Ειδοποίηση RASFF από την Ελλάδα για μολυσμένα με σαλμονέλα φιλέτο πάπιας προέλευσης Ουγγαρίας.
Με σημερινή τους ειδοποίηση οι ελληνικές αρχές προς το Ευρωπαϊκό RASFF, ενημέρωσαν για πιθανό κίνδυνο από εισαγόμενο φιλέτο πάπιας βαθιάς κατάψυξης, που είναι μολυσμένο με σαλμονέλα. Στο RASFF δεν αναφέρεται η μάρκα παρά μόνο ότι ο εντοπισμός του παθογόνου βακτηρίου στο προϊόν έγινε μετά από επίσημο έλεγχο των αρχών στις 6 Νοεμβρίου και όχι από την ίδια την εταιρεία εισαγωγής και πως το φιλέτο πάπιας είναι προέλευσης Ουγγαρίας. Το «Φιλέτο στήθους πάπιας βαθιάς κατάψυξης με δέρμα» έχει ήδη αποσυρθεί από τα ράφια.
Τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης, ιδίως τα πουλερικά και τα προϊόντα τους, αποτελούν σημαντική πηγή σαλμονέλωσης στον άνθρωπο. Η πάπια είναι το τρίτο πιο κοινό κρέας πουλερικών στον κόσμο και παρά την κοινή πεποίθηση υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες να μολυνθεί με σαλμονέλα απ΄ότι το κοτόπουλο. Μελέτη του 2014 είχε διαπιστώσει πως σαλμονέλα βρέθηκε στο 51,3% των δειγμάτων κρέατος πάπιας και στο 3,7% του κρέατος κοτόπουλου. Η μόλυνση από σαλμονέλα των δειγμάτων κρέατος πάπιας διέφερε ανάλογα με τον τύπο κρέατος, δηλαδή σαλμονέλα εντοπίστηκε στο 69,8% των δειγμάτων ολόκληρης πάπιας και στο 33,9% των δειγμάτων τεμαχίων πάπιας.
Άλλη πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε τον Οκτώβριο, έδειξε πως από 1116 περιβαλλοντικά δείγματα από 31 φάρμες πάπιας που ερευνήθηκαν στην Κορέα το θετικό ποσοστό της σαλμονέλας κυμαινόταν από 22,6 % έως 71 %. Το θετικό ποσοστό σαλμονέλας στις πάπιες στην επαρχία της Ταϊβάν της Κίνας κυμαινόταν από 37,5 % έως 66,7 %. Εκθέσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο έδειξαν ποσοστό μόλυνσης 29 % για τη σαλμονέλα στην πάπια κρεάτων, που ήταν υψηλότερο από το ποσοστό μόλυνσης για το κοτόπουλο (5 %) και για άλλο κρέας πουλερικών (8 %). Οι παραπάνω μελέτες υποδεικνύουν ότι το κρέας πάπιας και τα προϊόντα του θα μπορούσαν να αποτελέσουν βασικό μέσο μετάδοσης για την ανθρώπινη σαλμονέλωση.