Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
15.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Catering: Τροφικές δηλητηριάσεις σε γάμους και βαφτίσια

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνCatering: Τροφικές δηλητηριάσεις σε γάμους και βαφτίσια
spot_img

Υπενθυμίζοντας τις φορές που ακόμα και οι ειδικοί στην παρασκευή φαγητού, όπως catering, μπορεί να στοιχίσουν την υγεία εκατοντάδων ανθρώπων.

Πολλά event για ξεχωριστές στιγμές της ζωής μας συνοδεύονται με νόστιμες γεύσεις από γεύματα ετοιμασμένα και σερβιρισμένα από εταιρείες catering.

Αλλά ενώ εμπιστευόμαστε τους ειδικούς, νομίζοντας ότι το φαγητό μας είναι σε καλά χέρια, πολλές φορές αποδεικνύεται το αντίθετο, με αποτέλεσμα η υγεία μας να βρίσκεται σε κίνδυνο από λάθη στο χειρισμό της τροφής από τις υπηρεσίες τροφοδοσίας.

Τα κρούσματα τροφικής δηλητηρίασης μπορεί να συμβούν όταν οι τροφοδότες δεν χειρίζονται, μαγειρεύουν ή αποθηκεύουν τρόφιμα δεόντως. Οι εγκαταστάσεις που είναι κακώς εξοπλισμένες ή ακατάλληλες για το φαγητό που ετοιμάζεται είναι κοινό πρόβλημα τροφοδοσίας που συχνά οδηγεί σε τροφική δηλητηρίαση.

Γάμος αλά… τροφική δηλητηρίαση

Πριν από λίγες ημέρες, στις ΗΠΑ, 50 άνθρωποι καλεσμένοι σε γάμο στην Αϊόβα αρρώστησαν και οι επισημάνσεις της νύφης οδήγησαν σε μια επιθεώρηση που εντόπισε ελαττώματα στον τρόπο με τον οποίο τo catering αποθήκευε το κρέας του.

Η Lindsey Graham-Humphreys, η οποία ουδέποτε φανταζόταν ο γάμος της να έχει αυτή την κατάληξη, είπε στο  Des Moines Register, ότι ο νέος της σύζυγος αρρώστησε την επομένη της τελετής, ενώ σύντομα ακολούθησαν και άλλα κρούσματα, με το σύνολο να φτάνει στους 51 αρρώστους, οι οποίοι εμφάνισαν συμπτώματα για δύο ημέρες ή και περισσότερο.

Εν τω μεταξύ, ο συνιδιοκτήτης του catereing προσφέρθηκε να επιστρέψει στη νύφη 600 δολάρια εάν υπέγραφε κάποια έγγραφα, αλλά η ίδια δεν έμεινε ικανοποιημένη με αυτό και αιτήθηκε επίσημη υγειονομική έρευνα στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης.

Τελικά, η έρευνα του τμήματος Επιθεωρήσεων και Εφέσεων της Αϊόβα διαπίστωσε 5 παραβάσεις στο catering Fireside Grille, συμπεριλαμβανομένου ότι τα φιλέτα χοιρινού κρέατος αποθηκεύονταν στο ψυγείο στους 7,1 βαθμούς Κελσίου αντί για κάτω από 5 που απαιτείται για την αποφυγή ανάπτυξης βακτηρίων.

Φυσικά, η τροφική δηλητηρίαση από catering που δεν έκανε σωστά τη δουλειά του δεν είναι φαινόμενο μόνο στις ΗΠΑ.

Ένα μήνα πριν, στις 17 Μαίου, αυτή τη φορά στην Ινδία πάνω από 100 άνθρωποι αρρώστησαν με συμπτώματα τροφικής δηλητηρίασης σε έναν γάμο, και 135 περίπου να κατέληξαν στο νοσοκομείο, πολλοί εκ των οποίων παιδιά.

Ο γάμος έγινε στο Kalady, στην περιοχή Malappuram στην Κεράλα. Την επόμενη μέρα, πολλοί από τους καλεσμένους άρχισαν να παρουσιάζουν συμπτώματα διάρροιας, εμέτου και πυρετού και πολλοί εισήχθησαν στο νοσοκομείο στις 19 Μαΐου. Αυτή τη φορά, όμως, η δηλητηρίαση οφειλόταν σε μολυσμένη πηγή νερού, αρκετά συχνό φαινόμενο στην Ινδία, όπου χρησιμοποιείται νερό από πηγάδια ακόμα και από επαγγελματίες τροφίμων! Ο ιατρός της περιοχής Dr R. Renuka προέτρεψε τους ανθρώπους να προσέχουν όταν χρησιμοποιούν νερό πηγαδιών, νερό βρύσης και πάγο στην περιοχή, καθώς υπάρχει κίνδυνος εξάπλωσης ασθενειών, όπως η ηπατίτιδα-Β, ο τύφος και η χολέρα, αναφέρει ο ιστότοπος newsweek.com.

Τα μακρινά αυτά περιστατικά δημιουργούν μια “απόσταση ασφαλείας” στον καταναλωτή, αλλά μην ξεχνάτε πως και στη χώρα μας υπήρξαν αρκετές περιπτώσεις όπου τα catering ευθύνονταν για αντίστοιχα επικίνδυνες τροφικές δηλητηριάσεις.

Η πιο κοινή αιτία τροφικών δηλητηριάσεων σε γάμους και άλλες εκδηλώσεις είναι η μόλυνση των τροφίμων από βακτήρια και ιούς. Αυτό συμβαίνει γενικά λόγω:

  • κακές τεχνικές παρασκευής τροφίμων που οδηγούν σε διασταυρούμενη μόλυνση των συστατικών
  • κακή αποθήκευση τροφίμων
  • ακάθαρτες επιφάνειες και εξοπλισμός κουζίνας
  • αδυναμία σωστού χειρισμού του ζεστού φαγητού
  • αποτυχία διατήρησης του κρύου φαγητού
  • κακή προσωπική υγιεινή από μάγειρες και χειριστές τροφίμων.

Η γνώση των αιτιών σημαίνει ότι οι διευθυντές και το προσωπικό των catering μπορούν να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα για την προώθηση της σωστής ασφάλειας των τροφίμων.

Ελληνικά περιστατικά τροφικών δηλητηριάσεων από catering που σόκαραν

Πριν από 2 έτη, εκδικάστηκε υπόθεση εκτεταμένης τροφικής δηλητηρίασης από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Λιβαδειάς. Επρόκειτο για ένα τραπέζι βάφτισης το 2016, στα Άσπρα Σπίτια Βοιωτίας, στο οποίο αρρώστησαν συνολικά 73 άτομα, συμπεριλαμβανομένων δύο εγκύων γυναικών – εκ των οποίων η μία υποβλήθηκε σε πρόωρη καισαρική για να προστατευτεί το μωρό και η ίδια- πολλών ανήλικων παιδιών, αλλά και ηλικιωμένων. Ένας 55χρονος, μάλιστα, έχασε τη ζωή του και ένας άνθρωπος χρειάστηκε νοσηλεία σε ΜΕΘ.

Οι καλεσμένοι έφαγαν, εκτός των άλλων, πένες με τυριά, οι οποίες είχαν σαλμονέλα, λόγω μη λήψεως των υγειονομικών μέτρων από μέρους της επιχειρηματία.

Εξαιτίας της τραγικότητας της κατάστασης, το δικαστήριο καταδίκασε την υπεύθυνη της εταιρείας catering σε φυλάκιση συνολικά 39 ετών, η μεγαλύτερη ποινή που έχει δοθεί ποτέ σε τέτοια υπόθεση. Άλλωστε, η δημόσια υγεία και η ασφάλεια τροφίμων είναι σοβαρά ζητήματα που δεν πρέπει να λαμβάνονται ελαφρά τη καρδία.

Αξίζει επίσης να αναφέρουμε και το Πανελλαδικό σοκ που προκάλεσε το περιστατικό ομαδικής δηλητηρίασης εκατοντάδων ατόμων στα Αρριανά Ροδόπης. Το περιστατικό σημειώθηκε κατά τη διάρκεια μουσουλμανικής γιορτής, όπου λαμβάνει χώρα περιτομή παιδιών, η οποία είναι υποχρεωτική για τα αγόρια ηλικίας 7-10 ετών. Σύμφωνα με πηγές του Cibum, οι ασθενείς συνολικά έφτασαν τους 400, όμως αρκετοί μπόρεσαν να αντιμετωπίσουν τα πιο ελαφριά συμπτώματα που είχαν στο σπίτι τους και, δε χρειάστηκε να νοσηλευθούν.

Είναι επίσης σημαντικό να λαμβάνεται υπόψιν ότι τα catering τροφοδοτούν επιχειρήσεις και πανεπιστήμια, τα οποία περιλαμβάνουν εκατοντάδες ή χιλιάδες ανθρώπους, ανάλογα την περίπτωση. Ακόμα και ένα μικρό λάθος μπορεί να στοιχίσει την υγεία ή και τη ζωή τους, αλλά και το κύρος της επιχείρησης.

Υπενθυμίζουμε ένα περιστατικό με “θύματα” 30 μαθητές και προσωπικό γυμνασίου/Λυκείου σε νησί του ΒΑ Αιγαίου, που έπαθαν τροφική δηλητηρίαση μετά την κατανάλωση γεύματος που διανεμήθηκε από εταιρεία catering τον Μάιο του 2021.

Σύμφωνα με μελέτη που διενήργησαν ερευνητές από τον ΕΟΔΥ, τον ΕΦΕΤ, και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο Foodborne Pathogens and Disease, τα ζεστά γεύματα παραδίδονταν καθημερινά στο σχολείο και καταναλώνονταν εντός των τάξεων και τα θύματα παρουσίασαν διάρροια και κοιλιακό άλγος μεταξύ 27 και 29 Μαΐου 2021. Η κατανάλωση μακαρονιών με κιμά, που προσφέρθηκε ως μεσημεριανό γεύμα στο σχολείο στις 27 Μαΐου, προσδιορίστηκε ως ο κύριος παράγοντας κινδύνου για την εμφάνιση συμπτωμάτων γαστρεντερίτιδας. 

Από τους ελέγχους των αρχών διαπιστώθηκε πως  έξι δείγματα από μακαρόνια με κιμά ήταν θετικά για Clostridium perfringens και τέσσερα από αυτά βρέθηκαν επίσης θετικά για Bacillus cereus. Τα κρούσματα του C. perfringens συνήθως συνδέονται με την κατανάλωση μολυσμένου και ακατάλληλα μαγειρεμένου και αποθηκευμένου κρέατος ή προϊόντων πουλερικών.

 Αυτά τα κρούσματα συνήθως επηρεάζουν έως και εκατοντάδες άτομα σε περιβάλλοντα όπως νοσοκομεία, σχολεία, φυλακές, γηροκομεία και ιδρύματα ή εκδηλώσεις. Το C. perfringens είναι ένας κοινός αιτιολογικός παράγοντας τροφιμογενών επιδημιών παγκοσμίως, προκαλεί μια σύντομη και ήπια γαστρεντερική ασθένεια με συμπτώματα, όπως διάρροια, ναυτία, κοιλιακό άλγος, ενώ έμετος και πυρετός δεν αναφέρονται συχνά με συνέπεια τα θύματα να μην αναζητούν ιατρική βοήθεια, γι’ αυτό και δεν καταγράφονται συχνά. Στην Ελλάδα, το C. perfringens έχει αναγνωριστεί ως το αιτιολογικό παθογόνο σε ένα από τα 403 τροφιμογενή κρούσματα που αναφέρθηκαν και διερευνήθηκαν από το NPHO κατά την περίοδο 2004–2020.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο