Τρίτη, 5 Νοεμβρίου, 2024
14.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Αναδυόμενοι κίνδυνοι από τις αναδυόμενες (vegan) πρωτεΐνες

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΑναδυόμενοι κίνδυνοι από τις αναδυόμενες (vegan) πρωτεΐνες
spot_img

Με βάση το σκεπτικό ότι οι μελλοντικές κρίσεις πρέπει να επισημαίνονται, έτσι ώστε να μπορούν να διεξαχθούν συζητήσεις μεταξύ και εντός των εταιρειών, ο καθηγητής Chris Elliott σε άρθρο του στο New Food, αναλύει τους λόγους για τους οποίους πρέπει να επισημανθούν οι ανησυχίες που εγείρονται από την αναδυόμενη αγορά των πρωτεϊνών. Η προληπτική αυτή και κάπως πρώιμη κουβέντα, επιτρέπει στις ρυθμιστικές αρχές να εξετάσουν τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να συμβάλουν στον μετριασμό των πιθανών, σοβαρών κινδύνων για τη δημόσια υγεία.

O Chris Elliott, Δηλώνει πως έχει περαιτέρω ανησυχίες με την αναπτυσσόμενη αγορά εναλλακτικών πρωτεϊνών και, για άλλη μια φορά, και επισημαίνει τι μπορεί να αποτελέσει μελλοντικό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία και ενδεχομένως να οδηγήσει σε μεγάλης κλίμακας ανακλήσεις τροφίμων, επικεντρώνοντας κυρίως στα αλλεργιογόνα τροφίμων. Αυτή είναι μία από τις κύριες αιτίες ανακλήσεων προϊόντων στη βιομηχανία τροφίμων παγκοσμίως και το κόστος που συνδέεται είναι τεράστιο.

Η ζήτηση για πρωτεΐνες που δεν είναι ζωικής προέλευσης Κορυφώνεται και, σε ορισμένες περιπτώσεις, η αγορά αγωνίζεται να ανταποκριθεί σε αυτή τη ζήτηση. Ορισμένα από αυτά τα προϊόντα αναγνωρίζονται ήδη ως αλλεργιογόνα τροφίμων, όπως το σιτάρι (γλουτένη) και η σόγια, και εφαρμόζονται μέτρα ελέγχου. Αλλά τι γίνεται αν αυτές οι πρωτεΐνες χρησιμοποιούνται για να προσδώσουν όγκο σε πιο ακριβές φυτικές πρωτεΐνες; Τότε, όλα τα μέτρα ελέγχου πάνε περίπατο. Και τι θα συμβεί αν το διογκούμενο εμπόρευμα είναι το γάλα σε σκόνη; Στη συνέχεια, θα προκύψει ένας ακόμη κίνδυνος αλλεργιογόνου τροφίμων.

Αλλά υπάρχουν ακόμα χειρότερα νέα – η απάτη, η οποία συχνά είναι στενά συνδεδεμένη με τη στιγμή που η ζήτηση υπερβαίνει την προσφορά. Η δυνητική χρήση διογκωτικών παραγόντων θα εξαρτηθεί από τις παγκόσμιες τιμές των βασικών προϊόντων και αυτές θα κυμανθούν με βάση τη δυναμική προσφοράς-ζήτησης στην αγορά. Για παράδειγμα, διαφαίνεται ήδη μια τρέχουσα έκρηξη στην πρωτεΐνη αρακά (που χρησιμοποιείται σε πολλά προϊόντα vegan και vegetarian), αλλά υπάρχουν εκτεταμένες ελλείψεις λόγω αποτυχιών στις καλλιέργειες. Η πρωτεΐνη εντόμων είναι ένα άλλο παράδειγμα που έχει τραβήξει την προσοχή όλων. Επί του παρόντος, οι τιμές είναι πολύ υψηλές και υπάρχουν πολλές δυνατότητες να αραιωθεί αυτό το συστατικό με σόγια ή σιτάρι μεταξύ άλλων «λευκών σκονών». Αλλά τι συμβαίνει όταν η πρωτεΐνη εντόμων γίνει πιο mainstream, υπάρχει πιθανότητα να γίνει αυτή ο διογκωτικός παράγοντας; Εάν ναι, τότε προκύπτει ένας ακόμη κίνδυνος αλλεργίας, καθώς πολλοί που είναι αλλεργικοί στα καρκινοειδή και τα ακάρεα της οικιακής σκόνης, έχουν παρόμοια αντίδραση στην πρωτεΐνη εντόμων.

Αυτά είναι μόνο μερικά παραδείγματα για τα οποία ο καθηγητής εξηγεί στο New Food Magazine τα σημαντικά ζητήματα που μπορεί να προκύψουν στην πορεία και, δυστυχώς, αυτό δεν είναι σε καμία περίπτωση το τέλος της λίστας του. Η ειλικρινής συμβουλή του είναι η βιομηχανία τροφίμων να αρχίσει να σκέφτεται πολύ σοβαρά ποια μέτρα θα χρειαστούν για τον μετριασμό της μεγάλης κλίμακας απάτης στις εναλλακτικές αγορές πρωτεϊνών.

Τα τελευταία 7 χρόνια έχει γίνει πολλή δουλειά για την απάτη με βότανα και μπαχαρικά. Η νοθεία μπορεί να συμβεί όλο και συχνότερα, και το κύριο ζήτημα ασφάλειας των τροφίμων μπορεί να συνδεθεί με τη διογκωση με σκόνες που εμπεριέχουν αλλεργιογόνα. Πολύ πρόσφατα, μια ανησυχητική έκθεση, που δημοσιεύθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έδειξε την έκταση της απάτης με βότανα και μπαχαρικά στην Ευρώπη. Λόγω του Brexit, το Ηνωμένο Βασίλειο δεν συμπεριλήφθηκε σε αυτή τη μελέτη, ωστόσο, με βάση αντίστοιχη εργασία, γίνεται σαφές ότι υπάρχει πολύ καλύτερη γνώση αυτού του είδους απάτης στο Ηνωμένο Βασίλειο, ειδικά στο μεγάλο λιανικό εμπόριο. Ανεξάρτητα από αυτό, αυτοί οι κίνδυνοι παραμένουν, και υπάρχουν πάντα εκείνοι που θα χρησιμοποιήσουν οποιοδήποτε μέσο για να βγάλουν επιπλέον χρήματα – η νόθευση των βοτάνων και των μπαχαρικών είναι μια εξαιρετικά επικερδής επιχείρηση.

Αυτό που μας συμβουλεύει ο καθηγητής στο τέλος, είναι να έχουμε τα μάτια μας δεκατέσσερα…

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

7 νεκροί από την μαγιά στο ψωμί – Συνεχιζόμενη μόλυνση της γραμμής παραγωγής

Έκρηξη λιστερίωσης που σχετίζεται με προϊόντα μαγιάς Baker's, στην Ελβετία.

Ενθουσιασμός και χαρά στην τελετή απονομής των βραβείων FEA 2024

Με μεγάλη επιτυχία και πλήθους κόσμου, ολοκληρώθηκε η τελετή βράβευσης των βραβείων Food Experts’ Awards 2024 στο πλαίσιο της έκθεσης τροφίμων Food&Drink της ΔΕΘ HELEXPO.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο