Τρίτη, 5 Νοεμβρίου, 2024
14.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Πώς η φρουκτόζη συνδέει την παχυσαρκία με την χειμερία νάρκη!

ΑρχικήΕπιστήμηΠώς η φρουκτόζη συνδέει την παχυσαρκία με την χειμερία νάρκη!
spot_img

Μελέτη συνδέει την πρόσληψη φρουκτόζης με την παχυσαρκία και τον διαβήτη, αυξάνοντας την πρόσληψη τροφής και μειώνοντας τον ενεργειακό μεταβολισμό σε ηρεμία, όπως στα ζώα σε χειμερία νάρκη!

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα στο περιοδικό Philosophical Transactions αναφέρεται σε ένα πολύ ενδιαφέρον εύρημα: η πρόσληψη φρουκτόζης τροφοδοτεί την παχυσαρκία και καταστάσεις όπως ο διαβήτης και η λιπώδης ηπατική νόσος.

Η διεθνής ομάδα ερευνητών προσδιόρισε συγκεκριμένα ότι αυτό συμβαίνει, επειδή η φρουκτόζη ενεργοποιεί έναν φερόμενο ως «διακόπτη επιβίωσης» για την αποθήκευση καυσίμων εν αναμονή των σπάνιων πόρων, το οποίο συχνά παρατηρείται σε ζώα που πέφτουν σε χειμερία νάρκη, όπως οι αρκούδες.

Η φρουκτόζη είναι ένα απλό κετονικό σάκχαρο που γλυκαίνει φυσικά τα φυτά και τα φρούτα και καταναλώνεται συχνά και μέσα από σιρόπια ή επιτραπέζια ζάχαρη. Πολλοί επιστήμονες έχουν μελετήσει στο παρελθόν το πώς η φρουκτόζη επιδρά στην παχυσαρκία και το διαβήτη σε ανθρώπους παγκοσμίως, ωστόσο αυτή η ανασκόπηση «βάζει τη φύση στο επίκεντρο της αύξησης βάρους, εξετάζοντας πώς η φρουκτόζη λειτουργεί διαφορετικά από άλλα θρεπτικά συστατικά μειώνοντας την ενέργεια», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Δρ. Richard Johnson , καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Ιατρική Σχολή του Κολοράντο, σύμφωνα με απόσπασμα που παρέχει η New York Post.

Οι επιστήμονες, οι οποίοι προήλθαν από πολλά πανεπιστημιακά ιδρύματα, το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο, το Εθνικό Ινστιτούτο Καρδιολογίας Ignacio Chavez, το Πανεπιστήμιο της Βοστώνης, το Ινστιτούτο Karolinska, το Ιατρικό Πανεπιστήμιο Aichi και το Εθνικό Ινστιτούτο Επιστημών Υγείας και Διατροφής του Salvador Zubirán συγκέντρωσαν μεγάλο αριθμό εργασιών που είχαν πραγματοποιηθεί στο παρελθόν για να εντοπίσουν την ακριβή λειτουργία της φρουκτόζης παίζει στην ανάπτυξη της παχυσαρκίας.

Σύμφωνα με τα πορίσματά τους, η φρουκτόζη προκαλεί αυξημένη πρόσληψη τροφής και μειώνει τον ενεργειακό μεταβολισμό σε ηρεμία, ακριβώς όπως στα ζώα σε χειμερία νάρκη!

Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι η φρουκτόζη μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους, αντίσταση στην ινσουλίνη, αυξημένη αρτηριακή πίεση, λιπώδες ήπαρ και μια σειρά από άλλα προβλήματα που σχετίζονται με το μεταβολισμό, ακόμα και να συνεισφέρει στην αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης ορισμένων μορφών καρκίνου, αναφέρει η New York Post.

Με δισεκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίους να θεωρούνται κλινικά παχύσαρκοι, η κατανόηση των αιτιών της παχυσαρκίας γίνεται ολοένα και πιο σημαντική και η εν λόγω έρευνα αναμφίβολα αποτελεί ένα βήμα πιο κοντά σε αυτό το στόχο.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

7 νεκροί από την μαγιά στο ψωμί – Συνεχιζόμενη μόλυνση της γραμμής παραγωγής

Έκρηξη λιστερίωσης που σχετίζεται με προϊόντα μαγιάς Baker's, στην Ελβετία.

Ενθουσιασμός και χαρά στην τελετή απονομής των βραβείων FEA 2024

Με μεγάλη επιτυχία και πλήθους κόσμου, ολοκληρώθηκε η τελετή βράβευσης των βραβείων Food Experts’ Awards 2024 στο πλαίσιο της έκθεσης τροφίμων Food&Drink της ΔΕΘ HELEXPO.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο