Έκθεση της Υπηρεσίας Ασφάλειας Τροφίμων της Φινλανδίας αποκάλυψε την μεγάλη επιδημία σαλμονέλας που σημειώθηκε το 2021.
Το 2021, 46 τροφιμογενείς επιδημίες που έπληξαν σχεδόν 1.400 άτομα καταγράφηκαν στο εθνικό μητρώο τροφικών δηλητηριάσεων, όπως αναφέρει η έκθεση της Φινλανδικής Υπηρεσίας Τροφίμων. Το πιο κοινό παθογόνο ήταν ο νοροϊός. Μία επιδημία σαλμονέλας “χτύπησε” περισσότερους από 700 ανθρώπους.
Το 2021, οι επιδημίες που προκλήθηκαν από διάφορα βακτήρια ήταν οι υψηλότερες της τελευταίας δεκαετίας.
Περισσότεροι από 700 άνθρωποι αρρώστησαν κατά τη διάρκεια της μεγάλης επιδημίας σαλμονέλας του περασμένου έτους. Αιτία ήταν μία σαλάτα που περιείχε μαρούλι, αγγούρι και αρακά και σερβιρίστηκε σε πολλά νηπιαγωγεία.
Στις άλλες δύο επιδημίες, αιτία ήταν κατεψυγμένοι κύβοι ντομάτας και τριμμένα κολοκυθάκια.
Ο νοροϊός συνέχισε να κατέχει τη πρωτιά ως το πιο συχνά αναγνωρισμένο μεμονωμένο παθογόνο σε επιδημίες (9 επιδημίες, 260 περιπτώσεις). Δυστυχώς, ο παράγοντας που συμβάλλει στις τροφιμογενείς επιδημίες νοροϊών είναι συχνά ένας μολυσμένος εργαζόμενος στην κουζίνα.
«Η επαρκής υγιεινή των χεριών και ο σωστός χειρισμός των πρώτων υλών και των παρασκευασμένων τροφίμων μπορεί να αποτρέψει σημαντικά τις επιδημίες τροφικής δηλητηρίασης», λέει η Ανώτερη Επιθεωρήτρια Annika Pihlajasaari.