Το διοξείδιο του τιτανίου (TiO2), επίσης γνωστό ως E171, χρησιμοποιείτο ευρέως, κυρίως για τη βελτιστοποίηση της λευκότητας στα τρόφιμα. Μετά την δημοσίευση νέου κανονισμού 2022/63 της ΕΕ, οι εταιρείες που χρησιμοποιούσαν TiO2 ως πρόσθετο τροφίμων αντιμετωπίζουν την πρόκληση της αναδιαμόρφωσης.
Απαγόρευση διοξειδίου του τιτανίου: Ο νέος κανονισμός
Ο κανονισμός (ΕΕ) 2022/63 της Επιτροπής τέθηκε σε ισχύ στις 7 Φεβρουαρίου 2022 και θα υπάρξει μία μεταβατική περίοδος έξι μηνών, πράγμα που σημαίνει ότι τα τρόφιμα που παρήχθησαν και περιέχουν διοξείδιο του τιτανίου, σύμφωνα με τους κανόνες που ίσχυαν πριν από την ημερομηνία αυτή, μπορούν να συνεχίσουν να διατίθενται στην αγορά έως τις 7 Αυγούστου 2022. Επίσης, τα προϊόντα που παράγονται και διατίθενται στην αγορά μεταξύ αυτών των δύο ημερομηνιών μπορούν να πωληθούν μέχρι το τέλος της διάρκειας ζωής τους.
Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι εταιρείες θα πρέπει να βρουν τρόπους αναδιαμόρφωσης των προϊόντων, καθώς, μετά τη λήξη της προθεσμίας, η απαγόρευση θα ισχύει για όλα τα προϊόντα στην αγορά της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Βόρειας Ιρλανδίας (NI), η οποία εξακολουθεί να υπόκειται στους κανόνες της ΕΕ. Η Γαλλία έχει ήδη επιβάλει απαγόρευση πώλησης προϊόντων που περιέχουν διοξείδιο του τιτανίου, τον Ιανουάριο του 2020.
Η Μεγάλη Βρετανία και ο FSA διαφοροποιούνται
Ο Οργανισμός Προτύπων Τροφίμων (FSA) της Μεγάλης Βρετανίας ήταν ήδη γνωστό πως δε σκόπευε να ευθυγραμμιστεί με αυτές τις κατευθυντήριες γραμμές της EFSA, και διερευνούσε τα διαθέσιμα δεδομένα για να αποφασίσει εάν είναι σκόπιμο να επιβληθεί ο ίδιος περιορισμός για την εγχώρια αγορά.
Το Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με χθεσινά δημοσιεύματα, δεν θα ακολουθήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση στην απαγόρευση του διοξειδίου του τιτανίου ως προσθέτου τροφίμων, καθώς ο FSA δήλωσε ότι μετά από την εξέταση των υπάρχοντων στοιχείων, δεν έχουν εντοπιστεί ανησυχίες για την ασφάλεια, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει αλλαγή της σχετικής νομοθεσίας στην Αγγλία και την Ουαλία. Η Food Standards Scotland (FSS) κατέληξε στο ίδιο συμπέρασμα.
Ωστόσο όπως ήδη αναφέρθηκε, στην Βόρεια Ιρλανδία, θα επιβληθεί η απαγόρευση λόγω του Πρωτοκόλλου της Ιρλανδίας.
Όπως αναφέρεται, οι επιστημονικές συμβουλευτικές επιτροπές του FSA εξέτασαν τη γνώμη της EFSA και διαπίστωσαν ότι τα αποδεικτικά στοιχεία δεν υποστήριζαν τα συμπεράσματα που διατυπώθηκαν.
Η Επιτροπή Τοξικότητας των Χημικών Ουσιών στα Τρόφιμα, τα Καταναλωτικά Προϊόντα και το Περιβάλλον (COT) του FSA αμφισβήτησε την ποιότητα του συνόλου δεδομένων και ορισμένες από τις μελέτες που χρησιμοποίησε η ομάδα της EFSA για να καταλήξει στη θέση της. Η επιτροπή ανέφερε ότι η διατύπωση του συμπεράσματος της EFSA δεν ήταν «χρήσιμη» από την άποψη της επικοινωνίας σχετικά με τον κίνδυνο και τα ευρήματα ενδέχεται να δημιουργήσουν περιττή ανησυχία για το κοινό.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, το πρόσθετο μπορεί να χρησιμοποιηθεί υπό ορισμένες προϋποθέσεις που καθορίζονται από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).
Διοξείδιο του τιτανίου στα τρόφιμα
Το διοξείδιο του τιτανίου εγκρίθηκε για πρώτη φορά για χρήση ως πρόσθετο τροφίμων από την Ευρωπαϊκή Ένωση το 1969. Τα πολλά τεχνικά χαρακτηριστικά και τα οφέλη του το καθιστούν ένα ευέλικτο συστατικό για τη βιομηχανία τροφίμων:
- Δίνει σε προϊόντα όπως γκλίτερ, γλάσο, σάλτσες, λευκή σοκολάτα, ζαχαροπλαστική κ.α. μια λαμπρή λευκή λάμψη, κάνοντας τα τρόφιμα να φαίνονται πιο ελκυστικά στους καταναλωτές
- Είναι αδρανές στην παρουσία άλλων συστατικών
- Δεν επηρεάζεται από τυχόν διακυμάνσεις στο pH και τη θερμοκρασία
- Είναι ικανό να ενεργήσει ως αντισυσσωματικός παράγοντας
- Μπορεί να βελτιώσει την υφή του προϊόντος
Ένα πρόσθετο με μια τέτοια σειρά χρήσιμων ιδιοτήτων σπάνια βρίσκεται, γι ‘αυτό και η απαγόρευσή του θα έχει εκτεταμένες επιπτώσεις σε ολόκληρη τη βιομηχανία τροφίμων, η οποία ακόμα πασχίζει να βρει τις κατάλληλες εναλλακτικές λύσεις.