Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
18.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Δηλητηρίαση Ciguatera: Δεύτερη φάση του προγράμματος EuroCigua για την καταπολέμηση του αναδυόμενου κινδύνου

ΑρχικήΝέαΔηλητηρίαση Ciguatera: Δεύτερη φάση του προγράμματος EuroCigua για την καταπολέμηση του αναδυόμενου κινδύνου
spot_img

Ανανεώθηκε για δεύτερη φάση ένα έργο για την εξέταση και την βελτίωση των διαγνωστικών εργαλείων της δηλητηρίασης από Ciguatera στην Ευρώπη.

Το έργο, ονόματι EuroCigua II, ξεκίνησε εκ νέου με μια συνάντηση, στην οποία παρευρέθηκαν εκπρόσωποι 11 οργανισμών που ασχολούνται με την ασφάλεια των τροφίμων και τη δημόσια υγεία από πέντε ευρωπαϊκές χώρες.

Μεταξύ των εταίρων ανήκουν το Ισπανικό Ινστιτούτο Έρευνας και Τεχνολογίας Αγροτροφίας (IRTA), η Υπηρεσία Υγείας των Καναρίων Νήσων (SCS), καθώς και η Γαλλική Υπηρεσία Τροφίμων, Περιβαλλοντικής και Επαγγελματικής Υγείας και Ασφάλειας (ANSES) και το Εθνικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας και Περιβάλλοντος της Ολλανδίας (RIVM).

Στην τριετή προσπάθεια συμμετέχουν επίσης η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) και ειδικοί από ερευνητικές ομάδες στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ιαπωνία.

Σχετικά με τη δηλητηρίαση από Ciguatera

Η Ciguatera (CFP) είναι ένα κλινικό σύνδρομο που προκαλείται από την κατανάλωση ψαριών που έχουν συσσωρευμένες ciguatoxins (CTXs) λόγω της διατροφής με τοξικά μικροφύκη ( Gambierdiscus spp. and Fukuyoa spp.) που προκαλούν δηλητηρίαση στον οργανισμό.

Η κλινική εικόνα της δηλητηρίασης από σιγκουατοξίνες, ποικίλλει ανάλογα με τα μεμονωμένα χαρακτηριστικά και τη γεωγραφική προέλευση των CTX. Τα γαστρεντερικά συμπτώματα μπορεί να προηγούνται ή να συνοδεύουν νευρολογικά συμπτώματα, τα οποία συνήθως εμφανίζονται τρεις έως 48 ώρες μετά την κατανάλωση του μολυσμένου ψαριού. 

Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν ναυτία, έμετο, διάρροια, κοιλιακές κράμπες, παραισθησία των χειλιών, της γλώσσας και των άκρων, κρύα αλλοδυνία (πόνος καύσου που προκαλείται από ένα φυσιολογικά αβλαβές ερέθισμα κρύου), μεταλλική γεύση στο στόμα, αρθραλγία, μυαλγία, κνησμός χωρίς ουρητηρία , μυϊκή αδυναμία, θολή όραση, επώδυνη επαφή, υπόταση και βραδυκαρδία.

Τοξίνες από την Καραϊβική

Οι παραδοσιακές ενδημικές περιοχές για τοξικά ψάρια περιλαμβάνουν περιοχές στην Καραϊβική Θάλασσα και τον Ειρηνικό και τον Ινδικό Ωκεανό, αλλά αυτόχθονες επιδημίες έχουν επίσης αναφερθεί και στην Ευρώπη λόγω της κατανάλωσης εισαγόμενων ψαριών. Τα τελευταία χρόνια έχουν καταγραφεί 21 κρούσματα στα Κανάρια Νησιά. Τα είδη ψαριών που εμπλέκονται ήταν το κεχριμπάρι, η σφυρίδα, το pejerey και το abade. Από το 2012 έως το 2018, τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες ανέφεραν 23 κρούσματα και 167 περιπτώσεις.

Στόχος EuroCiguaII η καταπολέμηση της ciguatera

Ο στόχος της δεύτερης τριετούς ανανέωσης του προγράμματος είναι να βελτιωθούν τα διαγνωστικά εργαλεία και η επιστημονική γνώση σχετικά με αυτόν τον αναδυόμενο κίνδυνο, στις Καναρίους Νήσους και στην υπόλοιπη Ευρώπη, ώστε να βοηθηθούν οι αρχές να καταπολεμήσουν τη ciguatera. 

Οι προσπάθειες θα γίνουν παράλληλα με έργα όπως το CIGUARISK, το οποίο είναι εθνικό ερευνητικό πρόγραμμα της Ισπανίας. Ο υπουργός Υγείας, Blas Trujillo, είπε ότι το έργο θα καλύψει όλες τις πτυχές που σχετίζονται με τον εντοπισμό, την επιβεβαίωση και τον ποσοτικό προσδιορισμό των ciguatoxins.

Το πρώτο έργο EuroCigua, το οποίο διήρκεσε από το 2016 έως το 2021, επικεντρώθηκε στον προσδιορισμό του κινδύνου τροφικής δηλητηρίασης από Ciguatera στην Ευρώπη, στον εντοπισμό μέτρων πρόληψης και ελέγχου, των ειδών ψαριών που κινδυνεύουν και της επίδρασης των αλλαγών στο θαλάσσιο περιβάλλον.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Αυτό το ξέρετε; Ποιο λογότυπο δημοφιλούς τροφίμου έχει φιλοτεχνήσει ο Σαλβαντόρ Νταλί

Οι περισσότεροι δε γνωρίζουν ότι πίσω από το λογότυπο ενός θρυλικού και παγκόσμιου προϊόντος κρύβεται μια μεγάλη μορφή της ζωγραφικής.

Καρκινογόνες ουσίες σε λαδόκολλα ψησίματος – Ευρήματα νέας μελέτης

Επιβραδυντικά φλόγας και καρκινογόνες ουσίες πάνω από τα ρυθμιστικά όρια σε ορισμένα «οικολογικά» χαρτιά ψησίματος.

Φυτοφάρμακα σε τρόφιμα: Δημοσιεύτηκε η έκθεση της EFSA για το 2022

Συστάσεις στους διαχειριστές κινδύνου για την αύξηση της αποτελεσματικότητας των ευρωπαϊκών συστημάτων ελέγχου.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα