Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
18.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Παγκόσμια Ημέρα Καφέ 2022: Το μέλλον του καφέ βασίζεται στην κυκλική οικονομία

ΑρχικήΝέαΠαγκόσμια Ημέρα Καφέ 2022: Το μέλλον του καφέ βασίζεται στην κυκλική οικονομία
spot_img

Η Άννα Λεκατσά παρουσιάζει την εντυπωσιακή εικόνα πίσω από τα τρία δισεκατομμύρια φλιτζάνια καφέ που απολαμβάνουμε καθημερινά σε όλο τον κόσμο

Της Άννας Λεκατσά*

Σήμερα γιορτάζουμε!

Την 1η Οκτωβρίου 2022,  όλοι οι λάτρεις του καφέ τιμούμε την 8η Παγκόσμια Ημέρα Καφέ! Γιορτάζουμε το ταξίδι του καφέ από τη φάρμα στο φλιτζάνι μας!

Το 2014, ο Διεθνής Οργανισμός Καφέ (ICO-International Coffee Organization) κήρυξε την 1η Οκτωβρίου ως ημέρα «εορτασμού της ποικιλομορφίας, της ποιότητας και του πάθους για τον καφέ» και ως «μια ευκαιρία για τους λάτρεις του καφέ να μοιραστούν την αγάπη τους για το ρόφημα και να υποστηρίξουν τα εκατομμύρια των αγροτών, των οποίων τα μέσα διαβίωσης εξαρτώνται από την αρωματική καλλιέργεια».

Η σημερινή ημέρα για το 2022, δηλώνει τη δέσμευση για την ευημερία των καλλιεργητών καφέ και για τη μείωση των επιπτώσεων της βιομηχανίας καφέ στο περιβάλλον και τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής.

Τo 2022, τα μέλη και οι συνεργάτες του Διεθνούς Οργανισμού Καφέ (ICO) συνεργάζονται για τη μετάβαση σε μία κυκλική οικονομία:

-Για να τιμήσουμε όλους εκείνους που εργάζονται σκληρά για να παρασκευάσουν τα τρία δισεκατομμύρια φλιτζάνια καφέ που απολαμβάνουμε καθημερινά σε όλο τον κόσμο, γυναίκες και άνδρες, που καλλιεργούν, διακινούν, καβουρδίζουν και προσφέρουν καφέ.

-Για να αναγνωρίσουμε ότι η μετατροπή των αποβλήτων σε νέα προϊόντα και οι εναλλακτικές ενεργειακές επιλογές στον τομέα του καφέ δημιουργούν σημαντικές ευκαιρίες εισοδήματος και απασχόλησης και μειώνουν το κόστος παραγωγής.

Ο ICO και όλα τα μέλη και οι εταίροι του από τον ιδιωτικό τομέα και την κοινωνία των πολιτών, μοιράζονται το ίδιο όραμα:

-Ο τομέας του καφέ αποτελεί κρίσιμο πυλώνα για την ανάπτυξη και κινητήρια δύναμη της ευημερίας και της βιωσιμότητας.

-Η παραγωγή και η κατανάλωση του καφέ βοηθά να γίνει ο κόσμος ένα καλύτερο μέρος, δημιουργώντας θέσεις εργασίας και εισόδημα σε περισσότερες από 60 χώρες παραγωγής καφέ και για εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως που ασχολούνται με τον τομέα του καφέ (για να μην αναφέρουμε την ευτυχία για εκατομμύρια λάτρεις του καφέ!).

-Η δημιουργία και η ανταλλαγή καινοτόμων και κυκλικών λύσεων για την παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα του καφέ θα προωθήσει την οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική βιωσιμότητα, από τον σπόρο έως το φλιτζάνι, τους αγρότες έως τους baristi και τους παραγωγούς έως τους συνειδητοποιημένους μεταποιητές, λιανοπωλητές και καταναλωτές.

Ο καφές είναι ένα από τα πιο δημοφιλή ροφήματα που καταναλώνονται ευρέως  στον κόσμο και ένα από τα σημαντικότερα διεθνώς εμπορεύσιμα προϊόντα.

Ο καφές εμπνέει τη δημιουργικότητα, τις σχέσεις, τον πολιτισμό, την κοινωνία, τη συζήτηση…

Ο καφές δεν είναι μόνο ο espresso freddo ή ο φραπέ που πίνουμε… Κάθε στάδιο στην επεξεργασία καφέ απαιτεί εξειδικευμένες δεξιότητες, βασίζεται σε ταλαντούχους ανθρώπους, έχει το δικό του περιβάλλον και  τη δική του αξία, ακόμη και τον δικό του, μοναδικό ήχο!

Σας καλώ να θυμηθούμε ένα προηγούμενο μήνυμα της ημέρας, από το 2019, σε πιο ξέγνοιαστες ημέρες, προ πανδημίας…

Ας ακούσουμε τη ζωή και τους ήχους του καφέ listen to coffee και ας ξαναζήσουμε πάλι…για το ρόφημα που γνωρίζουμε καλά και αγαπάμε πολύ!

Χρόνια μας πολλά!

#InternationalCoffeeDay2022

Πηγές: International Coffee Day | Coffee Pledge | 1 October

             International Coffee Day by ICO (adobe.com)

             ICO International Coffee Day – YouTube

 *Άννα Λεκατσά Γεωπόνος-Επιστήμονας Τροφίμων, Διευθύντρια Ποιοτικού Ελέγχου και R&D CAFETEX ΑΒΕΕ

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Καρκινογόνες ουσίες σε λαδόκολλα ψησίματος – Ευρήματα νέας μελέτης

Επιβραδυντικά φλόγας και καρκινογόνες ουσίες πάνω από τα ρυθμιστικά όρια σε ορισμένα «οικολογικά» χαρτιά ψησίματος.

Φυτοφάρμακα σε τρόφιμα: Δημοσιεύτηκε η έκθεση της EFSA για το 2022

Συστάσεις στους διαχειριστές κινδύνου για την αύξηση της αποτελεσματικότητας των ευρωπαϊκών συστημάτων ελέγχου.

ΠΡΟΣΟΧΗ στο ραβέντι σε συνταγές – Σοβαρός κίνδυνος

Το υπουργείο τροφίμων, γεωργίας και αλιείας της Δανίας προειδοποιεί: Μη τρώτε τα φύλλα από ραβέντι.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα