Παρασκευή, 11 Απριλίου, 2025
12.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η χρωστική των Cheetos που κάνει τα ποντίκια διαφανή

ΑρχικήΕπιστήμηΆρθρα / Δημοσιεύσεις / ΒιβλίαΗ χρωστική των Cheetos που κάνει τα ποντίκια διαφανή
spot_img

Μήπως έρθει η ώρα που θα μπορούν οι άλλοι να βλέπουν τα όργανά μας κάθε φορά που τρώμε γαριδάκια;

Οι ερευνητές αποκάλυψαν ότι μια δημοφιλής χρωστική τροφίμων που χρησιμοποιείται στα γαριδάκια Cheetos μπορεί να κάνει το δέρμα των ποντικών εντελώς διαφανές – κάνοντας τα όργανά τους ορατά!

- Advertisement -

Η ταρτραζίνη, που είναι υπεύθυνη για το κίτρινο χρώμα στα σνακ με γεύση τυριού, δοκιμάστηκε στα στομάχια και στα κεφάλια ποντικών – με εκπληκτικά αποτελέσματα. Οι ερευνητές μπόρεσαν και να δουν ακόμη και τους μυϊκούς παλμούς και τα αιμοφόρα αγγεία στον εγκέφαλό τους.

Πώς λειτουργεί αυτό το μαγικό κόλπο; Έχει να κάνει με το ότι τα κύτταρα αποτελούνται από μεμβράνες που συγκρατούν τα λίπη σε υδαρή μορφή, αναφέρουν οι επιστήμονες.

Τα λίπη και το νερό διαχειρίζονται το φως διαφορετικά. Σε αυτή την περίπτωση, όταν εφαρμόζεται η χρωστική ουσία, προκαλεί το φως να περάσει όταν χτυπά τα κύτταρά τους.

«Ήταν μια από εκείνες τις στιγμές που ανακαλύπτεις κάτι πολύ έξυπνο και πολύ απλό», είπε ο ερευνητής Christopher Rowlands, ο οποίος έγραψε την ανασκόπηση της νέας μελέτη στο «Science».

Αυτό δε σημαίνει ότι, ωστόσο, ότι είναι εύκολο για οποιονδήποτε να βλέπει τα όργανά σας κάθε φορά που τρώτε γαριδάκια καθώς η δόση της συγκεκριμένης χρωστικής στα δημοφιλή σνακ είναι σημαντικά χαμηλότερη.

Ο χρωστικός παράγοντας είναι περισσότερο γνωστός με το πιστοποιημένο από το FDA όνομά του, FD&C Yellow No. 5. Βρίσκεται σε μικρές ποσότητες σε ορισμένα δημοφιλή σνακ και ποτά.

Μεγαλύτερες δόσεις της χρωστικής θα μπορούσαν να κάνουν την αναζήτηση φλεβών για αιμοληψία ευκολότερη, σύμφωνα με τον ερευνητή Guosong Hong, ο οποίος σημείωσε ότι το ανθρώπινο δέρμα είναι 10 φορές παχύτερο από αυτό των ποντικιών του εργαστηρίου.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Τα πρόσθετα τροφίμων που συνδέονται – σύμφωνα με νέα μελέτη – με κίνδυνο διαβήτη

Νέα μελέτη αναδεικνύει συγκεκριμένα επικίνδυνα μείγματα.

Τι “κρύβεται” πίσω από τις καθημερινές ανακλήσεις τροφίμων λόγω μόλυνσης από μεταλλικά θραύσματα

Αν και οι βιομηχανίες τροφίμων εφαρμόζουν αυστηρά μέτρα ασφαλείας, τα λάθη δεν μηδενίζονται ακόμη και από τους κολοσσούς της βιομηχανίας τροφίμων.

Το «πότε» μετράει όσο το «τι» : Πως το timing των γευμάτων επηρεάζει την απώλεια βάρους – Του Νίκου Ζορζοβίλη*

Η ώρα που τρώμε είναι εξίσου σημαντική με το τι τρώμε, επηρεάζοντας τον μεταβολισμό, την όρεξη και τη γενικότερη υγεία.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα