Πέμπτη, 5 Δεκεμβρίου, 2024
13.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ελληνική μελέτη για τον ρόλο της “Διαχείρισης Ολικής Ποιότητας” στη βιομηχανία τροφίμων, συμπληρωμάτων και φαρμάκων

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΕλληνική μελέτη για τον ρόλο της "Διαχείρισης Ολικής Ποιότητας" στη βιομηχανία τροφίμων, συμπληρωμάτων και φαρμάκων
spot_img

Ο ρόλος της Διαχείρισης Ολικής Ποιότητας, στη δημόσια υγεία, τη βιωσιμότητα και την αποδοχή των καταναλωτών.

Η Διαχείριση Ολικής Ποιότητας (TQM) είναι μια ολιστική προσέγγιση που υιοθετείται ευρέως σε όλους τους κλάδους για τη διασφάλιση ποιοτικού ελέγχου και διαχείρισης. Μελέτη από το  Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, και το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης εξέτασε τις πρακτικές TQM στους τομείς των φαρμακευτικών προϊόντων, των τροφίμων και των συμπληρωμάτων διατροφής, τονίζοντας τον ζωτικό τους ρόλο στη δημόσια υγεία, τη βιωσιμότητα και την αποδοχή των καταναλωτών.

Η Διαχείριση Ολικής Ποιότητας (TQM) μια διεξοδική και ευρέως αποδεκτή μεθοδολογία για τον ποιοτικό έλεγχο και τη διαχείριση σε παγκόσμια κλίμακα, είναι μια ολιστική προσέγγιση για τη μακροπρόθεσμη επιτυχία που εγγυάται σταθερή πρόοδο σε όλες τις πτυχές ενός οργανισμού ως διαδικασία και όχι ως βραχυπρόθεσμος στόχος. Επιπλέον, αυξάνει την ποιότητα των προϊόντων και τις υπηρεσίες μέσω συνεχών βελτιώσεων ως απάντηση σε συνεχή ανατροφοδότηση. Κάθε κλάδος εφαρμόζει την TQM διαφορετικά, ανάλογα με τα μοναδικά πρότυπα, τις προκλήσεις και τους στόχους του.

Όσον αφορά στη βιομηχανία τροφίμων η TQM είναι ζωτικής σημασίας για τη διασφάλιση της ασφάλειας των τροφίμων και την πρόληψη των τροφιμογενών ασθενειών, καθώς βοηθά τους παρασκευαστές να πληρούν τους αυστηρούς κανονισμούς που σχετίζονται με την ασφάλεια των τροφίμων. Ο νόμος για τον εκσυγχρονισμό της ασφάλειας των τροφίμων (FSMA) στις Ηνωμένες Πολιτείες έχει θέσει νέα πρότυπα παραγωγής και διανομής τροφίμων. Η TQM, κυρίως μέσω της Ανάλυσης Κινδύνων και των Κρίσιμων Σημείων Ελέγχου (HACCP), παρέχει ένα συστηματικό πλαίσιο για την τήρηση αυτών των κανονισμών. Η ανάλυση κινδύνου και τα κρίσιμα σημεία ελέγχου (HACCP) είναι αρχές TQM που καθοδηγούν τον εντοπισμό και τον έλεγχο πιθανών κινδύνων σε όλη την παραγωγή τροφίμων. Η βιομηχανία τροφίμων μπορεί να προστατεύσει τους καταναλωτές από κινδύνους για την υγεία που συνδέονται με μολυσμένα ή μη ασφαλή προϊόντα, τηρώντας αυτές τις αρχές, μέσω του εντοπισμού πιθανών κινδύνων, στην εφαρμογή ελέγχων και στη διατήρηση λεπτομερών αρχείων για την απόδειξη της συμμόρφωσης.

Αναλύοντας τη βιβλιογραφία και τις περιπτωσιολογικές μελέτες, το άρθρο δείχνει πώς η TQM διασφαλίζει σημαντικά την ασφάλεια και την ποιότητα των προϊόντων. Παραδείγματα του πραγματικού κόσμου και εμπειρικά στοιχεία δείχνουν τα οφέλη των μεθοδολογιών TQM, από αυστηρό έλεγχο ποιότητας έως αποτελεσματικές διαδικασίες διαχείρισης, συμβάλλοντας στην τήρηση και υπέρβαση των κανονιστικών προτύπων. Το άρθρο υπογραμμίζει επίσης τον κρίσιμο ρόλο της TQM στην αντιμετώπιση των προκλήσεων αειφορίας, στην ενσωμάτωση πρακτικών φιλικών προς το περιβάλλον, στη μείωση των απορριμμάτων και στη βελτιστοποίηση των πόρων. Επιπλέον, η TQM ενισχύει την εμπιστοσύνη και την αφοσίωση των καταναλωτών μέσω της διαφάνειας, της συνεχούς βελτίωσης και της ανταπόκρισης στα σχόλια, δημιουργώντας μόνιμες σχέσεις επιχείρησης-πελάτη.

Διάγραμμα ροής έρευνας – Πίστωση Foods mdpi

Συμπερασματικά, αυτή η μελέτη φωτίζει τον πολύπλευρο αντίκτυπο της TQM στους τομείς των φαρμακευτικών προϊόντων, των τροφίμων και των συμπληρωμάτων διατροφής, παρουσιάζοντάς το ως βασικό πλαίσιο για τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας, την προώθηση της βιωσιμότητας και την ενίσχυση της αποδοχής των καταναλωτών σε ένα δυναμικό παγκόσμιο τοπίο.

Για να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.

Αναφορά: Βάσος Βασίλειος, Αγάθη Βολτέζου, Αγαθάγγελος Σταυρόπουλος, Ελισάβετ Σταυροπούλου, Χρήστος Στεφανής, Χριστίνα Τσίγκαλου, Ευαγγελία Νένα, Αικατερίνη Χατζάκη, Θεόδωρος Χ. Κωνσταντινίδης, και Ευγενία Μπεζιρτζόγλου. 2024. «Ο Ρόλος της Διοίκησης Ολικής Ποιότητας στους Τομείς Φαρμακευτικών, Διατροφικών και Συμπληρωμάτων Διατροφής» Τρόφιμα 13, αρ. 16: 2606. https://doi.org/10.3390/foods13162606

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Νέα καταγγελία στο Cibum για σάπιο ψωμί μεγάλης ελληνικής αρτοβιομηχανίας – Ο ισχυρισμός της εταιρείας στην καταναλώτρια

Νέο σοκ καταναλωτή από ίδιο προϊόν της εταιρείας Κατσέλης - Η αρτοβιομηχανία υποστήριξε πως η προηγούμενη καταγγελία ήταν ψευδής και πως ο καταναλωτής ζήτησε συγνώμη!

Τούρτες, κέικ και γλυκά με επικίνδυνο για την υγεία φυτοφάρμακο – Αποσύρονται 6 δημοφιλή προϊόντα

Υπεύθυνη η ψεκασμένη φράουλα με ζιζανιοκτόνο που έχει απαγορευτεί από την ΕΕ από πέρσι

Η απάτη του κεφίρ – Έρευνα ξεμπροστιάζει μεγάλες εταιρείες παρασκευής που πουλάνε απλό γάλα ως κεφίρ!

Είναι ζυμωμένο με σπόρους κεφίρ, το κεφίρ που πωλείται στα ράφια των σούπερ μάρκετ;
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο