Κυριακή, 17 Νοεμβρίου, 2024
12.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Και ακρυλαμίδιο σε Τουρκικά Προϊόντα – Η λίστα των παραβάσεων της Τουρκίας μεγαλώνει

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΚαι ακρυλαμίδιο σε Τουρκικά Προϊόντα – Η λίστα των παραβάσεων της Τουρκίας μεγαλώνει
spot_img

Ειδοποίηση RASFF για τοξική ουσία σε μπισκότα προέλευσης Τουρκίας.

Το Ευρωπαϊκό σύστημα ανταλλαγής πληροφοριών για επικίνδυνα τρόφιμα μεταξύ των χωρών της ΕΕ RASF,F “φιλοξενεί” καθημερινά! ειδοποιήσεις από διάφορες χώρες για επικίνδυνα τρόφιμα από την Τουρκία. Οι πιο συνηθισμένες ειδοποιήσεις για τουρκικά προϊόντα, στο RASFF, είναι καρκινογόνες αφλατοξίνες σε ξηρούς καρπούς, υψηλή περιεκτικότητα φυτοφάρμακων σε φρούτα και λαχανικά, τοξίνες σε μπαχαρικά, παθογόνοι μικροοργανισμοί όπως σαλμονέλα ή επικίνδυνα πρόσθετα σε διάφορα προϊόντα καθώς και χημικές  ουσίες σε κουτιά πίτσας. Και μην ξεχνάμε και την παράταση της απαγόρευσης εισαγωγής στην ΕΕ δίθυρων μαλακίων από την γειτονική χώρα λόγω ελλείψεων στους ελέγχους που διασφαλίζουν την ασφάλεια της υγείας των καταναλωτών.

Σήμερα όμως σημειώθηκε κάτι λιγότερο συνηθισμένο. Η Σλοβενία ενημέρωσε το RASFF για ανίχνευση τοξικού ακρυλαμιδίου πάνω από τα επιτρεπτά όρια σε μπισκότα από την Τουρκία. Οι αρχές εντόπισαν στα τούρκικα μπισκότα ποσότητα ακρυλαμιδίου 805 μg/kg με μέγιστο επιτρεπτό 350 µg/kg. Τα μπισκότα εκτός από την Σλοβενία εισάγονται και στην Ιταλία.

Το ακρυλαμίδιο (ΑΑ) που έχει ταξινομηθεί ως «πιθανώς καρκινογόνο για τον άνθρωπο» από τον Διεθνή Οργανισμό Έρευνας για τον Καρκίνο είναι χημική ουσία που σχηματίζεται σε αμυλούχα προϊόντα διατροφής, όπως πατάτες,  αρτοσκευάσματα και μπισκότα  κατά την έκθεσή τους σε υψηλή θερμοκρασία (πάνω από 120οC), όπως συμβαίνει κατά το τηγάνισμα ή το ψήσιμο στο φούρνο. Τα μπισκότα, ένα από τα είδη αρτοποιίας με τη μεγαλύτερη κατανάλωση παγκοσμίως, αντιπροσωπεύουν μια κατηγορία τροφίμων που κινδυνεύουν από ΑΑ στην ανθρώπινη διατροφή. Η τοξικότητα του ακρυλαμιδίου έχει αναγνωριστεί από το 2002 και μεταξύ των τοξικολογικών επιπτώσεων στον άνθρωπο είναι η νευροτοξικότητα, η γονοτοξικότητα, η καρκινογένεση και η αναπαραγωγική τοξικότητα. 

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η νέα αξιολόγηση της EFSA για την ασφάλεια της ζαχαρίνης

Πολλές μελέτες απαντούν αν η σακχαρίνη είναι ασφαλής για ανθρώπινη κατανάλωση.

«Βράσε το, για 5 λεπτά» – Οι νέες οδηγίες των αρχών για τις έτοιμες σούπες, μετά τον θάνατο γυναίκας από αλλαντίαση

Νέα αξιολόγηση και σύσταση του Υπουργείου Υγείας της Ιταλίας μετά τον θάνατο γυναίκας που έφαγε RTE σούπα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο