Παρασκευή, 27 Δεκεμβρίου, 2024
9.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ανίχνευση L. monocytogenes σε επιφάνειες που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα: Καταλληλότητα διαφορετικών υλικών επιχρίσματος

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΑνίχνευση L. monocytogenes σε επιφάνειες που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα: Καταλληλότητα διαφορετικών υλικών επιχρίσματος
spot_img

Μελέτη εξέτασε τα υλικά δειγματοληψίας σε δυσπρόσιτα σημεία εγκαταστάσεων παραγωγής.

Η υψηλή δεσμευτική ικανότητα της Listeria monocytogenes στις επιφάνειες που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα αυξάνει τον κίνδυνο διασταυρούμενης μόλυνσης. Η εξαιρετική της προσαρμοστικότητα σε περιβαλλοντικές συνθήκες όπως η θερμοκρασία (-2 έως 44 °C), η αλατότητα (έως 10%) και το pH (4,5 έως 9,5) της επιτρέπει να συσσωρεύεται στα τρόφιμα και να εισέρχεται σε περιβάλλοντα επεξεργασίας για διαφορετικούς τύπους τροφίμων π.χ. σαλάτες για φαγητό (RTE), νωπά γαλακτοκομικά προϊόντα, καπνιστό ψάρι ή κιμάς.

Λειτουργώντας ως σχηματιστές βιοφίλμ, τα προσκολλημένα μικροβιακά κύτταρα παράγουν μια εξωκυτταρική πολυμερή μήτρα που τα προστατεύει από εξωτερικές περιβαλλοντικές επιρροές. Αυτή η προστασία επιτρέπει στο L. monocytogenesνα να παραμείνει μόνιμα σε εγκαταστάσεις παραγωγής τροφίμων, αποθήκευσης και ψύξης. Ως εκ τούτου, τα πιο σημαντικά μέρη της παρακολούθησης της υγιεινής είναι η ανίχνευση, η ποσοτικοποίηση και η ταυτοποίηση παθογόνων μικροοργανισμών από τις επιφάνειες. Η έγκαιρη ανίχνευση μέσω κατάλληλου σχεδίου δειγματοληψίας και διαδικασίας δειγματοληψίας είναι απαραίτητη. Εκτός από τις κατάλληλες διαδικασίες καθαρισμού και απολύμανσης, για την πρόληψη είναι απαραίτητα ένα κατάλληλο σχέδιο δειγματοληψίας και τεχνικής για την όσο το δυνατόν πιο έγκαιρη ανίχνευση. Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Consumer Protection and Food Safety αξιολογεί την ευαισθησία 3 υλικών μπατονέτας (βαμβάκι, βισκόζη και νάιλον-φλοκ) για την ποιοτική και ποσοτική ανίχνευση του L. monocytogenes σε επιφάνειες που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα (100 cm 2 ).

Ένα κοκτέιλ L. monocytogenes 3 ορότυπων (IIa, IIb και IVb) εφαρμόστηκε σε επιφάνειες ανοξείδωτου χάλυβα, πολυβινυλοχλωριδίου, πολυτετραφθοροαιθυλενίου και υψηλής πυκνότητας πολυαιθυλενίου. Οι επιφάνειες ελέγχθηκαν δειγματοληπτικά μετά από 15 λεπτά επώασης από 3 διαφορετικά επιχρίσματα χρησιμοποιώντας την τεχνική διπλού επιχρίσματος και στη συνέχεια αποθηκεύτηκαν για 4 και 24 ώρες μέχρι την επεξεργασία. Τα αποτελέσματα των ποιοτικών και ποσοτικών δοκιμών έδειξαν μερικές στατιστικά σημαντικές διαφορές στην ανιχνευσιμότητα του L. monocytogenes από διαφορετικά υλικά επιχρίσματος, πράγμα που σημαίνει ότι ο ρυθμός ανίχνευσης του L. monocytogenes σε ορισμένες επιφάνειες επαφής με τρόφιμα μπορεί να αυξηθεί χρησιμοποιώντας τα αντίστοιχα κατάλληλη μπατονέτα.

Συμπερασματικά αυτή η εργασία εξέτασε τα επιχρίσματα για δυσπρόσιτες περιοχές που δεν είναι προσβάσιμες σε σφουγγάρια, μαντηλάκια και άλλες συσκευές δειγματοληψίας και έδειξε διαφορές στα ποσοστά ανάκτησης μεταξύ των επιχρισμάτων που κατασκευάζονται από το ίδιο υλικό. Επομένως, είναι σημαντικό να επιλέξετε την καταλληλότερη συσκευή δειγματοληψίας για την προβλεπόμενη χρήση πριν από τη δειγματοληψία. Η ανεπαρκής ευαισθησία των εσφαλμένα επιλεγμένων συσκευών δειγματοληψίας μπορεί να οδηγήσει σε ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα και συνεπώς παραπλανητικά συμπεράσματα σχετικά με την καθαριότητα της επιφάνειας και την αποτελεσματικότητα των μέτρων καθαρισμού και απολύμανσης. Τα βέλτιστα συνολικά αποτελέσματα για την ανίχνευση, το L. monocytogenes πρέπει να λαμβάνεται με δειγματοληψία επιφανειών από ανοξείδωτο χάλυβα και PVC με βαμβακερά μάκτρα και επιφάνειες PTFE και HDPE με μπατονέτες βισκόζης ή νάιλον.

Για να διαβάσετε τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Coca Cola: Ανάκληση 28 εκατομμυρίων αναψυκτικών λόγω σοβαρού κινδύνου – 80 επιθεωρητές εν δράσει

Η μεγαλύτερη ανάκληση των τελευταίων 25 ετών στην Αυστρία που επηρέασε 18 χώρες.

Έκκληση προς την αλλαντοβιομηχανία: Μειώστε τα συντηρητικά για να αυξήστε την ασφάλεια – Προτεινόμενες λύσεις    

Τα μέτρα που προτείνουν ερευνητές για τη μείωση του κινδύνου λιστερίωσης στα τρόφιμα.

Κίνδυνος ασφυξίας από παιδικά ζελεδάκια! Πωλούνται και στην Ελλάδα

Η λίστα των προϊόντων που ανακαλούνται, μερικά από τα οποία πωλούνται και στην Ελλάδα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο