Πέμπτη, 17 Απριλίου, 2025
22.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τροφές που θωρακίζουν το συκώτι

5 τροφές που διασφαλίζουν την υγεία και την αποδοτικότητα του συκωτιού.

ΑρχικήΟικιακάΤροφές που θωρακίζουν το συκώτι
spot_img

Το συκώτι αποτελεί ένα σημαντικό γρανάζι στη μηχανή του σώματος. Να τι μπορείτε να τρώτε για να διατηρήσετε την αποδοτικότητά του.

Το συκώτι είναι το όργανο που αναλαμβάνει σιωπηλά το βάρος όλης της σκληρής δουλειάς στο «εργοστάσιο» του σώματος για να προασπίσει την υγεία μας. Βρίσκεται σε διαρκή λειτουργία και αναγέννηση για να φιλτράρει ό,τι τοξικό μπαίνει στον οργανισμό μας ή τον επηρεάζει. Από το αλκοόλ μέχρι την κατανάλωση πρόχειρου φαγητού, το αναπόφευκτο στρες ή την εξάντληση. Όλες οι ζωτικές λειτουργίες του σώματός μας το χρειάζονται: Από την παραγωγή χολής, πρωτεϊνών και χοληστερόλης μέχρι την αποθήκευση υδατανθράκων, βιταμινών και μετάλλων, τη διάσπαση των τοξινών από τα τρόφιμα, το αλκοόλ, τα φάρμακα. Υπάρχουν μερικές απλές τροφές και  ροφήματα που μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της ηπατικής λειτουργίας και να ενισχύσουν με φυσικό τρόπο την αναγέννηση των ηπατικών κυττάρων.

- Advertisement -

Τσάι

Η καθημερινή κατανάλωση μαύρου και πράσινου τσαγιού μπορεί να ενισχύσει την έκκριση των ηπατικών ενζύμων και μπορεί να μειώσει τα επίπεδα λίπους στο συκώτι. Η παρουσία αντιοξειδωτικών στο τσάι μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του οξειδωτικού στρες και επίσης στην πρόληψη πολλών τύπων καρκίνου. Σε ιαπωνική έρευνα διαπιστώθηκε ότι η καθημερινή κατανάλωση τσαγιού μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση των δεικτών αίματος. Αντίθετα, τα συμπληρώματα πράσινου τσαγιού ή τα επεξεργασμένα εκχυλίσματα δεν είναι υγιεινά.

Χυμός παντζαριού

Γεμάτος νιτρικά άλατα και αντιοξειδωτικά, είναι εξαιρετικός για την υγεία του ήπατος και της καρδιάς, βοηθά στη μείωση του οξειδωτικού στρες και στην αναγέννηση των κυττάρων. Η  κατανάλωση χυμού παντζαριού, smoothie με παντζάρι ή τσαγιού από παντζάρια μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση των φυσικών ενζύμων αποτοξίνωσης και στη μείωση  φλεγμονών που οδηγούν σε λιπώδες συκώτι.

Μούρα

Μούρα φρέσκα ή αποξηραμένα είναι γεμάτα με αντιοξειδωτικά γνωστά ως Ανθοκυανίνες. Μπορούν να ενισχύσουν την αντίδραση των κυττάρων του ανοσοποιητικού και να μειώσουν τη βλάβη από το οξειδωτικό στρες. Η κατανάλωση μούρων βοηθά στην επιβραδυνση της εξέλιξης των όγκων ή της ίνωσης στο σώμα.

Γκρέιπφρουτ

Είναι επίσης γεμάτο με αντιοξειδωτικές ουσίες που προστατεύουν φυσικά το συκώτι και βοηθούν στην αναγέννηση των κυττάρων του. Τα αντιοξειδωτικά στο γκρέιπφρουτ βοηθούν στη μείωση των πιθανοτήτων ανάπτυξης ηπατικής ίνωσης, η οποία προκαλεί χρόνια φλεγμονή και πόνο.

Σταφύλια

 Το αντιοξειδωτικό στις ρώγες του σταφυλιού που είναι γνωστό ως Naringenin και Naringin, εμποδίζει την εναπόθεση υπερβολικού λίπους στο συκώτι και μειώνει τη φλεγμονή από ηπατική ίνωση.

Λιπαρά ψάρια

Σαρδέλες, σολομός κι άλλες πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα ψάρια είναι από τις καλύτερες θεραπείες για τη θεραπεία της φλεγμονής και τη μείωση της εναπόθεσης λιπών στο συκώτι. Η καθημερινή πρόσληψη λιπαρών ψαριών μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του ηπατικού λίπους και των τριγλυκεριδίων σε άτομα με μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα. Τα ωάρια βοηθούν επίσης στην αναγέννηση των κυττάρων και των ιστών λόγω της παρουσίας φυσικού κολλαγόνου. Ωστόσο, πρέπει ταυτόχρονα να αποφεύγεται η κατανάλωση πολλών  ωμέγα 6 λιπαρών οξέων, που μπορεί να προκαλέσουν ηπατικές παθήσεις.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Νέο και πολύ επικίνδυνο παθογόνο εντοπίστηκε σε κοτόπουλα λιανικής – Προκαλεί μαζικές τροφικές δηλητηριάσεις

Σοβαρός χαρακτηρίζεται ο αναδυόμενος κίνδυνος από το βακτήριο Escherichia albertii σε κοτόπουλα - Διεθνή συνεργασία ζητούν ερευνητές

Επιβίωση των μελισσών χωρίς γύρη – Επιστημονική ανακάλυψη μετά από έρευνα 10 ετών

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν μια νέα πηγή τροφής που έχει σχεδιαστεί για να διατηρεί τις αποικίες μελισσών επ' αόριστον χωρίς φυσική γύρη

ΕΕ: Τα καλλυντικά παραμένουν και το 2024 τα πιο επικίνδυνα προϊόντα στην ευρωπαϊκή αγορά – Έκθεση του RAPEX

Τα καλλυντικά βρίσκονται ξανά στην κορυφή της λίστας των πιο επικίνδυνων προϊόντων που πωλούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα