Μελέτη συνδέει την πρόσληψη φρουκτόζης με την παχυσαρκία και τον διαβήτη, αυξάνοντας την πρόσληψη τροφής και μειώνοντας τον ενεργειακό μεταβολισμό σε ηρεμία, όπως στα ζώα σε χειμερία νάρκη!
Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα στο περιοδικό Philosophical Transactions αναφέρεται σε ένα πολύ ενδιαφέρον εύρημα: η πρόσληψη φρουκτόζης τροφοδοτεί την παχυσαρκία και καταστάσεις όπως ο διαβήτης και η λιπώδης ηπατική νόσος.
Η διεθνής ομάδα ερευνητών προσδιόρισε συγκεκριμένα ότι αυτό συμβαίνει, επειδή η φρουκτόζη ενεργοποιεί έναν φερόμενο ως «διακόπτη επιβίωσης» για την αποθήκευση καυσίμων εν αναμονή των σπάνιων πόρων, το οποίο συχνά παρατηρείται σε ζώα που πέφτουν σε χειμερία νάρκη, όπως οι αρκούδες.
Η φρουκτόζη είναι ένα απλό κετονικό σάκχαρο που γλυκαίνει φυσικά τα φυτά και τα φρούτα και καταναλώνεται συχνά και μέσα από σιρόπια ή επιτραπέζια ζάχαρη. Πολλοί επιστήμονες έχουν μελετήσει στο παρελθόν το πώς η φρουκτόζη επιδρά στην παχυσαρκία και το διαβήτη σε ανθρώπους παγκοσμίως, ωστόσο αυτή η ανασκόπηση «βάζει τη φύση στο επίκεντρο της αύξησης βάρους, εξετάζοντας πώς η φρουκτόζη λειτουργεί διαφορετικά από άλλα θρεπτικά συστατικά μειώνοντας την ενέργεια», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Δρ. Richard Johnson , καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Ιατρική Σχολή του Κολοράντο, σύμφωνα με απόσπασμα που παρέχει η New York Post.
Οι επιστήμονες, οι οποίοι προήλθαν από πολλά πανεπιστημιακά ιδρύματα, το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο, το Εθνικό Ινστιτούτο Καρδιολογίας Ignacio Chavez, το Πανεπιστήμιο της Βοστώνης, το Ινστιτούτο Karolinska, το Ιατρικό Πανεπιστήμιο Aichi και το Εθνικό Ινστιτούτο Επιστημών Υγείας και Διατροφής του Salvador Zubirán συγκέντρωσαν μεγάλο αριθμό εργασιών που είχαν πραγματοποιηθεί στο παρελθόν για να εντοπίσουν την ακριβή λειτουργία της φρουκτόζης παίζει στην ανάπτυξη της παχυσαρκίας.
Σύμφωνα με τα πορίσματά τους, η φρουκτόζη προκαλεί αυξημένη πρόσληψη τροφής και μειώνει τον ενεργειακό μεταβολισμό σε ηρεμία, ακριβώς όπως στα ζώα σε χειμερία νάρκη!
Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι η φρουκτόζη μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους, αντίσταση στην ινσουλίνη, αυξημένη αρτηριακή πίεση, λιπώδες ήπαρ και μια σειρά από άλλα προβλήματα που σχετίζονται με το μεταβολισμό, ακόμα και να συνεισφέρει στην αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης ορισμένων μορφών καρκίνου, αναφέρει η New York Post.
Με δισεκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίους να θεωρούνται κλινικά παχύσαρκοι, η κατανόηση των αιτιών της παχυσαρκίας γίνεται ολοένα και πιο σημαντική και η εν λόγω έρευνα αναμφίβολα αποτελεί ένα βήμα πιο κοντά σε αυτό το στόχο.