Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
10.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Δείκτης RCI 2023: Σε σταθερή τροχιά ανάπτυξης η ελληνική αγορά εργασίας και το 1ο εξάμηνο του 2023

ΑρχικήΝέαΕπιχειρήσεις / ΟικονομίαΔείκτης RCI 2023: Σε σταθερή τροχιά ανάπτυξης η ελληνική αγορά εργασίας και το 1ο εξάμηνο του 2023
spot_img

Ο Δείκτης RCI είναι μία έρευνα καταγραφής τάσεων στην αγορά εργασίας, ιδιαίτερα σε σχέση με ενέργειες προσέλκυσης και επιλογής προσωπικού.

Εδραιώνεται το κλίμα αισιοδοξίας σχετικά με τις προοπτικές στην αγορά εργασίας – Η πλειονότητα των στελεχών των ελληνικών επιχειρήσεων διατηρούν θετικές τις εκτιμήσεις τους για την αναπτυξιακή προοπτική της ελληνικής οικονομίας, σύμφωνα με την έρευνα του Alba Graduate Business School – The American College of Greece

Το κλίμα αισιοδοξίας που φαίνεται να εδραιώνεται μεταξύ των στελεχών των ελληνικών επιχειρήσεων σχετικά με τις προοπτικές της ελληνικής αγοράς εργασίας, αποτυπώνεται στη διατήρηση του δείκτη RCI (Recruitment Confidence Index – Δείκτης Τάσεων Αγοράς Εργασίας) σε σταθερά υψηλά επίπεδα για το α’ εξάμηνο του 2023.

Ο Δείκτης RCI είναι μία έρευνα καταγραφής τάσεων στην αγορά εργασίας, ιδιαίτερα σε σχέση με ενέργειες προσέλκυσης και επιλογής προσωπικού. Σκοπός της έρευνας είναι η παρουσίαση των προσδοκώμενων τάσεων στην πρόσληψη προσωπικού και συγχρόνως η ανάλυση της υπάρχουσας κατάστασης των εταιρειών στη χώρα μας. Αποτελεί βασική πηγή πληροφόρησης για την κινητικότητα στην αγορά εργασίας καθώς και έναν αξιόπιστο οδηγό αποφάσεων, ο οποίος συμβαδίζει διαχρονικά με την εξέλιξη των βασικών μακροοικονομικών μεγεθών της χώρας.

Σύμφωνα με την έρευνα που διεξήχθη το χρονικό διάστημα Ιούλιος – Αύγουστος 2023 μεταξύ στελεχών εταιρειών που εδρεύουν στην Ελλάδα, ο Δείκτης RCI, για το α’ εξάμηνο του 2023, διατηρήθηκε σε σταθερά υψηλά επίπεδα (136,7), καταγράφοντας ήπια πτώση κατά 1,7 μονάδες, από το ιστορικό ρεκόρ του 138,4 που σημειώθηκε κατά το 2ο εξάμηνο του 2022. Αντίστοιχα, μικρή πτώση καταγράφηκε και στον δείκτη εξειδικευμένου και στελεχιακού προσωπικού, ο οποίος βρέθηκε στις 130,9 μονάδες στο α΄ εξάμηνο του 2023 από 133,8 μονάδες που βρισκόταν το β’ εξάμηνο του 2022.

Παρά τη μικρή μείωση, η διατήρηση του γενικού δείκτη σε επίπεδα άνω των 130 μονάδων καθώς και του δείκτη εξειδικευμένου προσωπικού σε επίπεδα άνω των 120 μονάδων για πέντε συνεχόμενες μετρήσεις, επιβεβαιώνει την εδραίωση του θετικού κλίματος σχετικά με τις προοπτικές ανάπτυξης της αγοράς εργασίας στην Ελλάδα. Στο ίδιο πλαίσιο, η ήπια πτώση του δείκτη που παρατηρείται αφορά κυρίως τις ανησυχίες των στελεχών σχετικά με την κάλυψη των αυξημένων αναγκών τους σε νέο προσωπικό.

Η εικόνα συγκρατημένης αισιοδοξίας αποτυπώνεται και στις εκτιμήσεις για την εξέλιξη των βασικών μεγεθών που σχετίζονται με το εργατικό δυναμικό. Το 66,1% των συμμετεχόντων προσδοκά αύξηση του αριθμού των εργαζομένων τους, ενώ πάνω από εννέα στις δέκα επιχειρήσεις (96,1%) εκτιμούν ότι θα μπορέσουν να δώσουν κάποια – έστω και μικρή – αύξηση στον μισθό των εργαζομένων μέσα στο επόμενο εξάμηνο.

Η επίδραση της κρίσης

Το αποτύπωμα της κρίσης στις ελληνικές επιχειρήσεις, εξαιτίας της πανδημίας και των οικονομικών προεκτάσεων του πολέμου στην Ουκρανία, φαίνεται να μειώνεται σημαντικά, με το 36,5% των στελεχών να δηλώνουν ότι οι επιχειρήσεις τους επηρεάζονται λίγο ή καθόλου από την κρίση. Το αντίστοιχο ποσοστό για το 2022 ανήλθε μόλις στο 26,1%. Μάλιστα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση στην έρευνα, τα στελέχη των επιχειρήσεων δήλωσαν πως δεν θεώρησαν σκόπιμο να προχωρήσουν σε δραματικές άμεσες ενέργειες για την αντιμετώπιση της κρίσης (π.χ., μείωση προσωπικού, μισθών ή μπόνους).

Επιδημία COVID-19: Ένας χρόνος μετά

Σε ό,τι αφορά στην επίδραση της πανδημίας COVID-19, ένα χρόνο μετά, η έρευνα RCI για το 1ο εξάμηνο του 2023 έδειξε ότι σχεδόν τρεις στις τέσσερις (73,3%) επιχειρήσεις επηρεάστηκαν από την πανδημία αλλά ελάχιστες (4,4%) με ξεκάθαρα αρνητικό τρόπο. Ο τομέας που φαίνεται ότι επηρεάστηκε περισσότερο ήταν ο τρόπος εργασίας του προσωπικού, με το υβριδικό μοντέλο να επικρατεί στη μετά COVID-19 εποχή. Παράλληλα, η πλειονότητα των συμμετεχόντων δήλωσε ότι σήμερα βρίσκεται σε καλύτερη θέση από άποψη οικονομικής δραστηριότητας σε σχέση τόσο με την έναρξη όσο και με τη λήξη της πανδημίας.

Ο Αριστοτέλης Αλεξόπουλος, Director, Applied Research & Innovation, Alba Graduate Business School – The American College of Greece, σχολίασε σχετικά: «Η ελληνική οικονομία φαίνεται να  έχει αφήσει πίσω της τα χρόνια της κρίσης και βρίσκεται πλέον σε σταθερή τροχιά ανάπτυξης. Παρά τις πολλαπλές προκλήσεις της προηγούμενης περιόδου, η πλειονότητα των στελεχών των ελληνικών επιχειρήσεων διατηρούν την αισιοδοξία τους για τις προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής αγοράς εργασίας. Στο ίδιο πλαίσιο, ο αντίκτυπος της πανδημίας COVID-19 μπορεί μεν να επηρέασε το μεγαλύτερο ποσοστό των ελληνικών επιχειρήσεων αλλάζοντας οριστικά τις εργασιακές πρακτικές σε ορισμένες από αυτές, ελάχιστες, ωστόσο, αναφέρουν ότι επηρεάστηκαν αποκλειστικά με αρνητικό τρόπο».

Η έρευνα RCI πραγματοποιήθηκε από το τμήμα Εφαρμοσμένης Έρευνας και Καινοτομίας  του Alba Graduate Business School – The American College of Greece με χορηγό την Continental και με την υποστήριξη του Συνδέσμου Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού Ελλάδος (ΣΔΑΔΕ).

Μπορείτε να βρείτε ΕΔΩ την πλήρη μελέτη των αποτελεσμάτων της έρευνας RCI.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πόσο επικίνδυνα είναι τα γαριδάκια – Εργαστηριακή ανάλυση

Γαριδάκια και σνακ καλαμποκιού: Τα μισά περιέχουν τοξικές και καρκινογόνες ουσίες.

Τα φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν εκατομμύρια μικροπλαστικά στο τσάι σας – Νέα επιστημονικά ευρήματα

Τα εμπορικά φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν δισεκατομμύρια μικροπλαστικά, που εισέρχονται στα ανθρώπινα εντερικά κύτταρα.

Η φωτεινή πλευρά του κουρκουμά

Ώρα να αναδειχθούν τα πλεονεκτήματα του υποτιμημένου αυτού μπαχαρικού.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο