Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
10.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

ΗΠΑ: Η ετήσια έκθεση για τις πηγές πρόκλησης τροφικών δηλητηριάσεων

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΗΠΑ: Η ετήσια έκθεση για τις πηγές πρόκλησης τροφικών δηλητηριάσεων
spot_img

Δημοσιεύθηκε πριν λίγες ημέρες στις ΗΠΑ η ετήσια έκθεση του 2019 για την εκτίμηση απόδοσης πηγών τροφίμων στις τροφιμογενείς λοιμώξεις από Salmonella, Escherichia coli O157, Listeria monocytogenes, και Campylobacter.

Οι μέθοδοι που χρησιμοποιήθηκαν για αυτήν την αναφορά αναπτύχθηκαν από μέλη της Διυπηρεσιακή Συνεργασίας Αναλύσεων Ασφάλειας Τροφίμων (IFSAC), η οποία περιλαμβάνει τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) και το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ Υπηρεσία Ασφάλειας και Επιθεώρησης Τροφίμων (USDA-FSIS).

Για να πραγματοποιηθεί αυτό, χρησιμοποιήθηκαν δεδομένα πολλών ετών που σχετίζονται με την παρακολούθηση των σχετικών ξεσπασμάτων στις ΗΠΑ.

Κάθε χρόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες υπολογίζεται ότι 9 εκατομμύρια άνθρωποι αρρωσταίνουν, 56.000 νοσηλεύονται και 1.300 πεθαίνουν από τροφιμογενείς ασθένειες που προκαλούνται από γνωστά παθογόνα.

Η IFSAC ανέπτυξε μια μέθοδο για την εκτίμηση των ποσοστών των τροφιμογενών ασθενειών που αποδίδονται σε ορισμένες πηγές, χρησιμοποιώντας τα δεδομένα των εστιών από το 1998 έως το τελευταίο έτος για τα τέσσερα παθογόνα προτεραιότητας: τη Salmonella, το Escherichia coli O157, τη Listeria monocytogenes και το Campylobacter.

Τα δεδομένα προέρχονται από 1.532 ξεσπάσματα τροφιμογενών ασθενειών που σημειώθηκαν από το 1998 έως το 2019 και η μέθοδος βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στα τελευταία πέντε χρόνια δεδομένων αυτών των εστιών (2015-2019). Τα τρόφιμα κατηγοριοποιούνται χρησιμοποιώντας ένα σύστημα που δημιούργησε η IFSAC, το οποίο τα ταξινομεί σε 17 κατηγορίες.

Από την εφαρμοζόμενη μεθοδολογία εντοπίστηκαν 4.183 εστίες που κατεγράφησαν από το 1998 έως το 2019 και που επιβεβαιώθηκαν ή υπήρξε η υποψία ότι προκλήθηκαν από Salmonella, E. coli O157, Listeria ή Campylobacter, συμπεριλαμβανομένων 198 εστιών που επιβεβαιώθηκαν ή ήταν ύποπτα ότι προκλήθηκαν από πολλαπλά παθογόνα ή ορότυπους.

Από αυτές, αποκλείστηκαν 89 επιδημίες σύμφωνα με τα κριτήρια αποκλεισμού παθογόνων παραγόντων, αφήνοντας 4.094 εστίες.

Αποτελέσματα

Οι ασθένειες της Salmonella προήλθαν από μια μεγάλη ποικιλία τροφών. Πάνω από το 75% των ασθενειών της Salmonella αποδόθηκαν σε επτά κατηγορίες τροφίμων: Κοτόπουλο, φρούτα, χοιρινό, λαχανικά με σπόρους (όπως ντομάτες), άλλα προϊόντα (όπως ξηροί καρποί), γαλοπούλα και αυγά.

Οι ασθένειες του E. coli O157 συνδέονταν συχνότερα με τις γραμμικές καλλιέργειες λαχανικών (όπως τα φυλλώδη χόρτα) και το βόειο κρέας. Πάνω από το 75% των ασθενειών συνδέονταν με αυτές τις δύο κατηγορίες.

Οι ασθένειες της Listeria monocytogenes συνδέονταν συχνότερα με τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα φρούτα. Πάνω από το 75% των ασθενειών αποδόθηκαν σε αυτές τις δύο κατηγορίες, αλλά η σπανιότητα των επιδημιών Listeria monocytogenes καθιστά αυτές τις εκτιμήσεις λιγότερο αξιόπιστες από αυτές των άλλων παθογόνων.

Οι μη γαλακτοκομικές ασθένειες από Campylobacter ,συνδέονταν συχνότερα με το κοτόπουλο. Πάνω από το 80% αυτών των μη γαλακτοκομικών τροφιμογενών ασθενειών αποδόθηκαν στο κοτόπουλο, στα άλλα θαλασσινά (όπως τα οστρακοειδή) και στην γαλοπούλα, με τις ασθένειες Campylobacter να συνδέονται συχνότερα με το κοτόπουλο. Δεν περιλαμβάνεται ποσοστό απόδοσης για τα γαλακτοκομικά προϊόντα, διότι, μεταξύ άλλων λόγων, οι περισσότερες τρογιμοφενείς επιδημίες Campylobacter σχετίζονται με μη παστεριωμένο γάλα, το οποίο δεν καταναλώνεται ευρέως, και υπήρχε η πεποίθηση ότι το ποσοστό αυτό δε θα ήταν αντιπροσωπευτικό. Η αφαίρεση των ασθενειών των γαλακτοκομικών προϊόντων από τους υπολογισμούς αναδεικνύει σημαντικές πηγές ασθενειών από τρόφιμα που καταναλώνονται ευρέως, όπως το κοτόπουλο.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη μεθοδολογία και τα αποτελέσματα της έκθεσης, μπορείτε να επισκεφθείτε τους παρακάτω συνδέσμους:

https://www.cdc.gov/foodsafety/ifsac/pdf/P19-2019-report-TriAgency-508.pdf

https://www.cdc.gov/foodsafety/ifsac/annual-reports.html

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Τα φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν εκατομμύρια μικροπλαστικά στο τσάι σας – Νέα επιστημονικά ευρήματα

Τα εμπορικά φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν δισεκατομμύρια μικροπλαστικά, που εισέρχονται στα ανθρώπινα εντερικά κύτταρα.

Η φωτεινή πλευρά του κουρκουμά

Ώρα να αναδειχθούν τα πλεονεκτήματα του υποτιμημένου αυτού μπαχαρικού.

Μήνυση στον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ για τη μη απαγόρευση των φθαλικών ενώσεων

Οι φθαλικές ενώσεις διαρρέουν από τις συσκευασίες και άλλα προϊόντα στα τρόφιμα και τα ποτά.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο