Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024
22.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Θεσσαλονίκη: Στην ελληνική χορτοφαγική κουζίνα εκπαιδεύονται πρόσφυγες και μετανάστες 

ΑρχικήΝέαΘεσσαλονίκη: Στην ελληνική χορτοφαγική κουζίνα εκπαιδεύονται πρόσφυγες και μετανάστες 
spot_img

Με στόχο να δουλέψουν ως βοηθοί σε εστιατόρια

Κόβουν γρήγορα, με τα ειδικά κοφτερά μαχαίρια, το σπανάκι που θα χρησιμοποιήσουν ως γέμισμα στα περέκ, ετοιμάζουν τα υλικά για την μπατζίνα και προσπαθούν με τη μυρωδιά να καταλάβουν τα μπαχαρικά που προτιμώνται στην ελληνική κουζίνα, όπως τη ρίγανη και το θυμάρι.

“Interchef project” είναι ο τίτλος ενός πρωτοποριακού προγράμματος που υλοποιείται στη Θεσσαλονίκη με σεφ οι οποίοι εκπαιδεύουν πρόσφυγες και μετανάστες στην ελληνική χορτοφαγική κουζίνα με στόχο να καταφέρουν να βρουν δουλειά ως βοηθοί προετοιμασίας σε ταβερνάκια και μικρά εστιατόρια.

«Μέσα από 12 συνολικά μαθήματα, προσπαθούμε αρχικά να μάθουμε σε νέους ανθρώπους από το Αφγανιστάν, το Πακιστάν και την Αφρική, τα υλικά που χρησιμοποιούμε στην Ελλάδα, όπως κολοκύθια, ντομάτες, φασόλια αλλά και τους διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους τα μαγειρεύουμε» εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η σεφ Σμαράγδα Μακρή η οποία, μαζί με τον σεφ Γιάννη Κατσαντώνη, εκπαιδεύουν τους συμμετέχοντες.

«Η εκπαίδευση δεν αφορά μόνο στη μαγειρική αλλά κυρίως, στους τρόπους κοπής, μαθαίνουν δηλαδή να χρησιμοποιούν τα επαγγελματικά μαχαίρια, δεξιότητα που είναι απαραίτητη για να εργαστούν σε κουζίνες» συμπληρώνει.

Στα μαθήματα που γίνονται κάθε Δευτέρα και Πέμπτη στο εργαστήρι Μαγειρικής Marmita, μαθητές-τριες και σεφ, ανταλλάσσουν εμπειρίες και γεύσεις από τις περιοχές καταγωγής τους, μυρίζουν και γεύονται ντόπια υλικά. Πολλές συμμετέχουσες, δε γνωρίζουν το μπαχάρι ή τη ρίγανη, μαγειρεύουν διαφορετικά τη φάβα, δοκιμάζουν πρώτη φορά αγγουράκι. Λένε πώς δεν έχουν φάει ποτέ πράσινα φασολάκια και μπιζέλια και βρίσκουν την ελληνική κουζίνα πολύ πιο ελαφριά από τις δικές τους αφού όλα είναι μαγειρεμένα στο ελαιόλαδο.

«Τις εκπαιδεύουμε και στις ζύμες. Φτιάξαμε ψωμιά με διάφορα αλεύρια και το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί και με συνταγές για μπουγάτσα, σιμιγδαλένιο χαλβά και άλλα γλυκά» λέει η κ.Μακρή.

Μετά το τέλος των μαθημάτων, θα δοθεί και βεβαίωση παρακολούθησης βασικών τεχνικών μαγειρικής ενώ θα γίνει προσπάθεια να απορροφηθούν σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

«Θα μπορούν να δουλεύουν στην προετοιμασία μιας κουζίνας, κόβοντας για παράδειγμα τις σαλάτες και τα λαχανικά» εξηγεί η κ.Μακρή

Το πρόγραμμα υλοποιείται από την Οργάνωση Amaita, το κοινωνικό εστιατόριο Gustamundo στη Ρώμη όπου εργάζονται μόνο πρόσφυγες και μετανάστες και το «Οικόπολις – μια παράλληλη πόλη».

Σύμφωνα μάλιστα με την Σωτηρία Παπαδοπούλου από το «Οικόπολις», μετά το πέρας των μαθημάτων , εκτός από το φαγητό που έχουν μαγειρέψει, όλοι παίρνουν μαζί τους μια σακούλα με ζυγισμένα τα υλικά που χρησιμοποίησαν στη συνταγή που είχαν ως «μάθημα».

«Από το σπίτι τους στη συνέχεια, κάνουν τη συνταγή και ανεβάζουν τη φωτογραφία σε μια διαδικτυακή ομάδα που έχουμε δημιουργήσει» λέει η κ.Παπαδοπούλου, προσθέτοντας ότι προηγήθηκε των μαθημάτων μαγειρικής, πρόγραμμα εκμάθησης ελληνικών, στοχευμένο σε λεξιλόγιο που είναι χρήσιμο στη μαγειρική.

ΑΠΕ

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η Οδύσσεια μίας μικρής ελληνικής επιχείρησης από την αγκύλωση των Εθνικών αρχών – Του Δημήτρη Γεωργαντέλη

Το ''παιχνίδι'' με την τεράστια διαφορά στο ανώτατο επιτρεπτό όριο της κουμαρίνης σε παραδοσιακά και μη κουλουράκια κανέλας!

Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Κίνδυνος έκθεσης των εφήβων σε τοξικό μόλυβδο και ουράνιο σύμφωνα με μελέτη

Τα ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη εφαρμογής κανονισμών και προσπαθειών πρόληψης με πρωταρχικό στόχο τους εφήβους.

Ποια τρόφιμα έχουν τα περισσότερα βαρέα μέταλλα και ποια χώρα μας “στέλνει” τα πιο πολλά

Συγκριτική μελέτη μεταξύ των έξι κορυφαίων βαρέων μετάλλων που εμπλέκονται στις κοινοποιήσεις RASFF της ΕΕ από το 2000 έως τος 2022.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα