Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
15.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η έκθεση στο κρύο το πρωί η καλύτερη στιγμή για απώλεια βάρους

ΑρχικήΕπιστήμηΗ έκθεση στο κρύο το πρωί η καλύτερη στιγμή για απώλεια βάρους
spot_img

Η ώρα της ημέρας μπορεί να καθορίσει την ποσότητα λίπους που καίγεται από την έκθεση στο κρύο.

   Νέα έρευνα του πανεπιστημίου του Δουβλίνου, που παρουσιάστηκε στο φετινό Ευρωπαϊκό Συνέδριο για την Παχυσαρκία (ECO), αποκάλυψε πως η αύξηση του μεταβολισμού του λίπους για τη βελτίωση της καρδιομεταβολικής υγείας, εξαρτάται από την ώρα της ημέρας. Η προκαταρκτική μελέτη της Dr Mariëtte Boon από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Leiden στην Ολλανδία, και των συνεργατών της, δείχνει ότι η έκθεση στο κρύο το πρωί μπορεί να είναι πιο αποτελεσματική στην τόνωση του μεταβολισμού και στην καύση λίπους από ότι το βράδυ. Ωστόσο τα αποτελέσματα αυτά αποκάλυψαν αλλαγή μόνο στους άνδρες.

   Έχει αποδειχθεί προηγουμένως πως η βραχυπρόθεσμη έκθεση σε χαμηλές θερμοκρασίες ενεργοποιεί το καφέ λίπος (BAT) για την καύση θερμίδων και προωθεί την καρδιομεταβολική υγεία. Πρόκειται για ένα ξεχωριστό τύπο λίπους που ενεργοποιείται σε χαμηλές θερμοκρασίες και ο βασικός του ρόλος είναι να παράγει θερμότητα για να βοηθήσει στη διατήρηση της θερμοκρασίας του σώματος, μέσω της καύσης θερμίδων ειδικά από το λίπος.

   Στη μελέτη οι ερευνητές χρησιμοποίησαν 24 αδύνατους ενήλικες, 12 άνδρες (ηλικίας 18-31 ετών, ΔΜΣ 18-26 kg/m²) και 12 γυναίκες (ηλικίας 18-29 ετών· ΔΜΣ 18-26 kg/m² ), και τους υπέβαλαν σε ένα εξατομικευμένο πρωτόκολλο ψύξης διάρκειας 2,5 ωρών χρησιμοποιώντας στρώματα γεμάτα νερό το πρωί (7:45 π.μ.) και το βράδυ (7:45 μ.μ.), με τυχαία σειρά και με μία ημέρα μεταξύ αυτών των ημερών μελέτης. Η θερμοκρασία του νερού μειώθηκε σταδιακά μέχρι να εμφανιστεί ρίγος ή μέχρι να επιτευχθεί θερμοκρασία 9°C. Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες εκτέθηκαν σε σταθερό κρύο για άλλα 90 λεπτά. Οι ερευνητές έπειτα μέτρησαν την ενεργειακή δαπάνη τέσσερις φορές κατά τη διάρκεια του πειράματος, στην αρχή κάτω από θερμοουδέτερες συνθήκες, κατά τη φάση ψύξης, στη σταθερή ψυχρή φάση και στο τέλος της ψύξης. Η θερμοκρασία του υπερκλείδιου δέρματος μετρήθηκε επίσης τακτικά με υπέρυθρη θερμογραφία. 

Η ανάλυση έδειξε ότι στους άνδρες, η ενεργειακή δαπάνη που προκαλείται από το κρύο και η θερμοκρασία του δέρματος ήταν υψηλότερες το πρωί παρά το βράδυ. Όσον αφορά τις γυναίκες, η ενεργειακή δαπάνη που προκαλείται από το κρύο και η θερμοκρασία του δέρματος δεν διέφεραν μεταξύ του πρωινού και του βραδινού. Επιπλέον, στις γυναίκες, οι συγκεντρώσεις ελεύθερων λιπαρών οξέων, τα τριγλυκερίδια και τα επίπεδα χοληστερόλης στην κυκλοφορία ήταν υψηλότερα μετά την έκθεση στο κρύο το πρωί παρά το βράδυ.

    Οι ερευνητές ωστόσο σημειώνουν πως υπάρχουν αρκετοί περιορισμοί ως προς τα συμπεράσματα σχετικά με την άμεση επίδραση της έκθεσης στο κρύο στην καρδιομεταβολική υγεία αλλά και άλλοι πιθανοί γενετικοί παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα αποτελέσματα. “Παρόλα αυτά, αυτό είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα για τη διερεύνηση των επιδράσεων του κιρκάδιου ρυθμού στις επιπτώσεις της έκθεσης στο κρύο στον μεταβολισμό του λίπους. Αυτή τη στιγμή μελετάμε εάν οι επαναλαμβανόμενες κρίσεις έκθεσης στο κρύο το πρωί βελτιώνουν την καρδιομεταβολική υγεία σε άτομα με παχυσαρκία. Τουλάχιστον, τα ευρήματά μας υποδεικνύουν ότι η χορήγηση παρεμβάσεων σε συγκεκριμένες χρονικές στιγμές θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη κατά τη στόχευση του μεταβολισμού των λιπιδίων”, λέει ο Dr. Brown.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο