Τρίτη, 5 Νοεμβρίου, 2024
14.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Αγελάδες γαλακτοπαραγωγής: Η ιστιδίνη το μυστικό για βελτίωση των αποδόσεων και της ποιότητας γάλακτος

ΑρχικήΝέαΑγρότεςΑγελάδες γαλακτοπαραγωγής: Η ιστιδίνη το μυστικό για βελτίωση των αποδόσεων και της ποιότητας γάλακτος
spot_img

Τα χαμηλά επίπεδα ιστιδίνης μπορούν να περιορίσουν την παραγωγή γάλακτος σε αγελάδες γαλακτοπαραγωγής.

Όταν οι αγελάδες γαλακτοπαραγωγής τρέφονται με δίαιτες με μειωμένες συγκεντρώσεις πρωτεϊνών – με στόχο τη μειωμένη περιβαλλοντική ρύπανση από άζωτο από την κοπριά τους – οδηγεί σε μειωμένη παραγωγή γάλακτος. Η συμπλήρωση του αμινοξέος ιστιδίνη μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση, ακόμη και στην αύξηση, των αποδόσεων γάλακτος και πρωτεΐνης γάλακτος.

Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας νέας μελέτης που διεξήχθη από μια διεθνή ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον Alexander Hristov , διακεκριμένο καθηγητή γαλακτοκομικής διατροφής στο Penn State και κορυφαία αρχή για τα αέρια του θερμοκηπίου και άλλες εκπομπές από μηρυκαστικά ζώα. Οι ερευνητές δημοσίευσαν πρόσφατα τα ευρήματά τους στο Journal of Dairy Science .

Η ιστιδίνη είναι ένα απαραίτητο αμινοξύ για τη σύνθεση πρωτεϊνών – η διαδικασία που δημιουργεί τα μόρια που βοηθούν στη διατήρηση των βιολογικών λειτουργιών και της υγείας σε ανθρώπους και ζώα, συμπεριλαμβανομένων των αγελάδων γαλακτοπαραγωγής, εξήγησε ο Hristov. Πρόσθεσε ότι προηγούμενες μελέτες στην Ευρώπη έχουν δείξει ότι τα χαμηλά επίπεδα ιστιδίνης μπορούν να περιορίσουν την παραγωγή γάλακτος σε αγελάδες γαλακτοπαραγωγής που τρέφονται με δίαιτα με βάση το ενσίρωμα χόρτου, το οποίο είναι η κυρίαρχη χορτονομή στη Βόρεια Ευρώπη.

Η περιορισμένη ιστιδίνη δεν θεωρήθηκε πρόκληση για τις αγελάδες γαλακτοπαραγωγής που τρέφονταν με τυπικές δίαιτες της Βόρειας Αμερικής έως ότου η έρευνα που διεξήχθη στο εργαστήριο του Hristov στο College of Agricultural Sciences στο Penn State αποκάλυψε το πρόβλημα πριν από μερικά χρόνια. Σε αυτά τα πειράματα, οι συγκεντρώσεις ιστιδίνης στο αίμα μειώθηκαν σημαντικά όταν οι αγελάδες τρέφονταν με δίαιτες μειωμένων πρωτεϊνών με στόχο τον περιορισμό των απωλειών αζώτου και των εκπομπών αμμωνίας από την κοπριά.

Ακολούθησε μια σειρά πειραμάτων, που δημοσιεύθηκαν στο Journal of Dairy Science, επιβεβαιώνοντας τη σημασία της ιστιδίνης για τη διατήρηση της παραγωγής γάλακτος και της περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη γάλακτος όταν οι αγελάδες τρέφονταν με δίαιτες με μειωμένη συγκέντρωση πρωτεΐνης. Τα θηλαστικά που θηλάζουν απαιτούν μεγάλες ποσότητες αμινοξέων για να υποστηρίξουν τη σύνθεση του γάλακτος από τους μαστικούς αδένες κατά τη διάρκεια της γαλουχίας, σημείωσε ο Hristov. Ο μεταβολισμός των αμινοξέων είναι μια κρίσιμη διαδικασία για τον θηλάζοντα μαστικό αδένα.

«Το αποκορύφωμα αυτής της έρευνας ήταν η πρόσφατα δημοσιευμένη μετα-ανάλυση 17 μελετών που κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η συμπλήρωση ιστιδίνης στις δίαιτες αγελάδων γαλακτοπαραγωγής αύξησε την πρόσληψη ξηρής ουσίας, την απόδοση γάλακτος και τη συγκέντρωση πρωτεΐνης γάλακτος», είπε. «Συγκεκριμένα, και όπως έδειξε η έρευνα του Penn State, η αύξηση της συγκέντρωσης πρωτεΐνης γάλακτος με συμπλήρωμα ιστιδίνης ήταν έως και τέσσερις φορές μεγαλύτερη για αγελάδες που τρέφονταν με δίαιτες που είχαν χαμηλότερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη από τις δίαιτες που είχαν σχεδιαστεί για να παρέχουν επαρκή πρόσληψη πρωτεΐνης, σύμφωνα με μοντέλα σκευασμάτων διατροφής. .»

Η ιστιδίνη είναι μοναδική μεταξύ των απαραίτητων αμινοξέων επειδή υπάρχουν αποθέματα σώματος που μπορούν να χρησιμεύσουν ως πηγές ιστιδίνης και να καλύψουν τις βραχυπρόθεσμες ελλείψεις, είπε ο Hristov. Για το λόγο αυτό, οι επιδράσεις της ιστιδίνης σε αγελάδες γαλακτοπαραγωγής θα πρέπει να μελετηθούν σε μακροχρόνια πειράματα συνεχούς σχεδιασμού.

«Επιπλέον, η μικροβιακή πρωτεΐνη που συντίθεται στην κοιλιά – η οποία είναι η κύρια πηγή αμινοξέων για την αγελάδα – είναι χαμηλή σε ιστιδίνη, σε σχέση με άλλα δυνητικά περιοριστικά του γάλακτος αμινοξέα», είπε ο Hristov. «Αυτό υποστηρίζει την υπόθεσή μας ότι η ιστιδίνη γίνεται το πρώτο περιοριστικό αμινοξύ όταν οι αγελάδες τρέφονται με δίαιτες χαμηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες. Έτσι, ο ρόλος της μικροβιακής πρωτεΐνης ως πηγής αμινοξέων για τη σύνθεση πρωτεΐνης γάλακτος και τις λειτουργίες του σώματος γίνεται ακόμη πιο κρίσιμος».

Στην έρευνα συνέβαλαν η Susanna Raisanen, Institute of Agricultural Sciences,  ETH Zurich, Switzerland ; Helene Lapierre ,  Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης Sherbrooke Agriculture and Agri – Food, Καναδάς ; και William Price, Statistical Programs, University of Idaho Ο απόφοιτος διδακτορικού του Penn State Chanhee Lee, επί του παρόντος αναπληρωτής καθηγητής στο Ohio State University, και ο Fabio Giallongo, επί του παρόντος ανώτερος διατροφολόγος μηρυκαστικών με την Cargill, συμμετείχαν στο έργο ιστιδίνης κατά τη διάρκεια της φοίτησής τους στο εργαστήριο του Hristov.     

Το Εθνικό Ινστιτούτο Τροφίμων και Γεωργίας του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ υποστήριξε αυτήν την έρευνα.

Πηγή: Penn State University

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

7 νεκροί από την μαγιά στο ψωμί – Συνεχιζόμενη μόλυνση της γραμμής παραγωγής

Έκρηξη λιστερίωσης που σχετίζεται με προϊόντα μαγιάς Baker's, στην Ελβετία.

Ενθουσιασμός και χαρά στην τελετή απονομής των βραβείων FEA 2024

Με μεγάλη επιτυχία και πλήθους κόσμου, ολοκληρώθηκε η τελετή βράβευσης των βραβείων Food Experts’ Awards 2024 στο πλαίσιο της έκθεσης τροφίμων Food&Drink της ΔΕΘ HELEXPO.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο