Σάββατο, 28 Δεκεμβρίου, 2024
6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Eurostat: Μείωση της αγροτικής παραγωγικότητας στην ΕΕ κατά 7% το 2023

ΑρχικήΝέαΑγρότεςEurostat: Μείωση της αγροτικής παραγωγικότητας στην ΕΕ κατά 7% το 2023
spot_img

Παρά την ύφεση το 2023, το επίπεδο του δείκτη του πραγματικού εισοδήματος των συντελεστών παραγωγής της ΕΕ το 2023 παρέμεινε κατά 10,1% υψηλότερο από το 2015.

Σύμφωνα με τα πρώτα προκαταρκτικά στοιχεία για το 2023 από τους οικονομικούς λογαριασμούς για τη γεωργία (EAA), ο δείκτης παραγωγικότητας της γεωργικής εργασίας στην ΕΕ εκτιμάται ότι μειώθηκε από έτος σε έτος κατά 6,6%, μετά την ανάπτυξη μεταξύ 2019 και 2022. Αυτή η ύφεση υποστηρίχθηκε από τη μείωση κατά 7,9% της πραγματικής αξίας του εισοδήματος που παρήχθη από μονάδες που ασχολούνται με δραστηριότητες γεωργικής παραγωγής (συντελεστής παραγωγής) και περαιτέρω μείωση (-1,4%) του όγκου της γεωργικής εργασίας (όπως μετράται με ετήσιες μονάδες εργασίας, που αντιπροσωπεύουν ισοδύναμα πλήρους απασχόλησης). 

Αυτές οι πληροφορίες προέρχονται από δεδομένα για τη γεωργία που δημοσιεύθηκαν σήμερα από τη Eurostat.

Οι περισσότερες χώρες της ΕΕ (19) κατέγραψαν χαμηλότερη παραγωγικότητα της γεωργικής εργασίας το 2023 (όπως μετράται με τον δείκτη του πραγματικού εισοδήματος των παραγόντων στη γεωργία ανά ετήσια μονάδα εργασίας). Οι πιο απότομοι ρυθμοί πτώσης ήταν για την Εσθονία (-57,9%), τη Σουηδία (-31,7%), την Ιρλανδία (-30,3%), τη Λιθουανία (-30,2%) και τη Βουλγαρία (-28,6%). 

Ωστόσο, υπήρχαν υψηλότερα επίπεδα σε 7 χώρες της ΕΕ. Ο πιο απότομος ρυθμός αύξησης σημειώθηκε στο Βέλγιο (+31,0%), ακολουθούμενο από την Ισπανία (+11,1%), την Πορτογαλία (+9,9%), την Ουγγαρία (+5,5%), την Ιταλία (+4,2%), τη Μάλτα (+3,3%) και Σλοβενία ​​(+0,3%). Οι αυξήσεις αυτές οφείλονταν στις χαμηλότερες τιμές των λιπασμάτων και των εισροών και στις υψηλότερες τιμές των προϊόντων στα οποία ειδικεύονται αυτές οι χώρες, όπως το ελαιόλαδο, οι πατάτες ή τα χοιρινά.
 Η ακαθάριστη προστιθέμενη αξία από τη γεωργική βιομηχανία της ΕΕ, η οποία είναι η διαφορά μεταξύ της αξίας της γεωργικής παραγωγής και του κόστους των υπηρεσιών και των αγαθών που χρησιμοποιούνται στην παραγωγική διαδικασία (ενδιάμεση κατανάλωση), διατηρήθηκε σχετικά σταθερή (+0,9%) το 2023 μετά από μια απότομη άνοδο (+15,1%) το 2022. Με τη σειρά του, αυτό αντανακλά τις τιμές που παρέμειναν σχετικά αμετάβλητες μετά την έντονη ανάπτυξη το 2021 και το 2022, τόσο για την παραγωγή (+0,5%) όσο και για την ενδιάμεση κατανάλωση (-0,9%), καθώς καθώς και όγκοι που μειώθηκαν ελαφρά για την παραγωγή (-1,0%) και την ενδιάμεση κατανάλωση (-0,6%). 

Η παραγωγικότητα της γεωργικής εργασίας στην ΕΕ κατά 35% υψηλότερη το 2023 σε σχέση με το 2015

Παρά την ύφεση το 2023, το επίπεδο του δείκτη του πραγματικού εισοδήματος των συντελεστών παραγωγής της ΕΕ το 2023 παρέμεινε κατά 10,1% υψηλότερο από το 2015. Το εισόδημα αυτό κατανεμήθηκε ονομαστικά σε πολύ μικρότερο εργατικό δυναμικό. Ο δείκτης εισροών αγροτικής εργασίας μειώθηκε κατά 18,2% την ίδια περίοδο. Μαζί, αυτές οι αλλαγές είχαν ως αποτέλεσμα η παραγωγικότητα της γεωργικής εργασίας στην ΕΕ (Δείκτης Α) να είναι 34,6% υψηλότερη το 2023 σε σχέση με το 2015, παρά την εκτιμώμενη ύφεση το 2023.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Σκόρδο – Κρεμμύδι: Επιστήμονες εφιστούν προσοχή στο τσιγάρισμα – Δημιουργούνται βλαβερές ενώσεις

Νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι το σκόρδο και τα κρεμμύδια περιέχουν χημικές ουσίες, που μπορούν να μετατραπούν σε τρανς λιπαρά όταν μαγειρεύονται σε υψηλές θερμοκρασίες.

Coca Cola: Ανάκληση 28 εκατομμυρίων αναψυκτικών λόγω σοβαρού κινδύνου – 80 επιθεωρητές εν δράσει

Η μεγαλύτερη ανάκληση των τελευταίων 25 ετών στην Αυστρία που επηρέασε 18 χώρες.

Έκκληση προς την αλλαντοβιομηχανία: Μειώστε τα συντηρητικά για να αυξήστε την ασφάλεια – Προτεινόμενες λύσεις    

Τα μέτρα που προτείνουν ερευνητές για τη μείωση του κινδύνου λιστερίωσης στα τρόφιμα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο