ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΔημοφιλή πατατάκια με… ροκανίδια πωλούνται σε 12 ευρωπαϊκές χώρες!

Δημοφιλή πατατάκια με… ροκανίδια πωλούνται σε 12 ευρωπαϊκές χώρες!

Μολυσμένα πατατάκια προκαλούν συναγερμό σε δημόσιες Αρχές και μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ

5 λεπτά ανάγνωσης

Μολυσμένα πατατάκια προκαλούν συναγερμό σε δημόσιες Αρχές και μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ

Πριν από λίγες ημέρες (22 Μαρτίου) το Cibum είχε ενημερώσει για δημοφιλή πατατάκια τσιπς που ανακλήθηκαν σε 4 χώρες λόγω παρουσίας ξύλινων κομματιών, που επειδή είναι πολύ μικρά μπορεί να μην γίνουν αντιληπτά από τους καταναλωτές με κίνδυνο πνιγμού ή τραυματισμού στο στόμα, τα δόντια και το λαιμό.

- Advertisement -

Όπως είχε προβλεφθεί από τους συντάκτες μας, σήμερα η Ευρωπαϊκή πλατφόρμα Ταχείας Ειδοποίησης για επικίνδυνα τρόφιμα (RASFF) ενημέρωσε πως τελικά τα επικίνδυνα πατατάκια πωλούνται σε 12 χώρες και η προειδοποίηση κάνει λόγο για «σοβαρό κίνδυνο» για τους καταναλωτές.

Τα μολυσμένα με κομμάτια ξύλου πατατάκια, που ανακλήθηκαν σε 4 ευρωπαϊκές χώρες

«Ελέγξτε εάν έχετε το προϊόν στη λίστα και σταματήστε να το χρησιμοποιείτε αμέσως!» αναφέρουν τα σουπερμάρκετ που ανακαλούν το δημοφιλές σνακ και η εταιρεία ζήτησε την κατανόηση των καταναλωτών αναφέροντας: «Η εταιρεία μας λυπάται βαθύτατα για το περιστατικό και ζητά συγγνώμη από τους πελάτες της για την όποια ταλαιπωρία».

- Advertisement -

Τα πατατάκια είναι «με θαλασσινό αλάτι Alnatura», σε σακούλα των 125g και με ημερομηνία ανάλωσης “καλύτερα πριν από τις 11 Οκτωβρίου 2025. Η Alnatura Produktions- und Handels GmbH είναι μια αλυσίδα σούπερ μάρκετ βιολογικών τροφίμων και παραγωγός βιολογικών τροφίμων εξάγει τα πατατάκια σε πολλές χώρες και συνεργάζεται με πολλά μεγάλα σουπερμάρκετ. «Η ασφάλεια των πελατών μας, ιδιαίτερα των παιδιών, είναι πολύ σημαντική για εμάς. Θέλουμε να είμαστε συνεπείς με την ευθύνη μας και να ενημερώνουμε τους πελάτες για πιθανούς κινδύνους, ειδοποιήσεις ασφαλείας, προειδοποιήσεις προϊόντων και ανακλήσεις προϊόντων» λέει στον ιστόπο της η αλυσίδα Muller. Τα μολυσμένα πατατάκια πωλούνται σε Ελβετία, Ισπανία, Σλοβενία, Ολλανδία, Λουξεμβούργο, Ουγγαρία, Γερμανία, Γαλλία, Τσεχία, Κροατία, Βέλγιο και Αυστρία.

Τα τελευταία 20 χρόνια, ξένα υλικά είναι υπεύθυνα για περίπου μία στις δέκα ανακλήσεις τροφίμων. Να θυμίσουμε την καταγγελία αναγνώστριας στο Cibum, η οποία βρήκε κομμάτι ξύλου μέσα σε πολύ δημοφιλή μπισκότα μεγάλης ελληνικής εταιρείας, την ανάκληση ζελεδάκια της Haribo επειδή είχαν μολυνθεί με κομμάτια ξύλου και το σιροπιαστό γλυκό που ανακλήθηκε από τα ράφια 5 ευρωπαϊκών χωρών επειδή περιείχε αιχμηρά κομμάτια ξύλου.

- Advertisement -

Πώς μολύνονται τα τρόφιμα με κομμάτια ξύλου

Η χρήση του ξύλου στις μονάδες επεξεργασίας έχει πρακτικά εξαλειφθεί και άλλα υλικά όπως το σκυρόδεμα, το πλαστικό, το αλουμίνιο και ο ανοξείδωτος χάλυβας έχουν κυριαρχήσει λόγω της ποικιλίας των κινδύνων για την ασφάλεια των τροφίμων που συνδέονται με το ξύλο. Το ξύλο δεν συνιστάται να χρησιμοποιείται σε εγκαταστάσεις επεξεργασίας τροφίμων κατά την παραγωγή τροφίμων. Ωστόσο, οι ξύλινες παλέτες εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται περιστασιακά για τη μεταφορά πρώτων υλών στο εργοστάσιο. Το ξύλο μπορεί να θρυμματιστεί από παλέτες, κουτιά και άλλα δοχεία και είναι ένας κοινός ένοχος που μολύνει τα προϊόντα διατροφής κατά την παραγωγή ή την επεξεργασία. Αλλά η μόλυνση του ξύλου μπορεί επίσης να συμβεί στο αγρόκτημα. Τα μικρά κομμάτια ξύλου μπορούν εύκολα να συλλεχθούν μαζί με τις καλλιέργειες κατά τη συγκομιδή.

Το πλύσιμο και η αφαίρεση χώματος, πέτρες και ξένων σωμάτων όπως μέταλλο, ξύλο ή πλαστικό από πατάτες αυξάνει σημαντικά την ασφάλεια των τροφίμων, ωστόσο, δεν είναι μόνο το πλύσιμο αλλά και η οπτική διαλογή και έλεγχος που αποτρέπει τη μόλυνση του προϊόντος από ακαθαρσίες. Είναι επίσης σημαντικό για κάθε εξοπλισμό βιομηχανίας chips να μπορεί να διαχωρίσει τις πατάτες, από πέτρες, ξύλα και άλλα ξένα σώματα.

- Advertisement -

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.


Google news

Ακολουθήστε μας για την άμεση ενημέρωση σας στο google news.

Must read

Αυγά ή γιαούρτι για πρωινό; Τι λέει η επιστήμη για το ποιο χορταίνει περισσότερο και γιατί

Και τα δύο αποδίδουν εξαιρετικά σε ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους, αλλά με διαφορετικούς μηχανισμούς

Μάρκετινγκ τροφίμων και ChatGPT: Η νέα μάχη των brands για θέση στις απαντήσεις της τεχνητής νοημοσύνης – Τι έκανε η Unilever

Η άνοδος των εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο οι καταναλωτές αναζητούν συνταγές και προϊόντα, οδηγώντας τις βιομηχανίες τροφίμων σε νέες στρατηγικές ψηφιακής προβολής

Η Μαίρη συστήνεται: Η κομμώτρια που ερωτεύτηκε έναν επιστήμονα και μπήκε στον κόσμο της ασφάλειας τροφίμων

Η αυθόρμητη κομμώτρια από τη Γλυφάδα παίρνει το μικρόφωνο, αποκαλύπτει ένα επικό love story που ξεκίνησε από ένα μανικιούρ και υπόσχεται να βάλει σε τάξη τις επιστημονικές εμμονές του Τάσου