Μελέτη για την πορεία της οδηγίας που ξεκίνησε πριν από πέντε χρόνια για την πρώιμη κατανάλωση φιστικιών.
Το 2017, τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας (NIH) των ΗΠΑ συνέστησαν στους γονείς να δίνουν στα παιδιά φιστίκια από την ηλικία των τεσσάρων μηνών, για να αποτρέψουν την αλλεργία στα φιστίκια.
Πέντε χρόνια από τότε, η πρώιμη εισαγωγή στα φιστίκια γίνεται όλο και πιο δημοφιλής αλλά πρέπει να γίνει περισσότερη δουλειά για την ευρύτερη επικοινωνία των κατευθυντήριων γραμμών, ειδικά σε όσους έχουν λιγότερη πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά με την υγεία, αναφέρει μια νέα μελέτη από το Northwestern University και το Ann & Robert H. Lurie Children’s Hospital of Chicago.
Μεταξύ όλων των ερωτηθέντων γονέων και φροντιστών στις ΗΠΑ, το 13% των γονέων είπε ότι γνωρίζει τις οδηγίες και το 48% πίστευε ότι η πρώιμη διατροφή με φιστίκια απέτρεψε την αλλεργία στα φιστίκια, άσχετα αν γνώριζαν τις οδηγίες ή όχι.
«Υπήρχε γενική επίγνωση του «Αν δώσω αυτές τις τροφές νωρίς, θα βοηθήσει», ακόμα κι αν οι οικογένειες δεν ήξεραν ότι προέρχονταν από τις κατευθυντήριες γραμμές του NIH», είπε ο Δρ Waheeda Samady, αναπληρωτής καθηγητής παιδιατρικής στο Northwestern University Feinberg School of Medicine και διευθυντής κλινικής έρευνας στο Northwestern’s Center for Food Allergy and Asthma. «Υπάρχει ακόμα πολύ περιθώριο ανάπτυξης όσον αφορά την εκπαίδευση των οικογενειών και των κλινικών γιατρών σχετικά με αυτές τις οδηγίες».
Η μελέτη διαπίστωσε ότι η ύπαρξη ενός παιδίατρου που συνέστησε την έγκαιρη εισαγωγή του φιστικιού ήταν ο ισχυρότερος παράγοντας για το εάν ένας γονέας ή ο φροντιστής γνώριζε τις οδηγίες.
Η μελέτη είναι η πρώτη έρευνα που εξετάζει τον αντίκτυπο και την εφαρμογή των κατευθυντήριων γραμμών από την κυκλοφορία τους πριν από πέντε χρόνια.
Μια πιο προσεκτική ματιά στα ευρήματα:
Το 13% των γονέων και των φροντιστών που δήλωσαν ότι γνώριζαν τις οδηγίες του 2017 ανέφεραν ότι ήταν λευκοί, ηλικίας μεταξύ 30 και 44 ετών, μορφωμένοι και υψηλού εισοδήματος ή φρόντιζαν ένα παιδί με τροφική αλλεργία ή έκζεμα, σύμφωνα με τη μελέτη.
Οι επιστήμονες ρώτησαν τους ερωτηθέντες στην έρευνα εάν εξέθεσαν τα παιδιά τους σε φιστίκια 1) πριν από επτά μήνες (περίπου τεσσάρων έως έξι μηνών) και 2) μετά από επτά μήνες (μεταξύ επτά μηνών και ενός έτους). Το δεκαεπτά τοις εκατό όλων των γονέων προσέφεραν για πρώτη φορά τροφές που περιείχαν φιστίκια πριν από την ηλικία των επτά μηνών και το 42% το έκανε μεταξύ των επτά και 12 μηνών, σύμφωνα με τη μελέτη. Η εισαγωγή του φιστικιού συνέβη νωρίτερα μεταξύ των γονέων/φροντιστών που γνωρίζουν τις οδηγίες, με το 31% να το προσφέρει πριν από επτά μήνες.
Ο φόβος της αντίδρασης ήταν ο Νο. 1 λόγος για την καθυστερημένη εισαγωγή
Το 33% όσων καθυστέρησαν την εισαγωγή των φιστικιών ανέφεραν ότι ο φόβος της αντίδρασης στα φιστίκια ήταν ο πιο συνηθισμένος λόγος. Ωστόσο, το ποσοστό των πραγματικών αναφερόμενων αντιδράσεων των βρεφών και των παιδιών κατά την εισαγωγή του φιστικιού ήταν μόνο 1,4%.
«Προηγούμενες μελέτες έχουν βρει ότι, κατά μέσο όρο, οι αντιδράσεις των βρεφών είναι πολύ πιο ήπιες από τις αντιδράσεις των μεγαλύτερων παιδιών», είπε ο Samady. «Με βάση αυτό, θα έλεγα ότι πρέπει να ανησυχείτε περισσότερο για το μεγαλύτερο παιδί σας, όχι για το πέντε μηνών σας. Στατιστικά, οι αντιδράσεις είναι πολύ πιο ήπιες στη ζωή».
Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι αντιδράσεις που εμφανίστηκαν ήταν κυρίως δερματολογικές (π.χ. εξάνθημα) ή γαστρεντερολογικές (π.χ. έμετος).
«Η αντίληψη μεταξύ των γονέων/φροντιστών των ΗΠΑ για το πόσο συχνές είναι οι αντιδράσεις στα παιδιά είναι πολύ υψηλότερη από την πραγματικότητα», είπε ο Samady.
Πηγή: EurekAlert