Στη δημοσιότητα τα στατιστικά στοιχεία για τις ανακλήσεις τροφίμων στη Γερμανία το 2023.
Οι ομοσπονδιακές πολιτείες και η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Προστασίας των Καταναλωτών και Ασφάλειας Τροφίμων της Γερμανίας (BVL) έχουν εκδώσει 308 ανακλήσεις το 2023. Σχεδόν στο ένα τρίτο, η μικροβιολογική μόλυνση ήταν η αιτία των ανακλήσεων ενώ η σαλμονέλα που μπορεί να προκαλέσει σοβαρές γαστρεντερικές παθήσεις ήταν για άλλη μια φορά η πιο κοινή αιτία, με 35 αναφορές.
«Πέρυσι, έγιναν 102 ανακλήσεις τροφίμων λόγω μικροβιολογικής μόλυνσης», δήλωσε ο Friedel Cramer, Πρόεδρος του BVL. Εκτός από βακτήρια όπως η Salmonella, η Listeria monocytogenes ή το E. coli, τα αίτια περιλαμβάνουν μούχλα και ιούς. Αυτοί οι μικροοργανισμοί μπορούν ήδη να εμφανιστούν σε ζωντανά ζώα και στη συνέχεια να εισέλθουν στην τροφική αλυσίδα μέσω της διαδικασίας σφαγής, νωπό γάλα κ.λπ. Επιπλέον, τα τρόφιμα μπορούν να μολυνθούν κατά τη συγκομιδή, την παραγωγή και την επεξεργασία.
Άλλοι λόγοι περιλαμβάνουν υπέρβαση των οριακών τιμών, μη αποδεκτά συστατικά, αλλεργιογόνα και ξένα σώματα. Ενώ σημειώθηκε σταθερή αύξηση των αναφορών τα τελευταία χρόνια – 2020 (273), 2021 (282), 2022 (311) – ο αριθμός των αναφορών το 2023 είναι παρόμοιος με το προηγούμενο έτος. «Ο αριθμός δείχνει ότι οι εταιρείες στη Γερμανία συμμορφώνονται με τις νομικές υποχρεώσεις υποβολής εκθέσεων. Τώρα βλέπουν τις δημόσιες ανακλήσεις ως μέρος της υπεύθυνης διαχείρισης που αποδεικνύει την αξιοπιστία», λέει ο Δρ. Andrea Luger, επικεφαλής του τμήματος ασφάλειας τροφίμων του BVL. Χάρη στις συνεχώς βελτιωμένες μεθόδους ανάλυσης και δοκιμών, μπορεί πλέον να εντοπιστεί ακόμη και η παραμικρή μόλυνση.