Η Αρχή για την Ασφάλεια Τροφίμων της Ιρλανδίας – FSAI ανακοίνωσε την ανάκληση καπνιστού βιολογικού σολομού, λόγω της παρουσίας του παθογόνου βακτηρίου Listeria monocytogenes.
Συγκεκριμένα ανακαλείται από την εταιρεία Burren Smokehouse παρτίδα του καπνιστού ιρλανδικού βιολογικού σολομού της, λόγω ανίχνευσης ενός πολύ χαμηλού επιπέδου του παθογόνου παράγοντα.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι λιανοπωλητές θα πρέπει να ανακαλέσουν την συγκεκριμένη παρτίδα από τους πελάτες τους, τα catering δεν πρέπει να την χρησιμοποιούν, ενώ συνιστάται στους καταναλωτές να μην καταναλώνουν το εν λόγω προϊόν με τα στοιχεία της ανάκλησης.
Σχετικά με τη Listeria monocytogenes
Τα συμπτώματα της λοίμωξης από Listeria monocytogenes μπορεί να περιλαμβάνουν έμετο, ναυτία, επίμονο πυρετό, μυϊκούς πόνους, σοβαρό πονοκέφαλο και δυσκαμψία του αυχένα. Σε σπάνιες περιπτώσεις, η λοίμωξη μπορεί να είναι πιο σοβαρή, προκαλώντας σοβαρές επιπλοκές. Μερικοί άνθρωποι είναι πιο ευάλωτοι σε λιστεριώσεις, συμπεριλαμβανομένων των εγκύων γυναικών, των βρεφών και των ατόμων με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, συμπεριλαμβανομένων των ηλικιωμένων. Η περίοδος επώασης (χρόνος μεταξύ αρχικής λοίμωξης και εμφάνισης των πρώτων συμπτωμάτων) είναι κατά μέσο όρο 3 εβδομάδες, αλλά μπορεί να κυμαίνεται μεταξύ 3 και 70 ημερών.