Παρασκευή, 3 Ιανουαρίου, 2025
10 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Αποζημίωση των παραγωγών μήλων και καστάνων

ΑρχικήΝέαΑγρότεςΑποζημίωση των παραγωγών μήλων και καστάνων
spot_img

Μεταξύ 250 και 300 ευρώ ανά στρέμμα στις καλλιέργειες μήλων, 150 ευρώ ανά στρέμμα στις καλλιέργειες κάστανου, ενώ τα  επιτραπέζια ροδάκινα, συμπύρηνα, νεκταρίνια και βερίκοκα, από 135-150 ευρώ ανά στρέμμα.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία αποζημίωσης των παραγωγών μήλων και καστάνων της Μαγνησίας, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός αρμόδιος για Θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές, Χρήστος Τριαντόπουλος.

Συγκεκριμένα σε συνέχεια της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2023, την Παρασκευή, 20 Ιανουαρίου, συνεδρίασε η ομάδα εργασίας για τον συντονισμό των αγροτικών ενισχύσεων και αποζημιώσεων υπό τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γεώργιο Γεωργαντά και με τη συμμετοχή του Υφυπουργού στον Πρωθυπουργό, Αρμόδιου για Θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές, κ. Χρήστου Τριαντόπουλου, του Γενικού Γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής, κ. Αθανάσιου Πετραλιά, του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, κ. Δημήτριου Σκάλκου, της Γενικής Γραμματέα Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Χριστιάνας Καλογήρου και του Προέδρου του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ), κ. Ανδρέα Λυκουρέντζου, καθώς και υπηρεσιακών παραγόντων.

Κατά τη συνεδρίαση, όπως αποτυπώθηκε και σε σχετική ανακοίνωση, αποφασίστηκε -σε συνέχεια σχετικής προεργασίας- η αποστολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή της αναγγελίας της χορήγησης κρατικής ενίσχυσης για την αποζημίωση των καλλιεργειών που αφορούν στα επιτραπέζια ροδάκινα, συμπύρηνα, νεκταρίνια, βερίκοκα, μήλα και κάστανα, σύμφωνα με το «Προσωρινό πλαίσιο κρίσης για τη λήψη μέτρων κρατικής ενίσχυσης με σκοπό τη στήριξη της οικονομίας μετά την επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας». Οι εν λόγω παραγωγές επλήγησαν ιδιαίτερα από τη διεθνή ενεργειακή κρίση, η οποία έχει οδηγήσει σε σημαντική αύξηση του κόστους παραγωγής, συντήρησης και διάθεσης. Το πρόβλημα επιτάθηκε, μάλιστα, από τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, αλλά και από τις διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα και την υπονόμευση της απρόσκοπτης πρόσβασης στις αγορές.

Σε αυτό το πλαίσιο, ενισχύονται οι καλλιέργειες μήλων, κλιμακωτά μεταξύ 250 και 300 ευρώ ανά στρέμμα, βάσει του αξιολογημένου ζημιογόνου αποτελέσματος. Στις αποζημιώσεις αυτές κατά περίπτωση συνυπολογίζεται και η επιβάρυνση λόγω φυτουγειονομικών προσβολών. Η καλλιέργεια καστάνων ενισχύεται με 150 ευρώ ανά στρέμμα, ως αποτέλεσμα των ζημιογόνων παραγωγικών παραμέτρων και της ιδιαίτερης φυτοϋγειονομικής προσβολής. Τέλος, ενισχύονται και τα επιτραπέζια ροδάκινα, συμπύρηνα, νεκταρίνια και βερίκοκα, τα οποία υπέστησαν ζημία λόγω βροχοπτώσεων 40%, με τιμή 135 ευρώ ανά στρέμμα, και λόγω βροχοπτώσεων 50%, με τιμή 150 ευρώ ανά στρέμμα.

Η απόφαση αφορά, φυσικά, και τις σχετικές καλλιέργειες της Μαγνησίας, με έμφαση στα μήλα και τα κάστανα, όπου η εν λόγω παραγωγή επλήγη την περασμένη περίοδο από τις δυσμενείς επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης και των επιβαρυντικών δεδομένων της διεθνούς ενεργειακής κρίσης, που επέφεραν ζημιογόνα αποτελέσματα.

Ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό Χρήστος Τριαντόπουλος, σε δήλωση του ανέφερε:  «Η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, αναγνωρίζοντας τις ανάγκες που έχουν προκύψει στον πρωτογενή τομέα και τα ζημιογόνα αποτελέσματα για τους παραγωγούς, στο πλαίσιο της διεθνούς ενεργειακής κρίσης, αλλά και της κλιματικής κρίσης, προχωρά -σε ένα πλαίσιο συνεργασίας με όλους τους εμπλεκόμενους, υπό τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γεώργιο Γεωργαντά- σε κινήσεις και επιλογές, ώστε να δρομολογηθεί η διαδικασία αποζημίωσης και στήριξης μιας σειράς από καλλιέργειες με ζημιογόνα αποτελέσματα. 

Τέτοιες καλλιέργειες είναι και αυτές των μήλων και των καστάνων, που αφορούν και τη Μαγνησία και δη την περιοχή του Πηλίου. Μια περιοχή στην οποία βρέθηκα τον περασμένο Νοέμβριο και, ειδικότερα, σε περιοχές του Δήμου Ζαγοράς-Μουρεσίου και σε καλλιέργειες καστάνων που είχαν πληγεί από τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης, αλλά και τις δυσμενείς επιπτώσεις της διεθνούς ενεργειακής κρίσης.

Σήμερα, σε συνέχεια της γόνιμης σύσκεψης που πραγματοποιήσαμε την προηγούμενη εβδομάδα με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργο Γεωργαντά, τους αρμόδιους Γενικούς Γραμματείς και τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ, κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο, συνεδρίασε η ομάδα εργασίας για τον συντονισμό των αγροτικών ενισχύσεων και αποζημιώσεων, όπου αποφασίστηκε η αποζημίωση των πληγεισών καλλιεργειών -μέσα από την αξιοποίηση πόρων από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων- και η αναγγελία της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η συγκεκριμένη απόφαση αφορά, φυσικά, και τη Μαγνησία και τους αγρότες της περιοχής του Πηλίου που έχουν υποστεί ζημιές στις καλλιέργειές τους λόγω των δυσμενών συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί την τελευταία περίοδο. Επισημαίνεται ότι για την καλλιέργεια καστάνων προβλέπεται ενίσχυση με 150 ευρώ ανά στρέμμα, ενώ για την καλλιέργεια μήλων προβλέπεται ενίσχυση, κυρίως, με 250 ευρώ ανά στρέμμα. Ως εκ τούτου, επιβεβαιώνεται έμπρακτα η βούληση της Κυβέρνησης να στηρίξει τους αγρότες απέναντι στις συνέπειες της ενεργειακής αλλά και της κλιματικής κρίσης. Συνεχίζουμε, λοιπόν, τη στενή συνεργασία για τη στήριξη των συμπολιτών μας που πλήττονται από ακραία καιρικά φαινόμενα και φυσικές καταστροφές».

ΑΠΕ

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ελληνικό τυρί με καρκινογόνες ουσίες προκάλεσε ευρωπαϊκό συναγερμό – Eξάγεται σε 6 χώρες (φωτο)

Συστατικά ορυκτελαίων (MOAH) που ταξινομούνται από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων ως δυνητικά καρκινογόνα, σε φέτες vegan τυριού ελληνικής εταιρείας.

3+1 αλήθειες για τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα

Τι γνωρίζουμε και τι όχι για τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα.

Δημοσιεύτηκε ο Κανονισμός της ΕΕ για την χρήση δισφαινόλης Α (BPA) σε υλικά επαφής με τρόφιμα – Οι νέες υποχρεώσεις συμμόρφωσης

Με την δημοσίευση του νέου Κανονισμού (ΕΕ) 2024/3190 τροποποιείται ο Κανονισμός (ΕΕ) 10/2011 και καταργείται ο Κανονισμός (ΕΕ) 2018/213
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο