Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
20.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ηπατίτιδα Ε σε κυνήγι αγριογούρουνου – Ιταλική επιστημονική μελέτη

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΗπατίτιδα Ε σε κυνήγι αγριογούρουνου – Ιταλική επιστημονική μελέτη
spot_img

Ανίχνευση του ιού της ηπατίτιδας Ε σε εφοδιαστική αλυσίδα κρέατος κυνηγιού (αγριογούρουνο).

Η κατανάλωση ωμού ή μη μαγειρεμένου κρέατος αγριόχοιρου (WB) θεωρείται σημαντικός παράγοντας κινδύνου για μόλυνση από τον ιό της ηπατίτιδας Ε (HEV) στους ανθρώπους. Ο ιός της ηπατίτιδας Ε έχει παγκόσμια κατανομή, είναι η πιο κοινή αιτία οξείας αυτοπεριοριζόμενης ηπατίτιδας παγκοσμίως και το 2023,  ήταν η τρίτη πιο συχνή αιτία ιογενούς ηπατίτιδας στην Ιταλία.

Η πιθανότητα μόλυνσης από HEV κατά τη διάρκεια των πρακτικών σφαγής μπορεί να αποτελέσει πρόσθετο κίνδυνο. Με βάση αυτές τις υποθέσεις, Ιταλοί ερευνητές αξιολόγησαν τη μόλυνση από HEV του κρέατος WB που κυνηγήθηκε στην Ούμπρια (κεντρική Ιταλία) κατά την κυνηγετική περίοδο 2022–2023 σε πραγματικό χρόνο.

Η μελέτη έδειξε πως το 10,8% των συκωτιών από σφαγμένο αγριόχοιρο ήταν θετικό για Ηπατίτιδα Ε. Στη συνέχεια, αξιολογώντας ζευγαρωμένα δείγματα ήπατος-μυών τόσο από HEV-θετικά όσο και HEV-αρνητικά ζώα, βρήκαν στοιχεία μόλυνσης από HEV των μυών στο 33% και στο 14% των περιπτώσεων, αντίστοιχα.

 Αυτή είναι η πρώτη αναφορά για τον εντοπισμό HEV στο κρέας WB στην Ούμπρια, μια ιταλική περιοχή όπου το κυνήγι αγριόχοιρου είναι ανεπτυγμένο. Τα στοιχεία μόλυνσης που παρέχονται από τη μελέτη υπογραμμίζουν τη σημασία της υιοθέτησης καλών πρακτικών υγιεινής στα στάδια επεξεργασίας των θηρευμένων σφαγίων WB για να μειωθεί σημαντικά η μόλυνση του κρέατος και ο κίνδυνος που τίθεται για τον τελικό καταναλωτή.

Η μελέτη  τονίζει την ανάγκη να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην εκπαίδευση των κυνηγών και του προσωπικού που ασχολείται με την επεξεργασία κρέατος στο σφαγείο.

Για να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Αξίζει να ακολουθήσει κάποιος το επάγγελμα του διαιτολόγου;

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του να είσαι διαιτολόγος.

“ΟΧΙ” της EFSA σε ισχυρισμό υγείας για το συμπλήρωμα κρεατίνης

Απορρίφθηκε από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων ο ισχυρισμός υγείας «Η καθημερινή λήψη συμπληρωμάτων κρεατίνης μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας».

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο