14.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Μελέτη: Το σογιέλαιο σε γιαούρτι βελτιώνει ποιότητα, γεύση και αντιοξειδωτικές και πεπτικές ιδιότητες

Οι επίδραση του σογιέλαιου ως υποκατάστατο λίπους γάλακτος στο γιαούρτι.

ΑρχικήΝέαΤεχνολογία ΤροφίμωνΜελέτη: Το σογιέλαιο σε γιαούρτι βελτιώνει ποιότητα, γεύση και αντιοξειδωτικές και πεπτικές ιδιότητες
spot_img

Οι επίδραση του σογιέλαιου ως υποκατάστατο λίπους γάλακτος στο γιαούρτι.

Στην αγορά γιαουρτιού στο μέλλον, το γιαούρτι με στοχευμένα χαρακτηριστικά θα γίνει κύριο προϊόν και το γιαούρτι φυτικής προέλευσης είναι ένα από τα πολλά υποσχόμενα προϊόντα. Μελέτες έχουν βρει ότι, σε σύγκριση με τα ζωικά έλαια, το σογιέλαιο έχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε ακόρεστα λιπαρά οξέα και τοκοφερόλη και είναι πλούσιο σε φωσφολιπίδια και φυτοστερόλες. Ως εκ τούτου, είναι πολύ σημαντικό να διερευνηθούν οι επιπτώσεις της χρήσης διαφορετικών ποσοστών σογιέλαιου ως υποκατάστατο λίπους γάλακτος στην ποιότητα του γιαουρτιού, στην αντιοξειδωτική ικανότητα και στα χαρακτηριστικά πέψης.

Σε μελέτη επιστημόνων από Πανεπιστήμια της Κίνας, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Foods Του mdpi, διερευνήθηκε η επίδραση της αντικατάστασης του λίπους γάλακτος με λίπος σόγιας (25%, 50%, 75%, 100%) στην ποιότητα, την αντιοξειδωτική ικανότητα και τα in vitro πεπτικά χαρακτηριστικά του γιαουρτιού, διατηρώντας παράλληλα τη συνολική περιεκτικότητα σε λίπος του γιαουρτιού και με στόχο να παραμείνει το γιαούρτι αμετάβλητο. 

Τα αποτελέσματα του πειράματος έδειξαν ότι η αύξηση της ποσότητας υποκατάστασης του λίπους σόγιας για το λίπος του γάλακτος είχε μικρή επίδραση στο pH και την οξύτητα του γιαουρτιού κατά την περίοδο αποθήκευσης, ενώ οι φυσικοχημικές ιδιότητες, ο βαθμός διασύνδεσης δικτύου πρωτεϊνικής γέλης, η περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά οξέα, η τιμή PV και η τιμή TBARS του γιαουρτιού μειώθηκε σημαντικά. 

Η περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, σε στερεά, σε ακόρεστα λιπαρά οξέα, σε τοκοφερόλη και η ικανότητα συγκράτησης νερού αυξήθηκαν σημαντικά. Η ανάλυση γεύσης αποκάλυψε ότι τα γιαούρτια με σώματα σογιέλαιου ήταν σημαντικά διαφορετικά σε σύγκριση με εκείνα χωρίς σώματα σογιέλαιου, και το γιαούρτι με 25% υποκατάσταση είχε την υψηλότερη αισθητηριακή βαθμολογία. Μετά την in vitro πέψη, η απελευθέρωση ελεύθερων λιπαρών οξέων, η αντιοξειδωτική ικανότητα και η πεπτικότητα των πρωτεϊνών του γιαουρτιού σώματος με σογιέλαιο ήταν σημαντικά υψηλότερες. Τα αποτελέσματα SDS-PAGE έδειξαν ότι η υδρόλυση πρωτεΐνης του γιαουρτιού σώματος με σογιέλαιο ήταν ταχύτερη. Ως εκ τούτου, η χρήση κατάλληλης ποσότητας σωμάτων σογιέλαιου για να αντικαταστήσει το λίπος του γάλακτος μπορεί να βελτιώσει τη γεύση και την ποιότητα του γιαουρτιού. 

Αυτή η έρευνα υποστηρίχθηκε από το Εθνικό Ίδρυμα Φυσικών Επιστημών της Κίνας.

Για να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Βιταμίνη D: Ερευνητές ζητούν την ανάπτυξη εξατομικευμένων συστάσεων

Νεα ευρήματά πιστεύεται πως θα έχουν σημαντικές επιπτώσεις για την ανάπτυξη προσαρμοσμένων συστάσεων για τη χορήγηση της βιταμίνης D.

Η χορτοφαγική διατροφή μπορεί να σταματήσει την επιδείνωση του καρκίνου του προστάτη

Σύμφωνα με μελέτη, οι άνδρες που καταναλώνουν μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, έχουν βραδύτερη εξέλιξη του καρκίνου του προστάτη σε σχέση με όσους τρώνε περισσότερο κρέας.

Η Οδύσσεια μίας μικρής ελληνικής επιχείρησης από την αγκύλωση των Εθνικών αρχών – Του Δημήτρη Γεωργαντέλη

Το ''παιχνίδι'' με την τεράστια διαφορά στο ανώτατο επιτρεπτό όριο της κουμαρίνης σε παραδοσιακά και μη κουλουράκια κανέλας!
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα