Τετάρτη, 27 Νοεμβρίου, 2024
15.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Έρευνα: Υιοθέτηση πρακτικών που κάνουν καλό στη βιωσιμότητα αλλά και στην τσέπη του αγρότη

ΑρχικήΝέαΈρευνα: Υιοθέτηση πρακτικών που κάνουν καλό στη βιωσιμότητα αλλά και στην τσέπη του αγρότη
spot_img

Νέα έρευνα, που διεξήχθη στο πλαίσιο του χρηματοδοτούμενου από την ΕΕ προγράμματος LIFT, έδειξε ότι οι οικολογικές πρακτικές αποτελούν το δρόμο της εξέλιξης για τους αγρότες της Ευρώπης.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στο Scotland’s Rural College (SRUC), εταίρο του έργου LIFT. Το Ηνωμένο Βασίλειο προτείνει οι πρακτικές αυτές να βοηθήσουν τους γεωργούς να αυξήσουν τα κέρδη τους και να επιτύχουν βιώσιμους αγροτικούς στόχους.

Το έργο περιελάμβανε την οικονομική αξιολόγηση τεσσάρων διαφορετικών πρακτικών οικολογικής διαχείρισης που διατηρούνται στις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις της Σκωτίας. Τα στοιχεία συλλέχθηκαν από 31 κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις στο πλαίσιο έρευνας σε Σκωτσέζους γεωργούς, και πραγματοποιήθηκε στις αρχές του 2020.

Στη συνέχεια, ο οικονομικός αντίκτυπος των διαφόρων οικολογικών πρακτικών αναλύθηκε με τη χρήση ενός οικονομικού μοντέλου σε επίπεδο εκμετάλλευσης που ονομάζεται ScotFarm. Το μοντέλο βασίζεται στην υπόθεση ότι όλες οι γεωργικές δραστηριότητες είναι αλληλένδετες και χρησιμεύουν για τη μεγιστοποίηση του κέρδους της εκμετάλλευσης.

Προτεινόμενα μέτρα: τα υπέρ και τα κατά

Όπως αναφέρεται το «FarmingUK», η μελέτη επιδίωξε να αποκτήσει πληροφορίες σχετικά με το κατά πόσον οι οικονομικά εφικτές πρακτικές διαχείρισης θα οδηγήσουν σε καλύτερη υιοθέτηση από τους γεωργούν. Ανακάλυψαν ότι δύο δυνητικά εύκολα να υιοθετηθούν μέτρα, δηλαδή η μετατροπή ορισμένων γεωργικών εκτάσεων σε οικολογική περιοχή και η μείωση των γεωργικών εισροών, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αύξηση των γεωργικών κερδών έως και 7%.

Ωστόσο, οικολογικές προσεγγίσεις, όπως ο παραμερισμός γεωργικών εκτάσεων για φύτευση δέντρων και η μετάβαση σε ένα σύστημα βιολογικής γεωργίας, απαιτούν επενδύσεις κεφαλαίου, καθιστώντας δύσκολη την πρόκληση για τους κτηνοτρόφους χωρίς καμία οικονομική στήριξη.

«Η κυβέρνηση της Σκωτίας έχει υποβάλει ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο για την κλιματική αλλαγή για την επίτευξη μιας καθαρότερης, πιο πράσινης και υγιέστερης Σκωτίας έως το 2032», δήλωσε ο Δρ Shailesh Shrestha της SRUC στο ίδιο ειδησεογραφικό άρθρο. «Η προσαρμογή των γεωργικών πρακτικών οικολογικής διαχείρισης από τους γεωργούς αποτελεί δυνητική προσέγγιση για τη στήριξη αυτών των σχεδίων. Ωστόσο, ένα κρίσιμο ζήτημα είναι ο οικονομικός αντίκτυπος της υιοθέτησης αυτών των πρακτικών. Η έρευνά μας παρείχε μια εικόνα των οικονομικών επιπτώσεων μιας σειράς πρακτικών οικολογικής διαχείρισης και των οικονομικών προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι γεωργοί κατά την υιοθέτηση αυτών των πρακτικών στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις. Ωστόσο, η καλύτερη κατανόηση της οικονομικής σκοπιμότητας αυτών των πρακτικών αγρο-οικολογικής διαχείρισης θα ήταν πολύ χρήσιμη για τη μεγιστοποίηση της υιοθέτησης αυτών των πρακτικών διαχείρισης από τη σκωτσέζικη γεωργική κοινότητα.»

Η γεωργία πρέπει να ανταποκριθεί στις μεταβαλλόμενες καταναλωτικές και περιβαλλοντικές ανάγκες του κόσμου. Η καλύτερη κατανόηση των οικολογικών αρχών αλλάζει τις απόψεις των ανθρώπων σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας των γεωργικών εκμεταλλεύσεων. Ωστόσο, καθώς αυξάνεται το ενδιαφέρον για τις οικολογικές πρακτικές, πρέπει να καθοριστεί το τι θα συμβάλουν στη γεωργία, πώς θα εφαρμοστούν καλύτερα και πόσο πρόθυμοι θα είναι οι αγρότες να τις υιοθετήσουν.

Το έργο LIFT (Low-Input Farming and Territories – Integrating knowledge for improving ecosystem-based farming / Γεωργία και Εδάφη χαμηλών εισροών – Ενσωμάτωση γνώσεων για τη βελτίωση της γεωργίας με βάση το οικοσύστημα) έχει ως στόχο να προσδιορίσει τα οφέλη της οικολογικής γεωργίας στην ΕΕ και να κατανοήσει τον τρόπο με τον οποίο οι κοινωνικοοικονομικοί παράγοντες και οι παράγοντες πολιτικής επηρεάζουν την υιοθέτηση, τις επιδόσεις και τη βιωσιμότητα των πρακτικών οικολογικής διαχείρισης σε διάφορα επίπεδα, από ένα μόνο αγρόκτημα έως μια ολόκληρη περιοχή.

Για περισσότερες πληροφορίες, ανατρέξτε στην ιστοσελίδα του έργου LIFT

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Μπορούμε να πάρουμε βιταμίνες μέσω της αναπνοής;

Επιστήμονες ανέδειξαν ότι η αναπνοή συμπληρώνει τη διατροφή μας με βασικά θρεπτικά συστατικά.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Και στην Ελλάδα η επικίνδυνη σκόνη σοκολάτα

Κίνδυνος πνιγμού και τραυματισμού από σκόνη σοκολάτα πρωτεΐνης που πωλείται στη χώρα μας.

Τα ελληνικά λαχανικά και φρούτα που περιέχουν απαγορευμένα φυτοφάρμακα αποκάλυψε νέος έλεγχος του ΥΠΑΑΤ

Αποτελέσματα ελέγχων Οκτωβρίου για παρουσία απαγορευμένων φυτοφαρμάκων σε φρούτα και λαχανικά ελληνικής παραγωγής.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο