Τετάρτη, 15 Μαΐου, 2024
21.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Spiro Spathis: Το αναψυκτικό του Έλληνα που… «τα σπάει» στην Αίγυπτο – Τρελές πωλήσεις μετά τον πόλεμο στη Γάζα

ΑρχικήΝέαΙστορία ΤροφίμωνSpiro Spathis: Το αναψυκτικό του Έλληνα που… «τα σπάει» στην Αίγυπτο – Τρελές πωλήσεις μετά τον πόλεμο στη Γάζα
spot_img

Το αντιδυτικό Μποϊκοτάζ στη Μέση Ανατολή οδήγησε το αναψυκτικό του Έλληνα Μετανάστη σε αύξηση των πωλήσεων 350%.

O πόλεμος στο Ισραήλ και η στάση της Δύσης προκάλεσε μαζικό μποϊκοτάζ από καταναλωτές πόλεων της Μέσης Ανατολής σε μεγάλες κυρίως αμερικάνικες επιχειρήσεις τροφίμων όπως McDonald’s, Starbucks, Coca Cola, PepsiCo. H πτώση των πωλήσεων των αναψυκτικών Cola, φαίνεται πως ωφέλησε και έδωσε νέα ώθηση ανάπτυξης σε τοπικές μάρκες αναψυκτικών όπως το ελληνικό Spiro Spathis.

Πρόκειται για «ένα ανθρακούχο ποτό που ιδρύθηκε το 1920 από έναν από τους χιλιάδες Έλληνες που έκαναν την Αίγυπτο σπίτι τους και έχει κάνει μια αξιοσημείωτη επιστροφή μετά από δεκαετίες περιορισμένης διανομής σε μια αγορά όπου κυριαρχούν η Coca-Cola και η Pepsi. Τόση είναι η ζήτηση για το Spiro Spathis που η εταιρεία έχει διαφημίσει 2.000 νέες θέσεις εργασίας στα social media της» αναφέρει το thenationalnews.com.  Πηγή μέσα από την Spiro Spathis είπε στο TNA, ότι η εταιρεία λειτουργεί όλο το εικοσιτετράωρο για δύο βάρδιες αντί για μία από τότε που η εκστρατεία μποϊκοτάζ απέδωσε και ο κόσμος άρχισε να ψάχνει για τα τοπικά προϊόντα σόδας και όχι αμερικανικές μάρκες. Οι πωλήσεις της εταιρείας αυξήθηκαν κατά 350% τις τελευταίες εβδομάδες, ανέφεραν τοπικά μέσα ενημέρωσης. «Οι πωλήσεις μας έχουν αυξηθεί σχεδόν τρεις φορές από τότε που ξεκίνησαν εκκλήσεις για μποϊκοτάρισμα παρόμοιων ανθρακούχων ποτών», δήλωσε ο Morqos Talaat, διευθυντής μάρκετινγκ Spathis, στον αιγυπτιακό ειδησεογραφικό ιστότοπο Masrawy.

Η ιστορία του μετανάστη Σπύρου Σπάθη

Η εταιρεία Spiro Spathis ιδρύθηκε στην Αίγυπτο το 1920 από έναν Έλληνα τον  Σπύρο Σπάθη και παρήγαγε το πρώτο ποτό Σόδας στην χώρα το «The Lemonade Flavor». Ήταν το 1909 που ο Νικόλας Σπαθής, ένας Έλληνας Αλεξανδρινός, ξεκίνησε μια επιχείρηση παραγωγής αναψυκτικών λεμονάδας που πουλούσε σε πράσινα γυάλινα μπουκάλια. Είκοσι χρόνια αργότερα στο Κάιρο, ο Σπύρος, ανιψιός του Νικόλα, ξεκίνησε μια μεγαλύτερη επιχείρηση που έφερε το όνομά του. Έφερε επίσης το λογότυπο μιας μέλισσας που βουίζει, μια σχέση με τα μελισσοκομεία που λειτουργούσε τότε η οικογένεια του στην Κεφαλονιά.

Και μετά ήρθε η μεγάλη επιτυχίας. Ο Σπύρος Σπάθης έγινε ο επίσημος προμηθευτής Σόδας στο Παλάτι του Βασιλιά Φαρούκ, το 1941, ο οποίος μάλιστα του απένειμε μετάλλιο για το καλύτερο αναψυκτικό ανάμεσα σε άλλα 56 εργοστάσια της εποχής. «Αλλά η υψηλότερη τιμή για το αναψυκτικό Spiro Spathis Be the People’s Drink ήταν ότι αγαπήθηκε από πολλές προσωπικότητες εκείνη την εποχή, όπως η εθνική εικόνα και η φωνή της Αιγύπτου Om Kalthom» αναφέρει η εταιρεία στην ιστοσελίδα της.

Ο Σπύρος Σπάθης γεννήθηκε στην Ελλάδα το 1885 και μετανάστευσε στην Αίγυπτο σε ηλικία δεκαπέντε ετών. Σπούδασε σε αιγυπτιακά σχολεία, παντρεύτηκε και έκανε τέσσερα παιδιά, μερικά από τα οποία ταξίδεψαν στην Ελλάδα και άλλα έμειναν μαζί του στην Αίγυπτο. Το εργοστάσιο βρισκόταν στο κέντρο του Καΐρου. Η Αίγυπτος έγινε το «υιοθετημένο σπίτι» του Σπύρου Σπάθη και η επιχείρησή του χρησίμευσε ως πλατφόρμα για να εισαγάγει φρέσκα και καινοτόμα ποτά στην αγορά F&B. Στο εργοστάσιο εργάζονταν περίπου 150 εργάτες και διέθεταν 20 οχήματα για τη διανομή των προϊόντων σε όλη την Αίγυπτο, από την Αλεξάνδρεια μέχρι το Ασουάν, και χρησιμοποιούσαν επίσης σιδηροδρόμους για να παραδίδουν τα προϊόντα σε μακρινές περιοχές όπως το «Kom Ombo» στη νότια Αίγυπτο και αλλού. Εκείνη την εποχή, ήταν το επίσημο και το πιο δημοιφιλές ποτό για όλα τα κοινωνικά στρώματα της χώρας.

Το αναψυκτικό Spiro Spathis, ανέβηκε στην ποπ κουλτούρα της Αιγύπτου και μετά από πολλές κινηματογραφικές εμφανίσεις. Ενώ το ποτό δεν ήταν ποτέ ο πρωταγωνιστής, η παρουσία του ήταν έντονη σε κινηματογραφικές ταινίες του 1970. Ο Σπύρος Σπάθης πέθανε στις 8 Μαΐου 1950 και θάφτηκε στο νεκροταφείο της αρχαίας Αιγύπτου στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου. Ο γιος του, Elijah Spiro Spatz, συνέχισε το ταξίδι του πατέρα του στη βιομηχανία Kazuzah και συνέχισε να αναπτύσσει την επιχείρηση μέχρι τον θάνατό του το 1960 οπότε επέστρεψε η Ευτυχία, η μικρότερη κόρη του Σπύρου Σπάθη, που γεννήθηκε 1928, αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές της στην Ελβετία για να διαχειριστεί το εργοστάσιο μετά τον θάνατο του αδελφού της, και συνέχισε τον δρόμο του πατέρα της. Το 1998 η εταιρεία και το εμπορικό σήμα μεταβιβάστηκαν στην Sabsa Carbonated Water Company.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Απάτη τροφίμων: Πως μας πλασάρουν Ιαπωνική τσιπούρα για… φαγκρί! Πως μπορούμε να τα ξεχωρίζουμε

Το πελαγίσιο φαγκρί της μεσογείου Pargus pargus θεωρείται πολύ πιο ποιοτικό ψάρι και πιο ακριβό από την κόκκινη ιαπωνική τσιπούρα και η παραπλάνηση πάει σύννεφο!

Απαγορευμένο φυτοφάρμακο σε ελληνικό ελαιόλαδο: Η απάντηση της GAEA στο cibum

H GAEA λήγει τη συνεργασία με το ελαιοτριβείο - "Κυνήγι" για να εντοπιστεί ο αγρότης/ελαιοπαραγωγός - Μετά τη Δανία και τη Ρουμανία, το ελληνικό ελαιόλαδο GAEA αποσύρεται και από Νορβηγία και Γερμανία.

Ακρυλαμίδιο στο ψωμί: Πως σχηματίζεται η επικίνδυνη ουσία και πως να την αποφύγετε

Το ψωμί περιέχει αισθητά λιγότερο ακρυλαμίδιο από πατάτες και πατατάκια, αλλά λόγω του υψηλού ποσοστού κατανάλωσής του είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που συνεισφέρουν στην καθημερινή πρόσληψη της καρκινογόνου ουσίας.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα