Τα πλαστικά υλικά και αντικείμενα που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα εκτός του ότι μπορούν να προκαλέσουν πνιγμό, μεταφέρουν και τοξικές ουσίες στα τρόφιμα
Νέο περιστατικό παρουσίας ξένου σώματος σε τρόφιμα απασχολεί τον κλάδο της Βιομηχανίας τροφίμων. Το ξένο σώμα είναι η πρώτη αιτία καταγγελιών από καναταλωτές. Να σημειωθεί ότι το 2023 έγιναν 342 καταγγελίες από Έλληνες καταναλωτές στον ΕΦΕΤ για παρουσία ξένου σώματος σε τρόφιμα και 132 για «εκδήλωση διαταραχών» μετά την κατανάλωση μη ασφαλών τροφίμων.
Το νέο περιστατικό αφορά στην ανάκληση περισσότερων από 43.000 συσκευασιών με είδη πρωινού που βρίσκονται στα ράφια σούπερ μάρκετ και παντοπωλείων στις ΗΠΑ καθώς ενδέχεται να περιέχουν κομμάτια πλαστικού.
Πρόκειται για τα προϊόντα Great Value Cheese Danish με αριθμό παρτίδας L092525200 269X και Great Value Cinnamon Rolls, με αριθμό παρτίδας L092525200 269X τα οποία παρασκευάζει η εταιρεία JM Smucker Company LLC, με έδρα το Οχάιο των ΗΠΑ.
- Δείτε επίσης: Άμεση ανάκληση κρεμοσάπουνου με επικίνδυνο βακτήριο – Μπορεί να προκαλέσει θανατηφόρες λοιμώξεις
Ο FDA κατατάσσει αυτήν την ανάκληση ως «Κλάση ΙΙ», που σημαίνει ότι τα προϊόντα ενδέχεται να προκαλέσουν ορισμένες επιβλαβείς επιπτώσεις στην υγεία των καταναλωτών, με κύριο κίνδυνο τον τραυματισμό στο στόμα και τον πνιγμό.
- Δείτε επίσης:Επεκτείνεται η ανάκληση για τα φονικά βιολογικά καρότα
- Δείτε επίσης: Ποια οικιακή συσκευή που χρησιμοποιείται συνήθως για φαγητό στεγνώνει τα ρούχα στο πι και φι; (βίντεο)
Οι φυσικοί κίνδυνοι στα τρόφιμα
Η ύπαρξη πλαστικών και μεταλλικών κομματιών σε ένα τρόφιμο αποτελεί έναν από τους φυσικούς κινδύνους που αφορά την κατά λάθος εισαγωγή ξένων υλικών κατά τη διάρκεια της παραγωγής. Τα υλικά αυτά είναι συνήθως πλαστικά ή μεταλλικά θραύσματα ή φυσικά αντικείμενα (όπως τα κόκκαλα των ψαριών) που μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο τους καταναλωτές. Αυτοί οι κίνδυνοι μπορούν να μολύνουν τα τρόφιμα σε οποιοδήποτε στάδιο της παραγωγικής διαδικασίας. Είναι σημαντικό για τους μεταποιητές τροφίμων να εφαρμόζουν τα κατάλληλα μέτρα για την πρόληψη τέτοιων κινδύνων στα τρόφιμα.
*Το Cibum είναι εξειδικευμένο site ασφάλειας τροφίμων και απευθύνεται στον κλάδο και στους επαγγελματίες τροφίμων, όπως και σε συνειδητοποιημένους καταναλωτές. Το παρόν άρθρο έχει σκοπό να προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες στους επιστήμονες τροφίμων και επαγγελματίες που σχεδιάζουν τα συστήματα και μέτρα ασφάλειας τροφίμων των επιχειρήσεων τροφίμων. Τα συμβάντα ασφάλειας τροφίμων σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο αποτελούν πολύτιμα εισερχόμενα δεδομένα στην ανάλυση επικινδυνότητας της διαδικασίας διαχείρισης τροφίμων (HACCP) που υποχρεούται να συντάσσει και να διατηρεί βάση νόμου, κάθε επιχείρηση τροφίμων.