Ανίχνευση του ιού της ηπατίτιδας Ε σε εφοδιαστική αλυσίδα κρέατος κυνηγιού (αγριογούρουνο).
Η κατανάλωση ωμού ή μη μαγειρεμένου κρέατος αγριόχοιρου (WB) θεωρείται σημαντικός παράγοντας κινδύνου για μόλυνση από τον ιό της ηπατίτιδας Ε (HEV) στους ανθρώπους. Ο ιός της ηπατίτιδας Ε έχει παγκόσμια κατανομή, είναι η πιο κοινή αιτία οξείας αυτοπεριοριζόμενης ηπατίτιδας παγκοσμίως και το 2023, ήταν η τρίτη πιο συχνή αιτία ιογενούς ηπατίτιδας στην Ιταλία.
Η πιθανότητα μόλυνσης από HEV κατά τη διάρκεια των πρακτικών σφαγής μπορεί να αποτελέσει πρόσθετο κίνδυνο. Με βάση αυτές τις υποθέσεις, Ιταλοί ερευνητές αξιολόγησαν τη μόλυνση από HEV του κρέατος WB που κυνηγήθηκε στην Ούμπρια (κεντρική Ιταλία) κατά την κυνηγετική περίοδο 2022–2023 σε πραγματικό χρόνο.
Η μελέτη έδειξε πως το 10,8% των συκωτιών από σφαγμένο αγριόχοιρο ήταν θετικό για Ηπατίτιδα Ε. Στη συνέχεια, αξιολογώντας ζευγαρωμένα δείγματα ήπατος-μυών τόσο από HEV-θετικά όσο και HEV-αρνητικά ζώα, βρήκαν στοιχεία μόλυνσης από HEV των μυών στο 33% και στο 14% των περιπτώσεων, αντίστοιχα.
Αυτή είναι η πρώτη αναφορά για τον εντοπισμό HEV στο κρέας WB στην Ούμπρια, μια ιταλική περιοχή όπου το κυνήγι αγριόχοιρου είναι ανεπτυγμένο. Τα στοιχεία μόλυνσης που παρέχονται από τη μελέτη υπογραμμίζουν τη σημασία της υιοθέτησης καλών πρακτικών υγιεινής στα στάδια επεξεργασίας των θηρευμένων σφαγίων WB για να μειωθεί σημαντικά η μόλυνση του κρέατος και ο κίνδυνος που τίθεται για τον τελικό καταναλωτή.
Η μελέτη τονίζει την ανάγκη να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην εκπαίδευση των κυνηγών και του προσωπικού που ασχολείται με την επεξεργασία κρέατος στο σφαγείο.
Για να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.