Σάββατο, 23 Νοεμβρίου, 2024
18.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Είναι το ψωμί vegan;

ΑρχικήΟικιακάVEGANismΕίναι το ψωμί vegan;
spot_img

Πώς καταλαβαίνουμε αν το ψωμί είναι vegan;

Το να είσαι vegan σημαίνει να παραλείπεις το κρέας, τα γαλακτοκομικά και τα αυγά από τη διατροφή σου, και αυτά μπορούν να βρεθούν σε πολλά εκπληκτικά καθημερινά προϊόντα. Τι γίνεται όμως με το ψωμί; 

Δεδομένου ότι υπάρχουν διάφορες μορφές ψωμιού είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς πώς να τα ξεχωρίσει. Επιπλέον, το γάλα και τα αυγά μπορούν να βρεθούν στα πιο απίθανα μέρη, ακόμα και σε τρόφιμα που δεν θα περίμενε κανείς. Οπότε είναι το ψωμί vegan;

Τα βασικά συστατικά του ψωμιού είναι αλεύρι, νερό, αλάτι και μαγιά, αν και πολλοί αρτοποιοί θα προσθέσουν μια ποικιλία άλλων συστατικών. Οπότε τα ζωικά προϊόντα δεν αποτελούν ουσιαστικό μέρος του ψωμιού, πράγμα που σημαίνει είναι όντως vegan εάν αγοράσετε ένα τυπικό ψωμί, καρβέλι ή φραντζόλα, λευκό, πολύσπορο, bagel, προζύμι, μπαγκέτα ή ψωμί του τοστ. Ακόμα και οι πίτες είναι vegan.

 Όμως ανάλογα με τη χώρα ή τον τύπο ψωμιού, μπορεί να υπάρχουν προσθήκες όπως γάλα, αυγά ή μέλι σε οποιοδήποτε από αυτά. Οπότε καλό θα ήταν να συμβουλεύεστε τον αρτοποιό ή να τσεκάρετε την ετικέτα για τα συστατικά.

Εάν βρίσκεστε στο σούπερ μάρκετ, είναι συνήθως πολύ απλό να δείτε εάν το ψωμί που αγοράζετε είναι φιλικό προς τους vegan, μιας και τα συστατικά και τα αλλεργιογόνα αναφέρονται στη συσκευασία, όπως τα γαλακτοκομικά και τα αυγά με έντονους χαρακτήρες. Όσο για το φαγητό σε κάποιο εστιατόριο, δεν έχετε παρά να ρωτήσετε το προσωπικό.

Μη vegan ψωμιά

Υπάρχουν ορισμένα είδη ψωμιού που συχνά δεν είναι vegan, καθώς έχουν ζωικά προϊόντα. Σύμφωνα με το Plant Based News, αυτά περιλαμβάνουν: 

  • Challah (συχνά περιέχει γάλα και αυγό)
  • Naan (συχνά περιέχει γάλα ή γκι, το οποίο βασίζεται σε γαλακτοκομικά)
  • Brioche (συχνά περιέχει αυγό)
  • Ψωμί σίκαλης (αυτό μπορεί μερικές φορές να χρησιμοποιεί μέλι, που δεν είναι vegan, επειδή παράγεται από μέλισσες)
  • Σκορδόψωμο (συχνά φτιαγμένο με βούτυρο)

Φυσικά, εάν κάποια από τα συστατικά έχουν αντικατασταθεί από vegan εναλλακτικές, τότε πάλι μπορείτε να το προμηθευτείτε.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Αξίζει να ακολουθήσει κάποιος το επάγγελμα του διαιτολόγου; Του Νίκου Ζορζοβίλη*

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του να είσαι διαιτολόγος.

“ΟΧΙ” της EFSA σε ισχυρισμό υγείας για το συμπλήρωμα κρεατίνης

Απορρίφθηκε από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων ο ισχυρισμός υγείας «Η καθημερινή λήψη συμπληρωμάτων κρεατίνης μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας».

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο