Τετάρτη, 15 Μαΐου, 2024
21.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Pepsi: Tέλος το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για την ποικιλία πατάτας των Lay’s

ΑρχικήΝέαΔιεθνήPepsi: Tέλος το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για την ποικιλία πατάτας των Lay's
spot_img

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Δελχί απέρριψε την έφεση της PepsiCo κατά της ανάκλησης του διπλώματος ευρεσιτεχνίας για ποικιλία πατάτας.

Ανάκληση ενός διπλώματος ευρεσιτεχνίας της PepsiCo διέταξε το Ανώτατο Δικαστήριο του Δελχί, απορρίπτοντας την έφεση που έκανε η εταιρεία σε προηγούμενη αντίστοιχη απόφαση.

Το δίπλωμα της  PepsiCo αφορούσε  μια ποικιλία πατάτας που καλλιεργούνταν αποκλειστικά για τα δημοφιλή πατατάκια Lay’s της εταιρείας, με έδρα τη Νέα Υόρκη.

Η Αρχή Προστασίας Φυτικών Ποικιλιών και Δικαιωμάτων των Αγροτών (PPVFR) το 2021 ανακάλεσε την πνευματική προστασία που χορηγήθηκε στην ποικιλία πατάτας FC5 της PepsiCo, λέγοντας ότι οι κανόνες της Ινδίας δεν επιτρέπουν δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για ποικιλίες σπόρων, όπως αναφέρει ο ιστότοπος Economic Times India.

Το θέμα τέθηκε στην προσοχή της Αρχής από μια ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των αγροτών ονόματι Kavitha Kuruganti, η οποία υποστήριξε ότι η εταιρεία δεν μπορεί να διεκδικήσει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για μια ποικιλία σπόρων.

Από την πλευρά της, η PepsiCo υπέβαλε έφεση στο Ανώτατο Δικαστήριο του Δελχί κατά της ανάκλησης του διπλώματος ευρεσιτεχνίας της, η οποία απορρίφθηκε. Σε αυτή τη φάση, η πολυεθνική επανεξετάζει την απόφαση προτού προχωρήσει σε κάποια κίνηση.

Η Pepsi  ίδρυσε το πρώτο της εργοστάσιο για τα πατατάκια της στην Ινδία το 1989 και προμηθεύει την ποικιλία σπόρων FC5 σε μια ομάδα αγροτών που με τη σειρά τους πωλούν τα προϊόντα τους στην εταιρεία σε σταθερή τιμή. Η πολυεθνική αναψυκτικών και σνακ υποστηρίζει ότι κατέχει αποκλειστικότητα στην ανάπτυξη της ποικιλίας πατάτας από το 2016, είδος το οποίο έχει λιγότερη υγρασία που απαιτείται για την παρασκευή σνακ όπως πατατάκια.

Μάλιστα, ήταν τόσο προστατευτική για την ποικιλία FC5 που το 2019 μήνυσε ορισμένους Ινδούς αγρότες για παραβίαση της πατέντας της, επειδή καλλιεργούσαν ο συγκεκριμένο είδος, μήνυση που βέβαια απέσυρε μετά από λίγους μήνες.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Απάτη τροφίμων: Πως μας πλασάρουν Ιαπωνική τσιπούρα για… φαγκρί! Πως μπορούμε να τα ξεχωρίζουμε

Το πελαγίσιο φαγκρί της μεσογείου Pargus pargus θεωρείται πολύ πιο ποιοτικό ψάρι και πιο ακριβό από την κόκκινη ιαπωνική τσιπούρα και η παραπλάνηση πάει σύννεφο!

Απαγορευμένο φυτοφάρμακο σε ελληνικό ελαιόλαδο: Η απάντηση της GAEA στο cibum

H GAEA λήγει τη συνεργασία με το ελαιοτριβείο - "Κυνήγι" για να εντοπιστεί ο αγρότης/ελαιοπαραγωγός - Μετά τη Δανία και τη Ρουμανία, το ελληνικό ελαιόλαδο GAEA αποσύρεται και από Νορβηγία και Γερμανία.

Ακρυλαμίδιο στο ψωμί: Πως σχηματίζεται η επικίνδυνη ουσία και πως να την αποφύγετε

Το ψωμί περιέχει αισθητά λιγότερο ακρυλαμίδιο από πατάτες και πατατάκια, αλλά λόγω του υψηλού ποσοστού κατανάλωσής του είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που συνεισφέρουν στην καθημερινή πρόσληψη της καρκινογόνου ουσίας.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα