Κυριακή, 24 Νοεμβρίου, 2024
9.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Χρησιμοποιούν καφέ για… τρισδιάστατες εκτυπώσεις

ΑρχικήΝέαΚαινοτομία / ΤάσειςΧρησιμοποιούν καφέ για… τρισδιάστατες εκτυπώσεις
spot_img

Άλλη μία χρήση για την μείωση και εκμετάλλευση των υπολειμμάτων καφέ, η απόρριψη των οποίων αποτελεί μεγάλο πρόβλημα για το περιβάλλον.

Μέχρι τώρα έχουμε δει τα υπολείμματα καφέ, η απόρριψη των οποίων αποτελεί πρόβλημα για το περιβάλλον, να χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία συσκευασιών, για την απομάκρυνση φυτοφαρμάκων από τα τρόφιμα, για την τόνωση καλλιεργειών, για την παραγωγή ποτών, σε προϊόντα αρτοποιίας, ακόμα και ως πρόσθετο σε τρόφιμα. Τώρα όμως τα βλέπουμε και ως υλικά για μηχανήματα.

Η ευρεία υιοθέτηση των τρισδιάστατων εκτυπωτών επιδεινώνει τις υπάρχουσες περιβαλλοντικές προκλήσεις, καθώς αυτά τα μηχανήματα αυξάνουν την κατανάλωση ενέργειας, την παραγωγή απορριμμάτων και τη χρήση πλαστικών. Η επιλογή υλικού για τρισδιάστατη εκτύπωση συνδέεται στενά με αυτές τις προκλήσεις και ως εκ τούτου ερευνητές και σχεδιαστές διερευνούν βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις. Βασιζόμενη σε αυτές τις προσπάθειες,  εργασία που δημοσιεύτηκε στο Association for Computing Machinery διερευνά τη χρήση υπολειμμάτων καφέ, ως βιώσιμου υλικού για τη δημιουργία πρωτοτύπων με τρισδιάστατη εκτύπωση. 

Ερευνητές   από το Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο Boulder, θέλοντας να κάνουν την τρισδιάσταση εκτύπωση πιο βιώσιμη ανέπτυξαν μια μέθοδο για την τρισδιάστατη εκτύπωση ενός ευρέος φάσματος αντικειμένων, όπως κοσμήματα, γλάστρες ακόμη και φλιτζάνι εσπρέσο, χρησιμοποιώντας μια πάστα φτιαγμένη εξ ολοκλήρου από παλιό κατακάθι καφέ, νερό και μερικά άλλα βιώσιμα συστατικά. Το αποτέλεσμα της μελέτης παρουσιάστηκε στο συνέδριο του Association for Computing Machinery’s Designing Interactive Systems στο Πίτσμπουργκ.

Ο επικεφαλής Michael Rivera εξήγησε ότι οι περισσότεροι καταναλωτικοί τρισδιάστατοι εκτυπωτές στην αγορά σήμερα εκτυπώνουν με θερμοπλαστικά κάποιου είδους. Το πιο κοινό είναι το πολυγαλακτικό οξύ ή PLA. Αυτό το υλικό είναι, θεωρητικά, κομποστοποιήσιμο, αλλά μόνο ένα μικρό ποσοστό των εγκαταστάσεων κομποστοποίησης το δέχεται Η ομάδα του Rivera θέλοντας να αντικαταστήσει αυτό το υλικό, ανέμειξε αποξηραμένα κατακάθια καφέ με κόμμι κυτταρίνης και κόμμι ξανθάνης. Τα δύο τελευταία είναι κοινά πρόσθετα στα τρόφιμα και αποσυντίθενται εύκολα σε κάδο κομποστοποίησης. Στη συνέχεια, τα αναμειγνύουν με νερό.

Αυτό το υλικό, εκτός από κομποστοποιήσιμο και ανακυκλώσιμο, μπορεί να κατασκευαστεί και χρησιμοποιηθεί εύκολα σε οικιακούς εκτυπωτές σύμφωνα με τους ερευνητές.

Για να διαβάσετε τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η “μυστική” και απλή μέθοδος να τρώτε ζυμαρικά και να αδυνατίζετε…

Πολλές μελέτες δικαιώνουν τα ζυμαρικά ως τροφή απώλειας βάρους, μείωσης σακχάρου και προστασίας του εντέρου, υπό μία πολύ απλή και βολική προϋπόθεση.

Ανάκληση 150.000 εμφιαλωμένων νερών: Το  «τεράστιο λάθος» των αρχών

Τον γύρο του κόσμου έκανε μία λανθασμένη ανακοίνωση προκαλώντας την αντίδραση της εταιρείας.

Εμπειρίες επιθεωρητών ασφάλειας τροφίμων: Η πιο συχνή και κοινή παράβαση

Ποιες είναι οι προτάσεις των ερευνητών για την συμμόρφωση των επιχειρήσεων στον τομέα της ασφάλειας τροφίμων.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο