Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024
18.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ευρωπαϊκή απάτη με βατόμουρα – Ποιοι και γιατί πουλάνε φθηνότερα είδη ως «Vaccinium myrtillus»

ΑρχικήΝέαΕυρωπαϊκή απάτη με βατόμουρα - Ποιοι και γιατί πουλάνε φθηνότερα είδη ως «Vaccinium myrtillus»
spot_img

Το τεστ που έδειξε ότι μόνο το ένα στα επτά προϊόντα που βρίσκονται στα ράφια περιείχε τα σωστά βατόμουρα!

Μετά το περιστατικό που καταγράφηκε στην Τσεχία και αφορούσε τα κράνμπερι προς πώληση στα Lidl, που όμως δεν ήταν πραγματικά κράνμπερι που είναι πιο ακριβά, αλλά μεγαλόκαρπο κράνμπερι πολλοί κατάλαβαν ότι τα πολύτιμα προϊόντα διατροφής, όπως τα premium φρούτα είναι δυνητικά στόχος νοθείας.

Οι επιστήμονες ωστόσο αυτό το γνωρίζουν καλά και επειδή η διατροφική απάτη δεν σταματά στα εθνικά σύνορα, και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, επιλεγμένα βασικά τρόφιμα εξετάζονται ειδικά για νοθεία σε ειδικές επιχειρήσεις OPSON.

Η Γερμανία συμμετείχε στο φετινό πρόγραμμα OPSON XIII με έρευνες σχετικά με την επισήμανση και τη νοθεία των προϊόντων βατόμουρου με το όνομα ή το συστατικό wild blueberries, εξετάζοντας ποια μούρα χρησιμοποιήθηκαν πραγματικά.

Ταξινόμηση προϊόντων βατόμουρου

Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές για τα προϊόντα φρούτων της Γερμανικής Επιτροπής Κώδικα Τροφίμων υπάρχουν σημαντικές διαφορές για διαφορετικές ομάδες προϊόντων:

Τα κατεψυγμένα βατόμουρα είναι «προϊόντα από τους φρέσκους, υγιείς καρπούς των άγριων βατόμουρων Vaccinium myrtillus  L. ή Vaccinium angustifolium  L. και των καλλιεργούμενων μύρτιλων Vaccinium corymbosum  L. Τα κατεψυγμένα μύρτιλλα διατίθενται στο εμπόριο με την ονομασία blueberries, wild blueberries, wild blueberries ή βατόμουρα.

Οι κονσέρβες βατόμουρου παρασκευάζονται μόνο από τους ώριμους και υγιείς καρπούς του άγριου μύρτιλου Vaccinium myrtillus  L..

Το βοτανικό γένος Vaccinium περιλαμβάνει μια μεγάλη ποικιλία φυτικών ειδών, από τα οποία τα εμπορικά πιο σημαντικά είδη αποδίδονται στα βοτανικά τμήματα Cyanococcus , Myrtillus και Vitis-Idaea .

Όταν πρόκειται για μπλε βατόμουρα (Section Myrtillus , Section Cyanococcus ), τα διάφορα είδη μοιάζουν πολύ, αλλά η βαθύ μπλε σάρκα διευκολύνει τη διάκριση του άγριου μύρτιλου (Section Myrtillus ) από τη σχεδόν άχρωμη σάρκα των βορειοαμερικανικών μύρτιλων (Κυανόκοκκος )

Η απάτη με την ετικέτα

Σύμφωνα με τις οδηγίες του Γερμανικού Κώδικα Τροφίμων για προϊόντα φρούτων, οι καταναλωτές πρέπει να αγοράζουν το άγριο μύρτιλο Vaccinium myrtillus σε συσκευασίες βατόμουρου που αναγράφουν άγρια ​​βατόμουρα στην ετικέτα . Ωστόσο, οι παρασκευαστές μερικές φορές το αντικαθιστούν με φθηνότερους τύπους μύρτιλων. Το είδος βατόμουρου με μικρά μούρα Vaccinium angustifolium είναι ιδανικό για το σκοπό αυτό , καθώς δεν μπορεί πλέον να διακριθεί σαφώς από τα άγρια ​​βατόμουρα όταν συντηρηθεί.

Ως εκ τούτου, οι έρευνες στόχευαν ειδικά στον έλεγχο του τύπου μύρτιλου στις εμπορικά διαθέσιμες κονσέρβες άγριων βατόμουρων.

Τα αποτελέσματα της δοκιμής

Στο πλαίσιο της επιχείρησης OPSON Έξι δείγματα (86%) με την ένδειξη «άγρια ​​βατόμουρα» δεν περιείχαν το είδος Vaccinium myrtillus όπως απαιτείται. Αυτά τα δείγματα κρίθηκαν ότι ήταν πιθανό να παραπλανήσουν λόγω της εσφαλμένης χρήσης του όρου «άγρια ​​βατόμουρα» και της χρήσης άλλου είδους εκτός του Vaccinium myrtillus .

Το είδος Vaccinium myrtillus ανιχνεύθηκε μόνο σε ένα από τα επτά δείγματα που εξετάστηκαν. Συνολικά τα αποτελέσματά δείχνουν ότι το 76% των κονσερβοποιημένων φρούτων που αναλύθηκαν είχαν εσφαλμένη επισήμανση ως άγρια ​​βατόμουρα.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο