Σάββατο, 10 Ιουνίου, 2023
28.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Codex ciguatera: Εντείνεται η παγκόσμια προσπάθεια για πρόληψη των δηλητηριάσεων από ciguatera

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνCodex ciguatera: Εντείνεται η παγκόσμια προσπάθεια για πρόληψη των δηλητηριάσεων από ciguatera
spot_img

Κώδικας πρακτικής για τη πρόληψη ή τη μείωση των δηλητηριάσεων από  ciguatoxins (CTXs).

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ηγηθούν έρευνας την πρόληψη ή τη μείωση της δηλητηρίασης από ciguatera. Το πράσινο φως δόθηκε σε πρόσφατη συνεδρίαση της Επιτροπής του Κώδικα για τους Μολυντές στα Τρόφιμα.

Μια ηλεκτρονική ομάδα εργασίας, υπό την προεδρία των ΗΠΑ και συμπροεδρευόμενη από τη Γαλλία, την Ισπανία και τον Παναμά, θα εργαστεί πάνω σε έναν προτεινόμενο κώδικα πρακτικής ή κατευθυντήριες γραμμές προς εξέταση στην επόμενη συνεδρίαση της επιτροπής το 2024.

Το 2022, η επιτροπή δημιούργησε μια ομάδα εργασίας υπό την προεδρία των ΗΠΑ και συμπροεδρευόμενη από την Ευρωπαϊκή Ένωση για να προετοιμάσει ένα έγγραφο συζήτησης σχετικά με το θέμα.

Γενικά, οι κώδικες πρακτικής παρέχουν πρακτικές οδηγίες ή μέτρα για τη μείωση ή την πρόληψη ενός κινδύνου στα τρόφιμα, ενώ μια κατευθυντήρια γραμμή παρέχει αρχές και προσεγγίσεις υψηλότερου επιπέδου για την αντιμετώπιση ενός συγκεκριμένου ζητήματος.

Μια πρόσφατη συνάντηση πραγματοποιήθηκε επίσης για το Eurocigua II, τη δεύτερη φάση ενός ευρωπαϊκού έργου για το Ciguatera. Ομάδες από την Πορτογαλία, τη Γαλλία, την Ολλανδία και τη Γερμανία συναντήθηκαν στα Κανάρια Νησιά τον Απρίλιο για να συζητήσουν την επιτήρηση και την εκπαίδευση.

Το έργο έχει 11 εταίρους από πέντε χώρες της ΕΕ και εμπειρογνώμονες από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ιαπωνία. Συμμετέχει επίσης η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) και ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO).

Η Ciguatera (CFP) είναι ένα κλινικό σύνδρομο που προκαλείται από την κατανάλωση ψαριών που έχουν συσσωρευμένες ciguatoxins (CTXs) λόγω της διατροφής με τοξικά μικροφύκη ( Gambierdiscus spp. and Fukuyoa spp.) που προκαλούν δηλητηρίαση στον οργανισμό.

Η κλινική εικόνα της δηλητηρίασης από σιγκουατοξίνες, ποικίλλει ανάλογα με τα μεμονωμένα χαρακτηριστικά και τη γεωγραφική προέλευση των CTX. Τα γαστρεντερικά συμπτώματα μπορεί να προηγούνται ή να συνοδεύουν νευρολογικά συμπτώματα, τα οποία συνήθως εμφανίζονται τρεις έως 48 ώρες μετά την κατανάλωση του μολυσμένου ψαριού. 

Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν ναυτία, έμετο, διάρροια, κοιλιακές κράμπες, παραισθησία των χειλιών, της γλώσσας και των άκρων, κρύα αλλοδυνία (πόνος καύσου που προκαλείται από ένα φυσιολογικά αβλαβές ερέθισμα κρύου), μεταλλική γεύση στο στόμα, αρθραλγία, μυαλγία, κνησμός χωρίς ουρητηρία , μυϊκή αδυναμία, θολή όραση, επώδυνη επαφή, υπόταση και βραδυκαρδία.

Πηγή: Food Safety News

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ακτινοβόληση Τροφίμων: Τι ισχύει στην ΕΕ – Γιατί η βιομηχανία αντιστέκεται

Παρά την επίσημη έγκριση των Αρχών και τις διαβεβαιώσεις περί ασφάλειας η χρήση της ακτινοβόλησης τροφίμων παραμένει περιορισμένη.

Ποιο είδος ψωμιού βοηθά στην απώλεια βάρους – Επιστημονική μελέτη

Η επίδραση της κατανάλωσης ψωμιού με χαμηλή απελευθέρωση ινσουλίνης, στην ανάπτυξη βάρους — Μια πραγματική τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή.

ΕΦΕΤ: Το μεγάλο λάθος του κρεοπωλείου που ευθύνεται για τις δεκάδες δηλητηριάσεις στη Λάρισα

Το πόρισμα του ΕΦΕΤ για το κρεοπωλείο που προκάλεσε δεκάδες τροφικές δηλητηριάσεις την Κυριακή του Πάσχα.
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα