Πέμπτη, 10 Απριλίου, 2025
15.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Διαβήτης: Ποιος τύπος τσαγιού βοηθά στον έλεγχο του ζαχάρου

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΔιαβήτης: Ποιος τύπος τσαγιού βοηθά στον έλεγχο του ζαχάρου
spot_img

Νέα επιστημονική μελέτη ξεχωρίζει ένα συγκεκριμένο είδος τσαγιού που μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του διαβήτη.

Ένα φλιτζάνι τσάι μπορεί να κρατήσει μακριά τον διαβήτη σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου της Αδελαΐδας στην Αυστραλία και το Νοτιοανατολικό Πανεπιστήμιο στην Κίνα, που παρουσιάστηκε στην ετήσια συνάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Μελέτη του Διαβήτη (EASD). Σύμφωνα με τους ερευνητές τα σημαντικά οφέλη για την υγεία από την κατανάλωση τσαγιού, συμπεριλαμβανομένου του μειωμένου κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων και διαβήτη τύπου 2, έχουν αναφερθεί σε αρκετές μελέτες τα τελευταία χρόνια, αλλά οι μηχανισμοί που κρύβονται πίσω από αυτά τα οφέλη ήταν ασαφείς.

- Advertisement -

Στην μελέτη συμμετείχαν  1.923 ενήλικες (562 άνδρες, 1.361 γυναίκες ηλικίας 20-80 ετών). Οι 436 από τους συμμετέχοντες ζουν με διαβήτη, 352 με προδιαβήτη και 1.135 είχαν φυσιολογικά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Οι ερευνητές εξέτασαν τη συσχέτιση μεταξύ της συχνότητας και του τύπου κατανάλωσης τσαγιού και της απέκκρισης γλυκόζης στα ούρα, της αντίστασης στην ινσουλίνη και της γλυκαιμικής κατάστασης. Αφού συνυπολογίστηκαν οι διαφορές στην ηλικία, το φύλο και τους κλινικούς παράγοντες και τον τρόπο ζωής, η ανάλυση διαπίστωσε ότι η κατανάλωση τσαγιού κάθε μέρα συσχετίστηκε με αύξηση της απέκκρισης γλυκόζης στα ούρα και μείωση της αντίστασης στην ινσουλίνη καθώς και 15% χαμηλότερο κίνδυνο για προδιαβήτη και 28% μειωμένο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2, σε σύγκριση με όσους δεν πίνουν ποτέ τσάι.

Αυτές οι ευνοϊκές επιπτώσεις στην υγεία ήταν πιο ισχυρές για όσους πίνουν μαύρο τσάι, με την κατανάλωση σκούρου τσαγιού να σχετίζεται με αύξηση της απέκκρισης γλυκόζης στα ούρα κατά 0,16 mmol/mmol και μείωση της αντίστασης στην ινσουλίνη κατά 0,31.

Πιο συγκεκριμένα σε σύγκριση με όσους δεν πίνουν ποτέ τσάι, οι καθημερινοί καταναλωτές μαύρου τσαγιού είχαν 53% χαμηλότερο κίνδυνο για προδιαβήτη και 47% μειωμένο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2.

Αυτές οι ευεργετικές επιδράσεις στον μεταβολικό έλεγχο μπορεί να βρίσκονται στον μοναδικό τρόπο παραγωγής του σκούρου τσαγιού, ο οποίος περιλαμβάνει μικροβιακή ζύμωση, μια διαδικασία που μπορεί να δώσει μοναδικές βιοδραστικές ενώσεις (συμπεριλαμβανομένων αλκαλοειδών, ελεύθερων αμινοξέων, πολυφαινολών, πολυσακχαριτών και των παραγώγων τους) για να επιδείξουν ισχυρά αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα, βελτιώνουν τόσο την ευαισθησία στην ινσουλίνη όσο και την απόδοση των βήτα κυττάρων στο πάγκρεας και αλλάζουν τη σύνθεση των βακτηρίων στο έντερο.

Ο συν-επικεφαλής συγγραφέας καθηγητής Zilin Sun από το Southeast University είπε: «Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι η κατανάλωση σκούρου τσαγιού κάθε μέρα έχει τη δυνατότητα να μειώσει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 και την εξέλιξη μέσω καλύτερου ελέγχου του σακχάρου στο αίμα. Όταν εξετάζετε όλους τους διαφορετικούς βιοδείκτες που σχετίζονται με τη συνήθη κατανάλωση σκούρου τσαγιού, μπορεί να είναι ένα απλό βήμα που μπορούν εύκολα να κάνουν οι άνθρωποι για να βελτιώσουν τη διατροφή και την υγεία τους».

Παρά τα πολλά υποσχόμενα ευρήματα, οι συγγραφείς προειδοποιούν ότι όπως συμβαίνει με κάθε μελέτη παρατήρησης, τα ευρήματα δεν μπορούν να αποδείξουν ότι η καθημερινή κατανάλωση τσαγιού βελτιώνει τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα αυξάνοντας την απέκκριση γλυκόζης στα ούρα και μειώνοντας την αντίσταση στην ινσουλίνη, αλλά προτείνουν ότι είναι πιθανό να συμβάλλουν. Επί του παρόντος διεξάγουν μια διπλή τυφλή, τυχαιοποιημένη δοκιμή για να διερευνήσουν τα οφέλη του σκούρου τσαγιού στον έλεγχο της γλυκόζης στο αίμα σε άτομα που ζουν με διαβήτη τύπου 2 για να επικυρώσουν τα ευρήματά τους. Επιπλέον, δεν μπορούν να αποκλείσουν την πιθανότητα ότι η υπολειπόμενη σύγχυση από άλλους τρόπους ζωής και φυσιολογικούς παράγοντες μπορεί να έχει επηρεάσει τα αποτελέσματα.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Τι “κρύβεται” πίσω από τις καθημερινές ανακλήσεις τροφίμων λόγω μόλυνσης από μεταλλικά θραύσματα

Αν και οι βιομηχανίες τροφίμων εφαρμόζουν αυστηρά μέτρα ασφαλείας, τα λάθη δεν μηδενίζονται ακόμη και από τους κολοσσούς της βιομηχανίας τροφίμων.

Το «πότε» μετράει όσο το «τι» : Πως το timing των γευμάτων επηρεάζει την απώλεια βάρους – Του Νίκου Ζορζοβίλη*

Η ώρα που τρώμε είναι εξίσου σημαντική με το τι τρώμε, επηρεάζοντας τον μεταβολισμό, την όρεξη και τη γενικότερη υγεία.

Σήμα κινδύνου για τη δημόσια υγεία – Ανακαλύφθηκε άγνωστο έως σήμερα στέλεχος σαλμονέλας από Ιταλούς ερευνητές

Εμφάνιση Salmonella enterica που φέρει γονίδιο καρβαπενεμάσης bla OXA-181 στην Ιταλία
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα