Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
10.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Lidl Dk: Ανάκληση φρυγανιάς λόγω κινδύνου για την υγεία των καταναλωτών

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνLidl Dk: Ανάκληση φρυγανιάς λόγω κινδύνου για την υγεία των καταναλωτών
spot_img

Επείγουσα ενημέρωση από την Αρχή Ασφάλειας τροφίμων της Δανίας, foedevarestyrelse.

Η Lidl Denmark ανακαλεί το Brazilian Fine Rasp, Farofa, καθώς το προϊόν περιέχει φυτικό έλαιο που είναι ταγγισμένο, γεγονός που το καθιστά ακατάλληλο ως τρόφιμο.

Η Αρχή ασφάλειας της Δανίας foedevarestyrelse ανέφερε πως «Το προϊόν περιέχει ένα φυτικό έλαιο που είναι ταγγισμένο και ως εκ τούτου ακατάλληλο για ανθρώπινη κατανάλωση» και, συνέστησε σε όσους έχουν ήδη αγοράσει το ακατάλληλο προϊόν ή να το απορρίψουν ή να το επιστρέψουν στα lidl. H Δανία ενημέρωσε και το RASFF καθώς το προϊόν είναι προέλευσης Πορτογαλίας.

Πρόκειται για το Farofa – Brazilian Fine Rasp , τριμμένη φρυγανιά της μάρκας Da terrinha με καθαρό βάρος: 400 γραμμάρια,  ημερομηνία Best before 07-10-2024 και αριθμός παρτίδας PL 158. Που πωλείται σε όλα τα σουπερμάρκετ Lidl της χώρας (139).

Επιπτώσεις στην υγεία από έλαια που έχουν ταγγίσει

Εξ ορισμού, η τάγγιση αναφέρεται στη φυσική αλλοίωση που προκαλείται από αλλαγές στη χημική δομή των ελαίων. Το λάδι που έχει «ταγγίσει» εκτός από δυσάρεστη γεύση μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία. Σύμφωνα με μελέτες το ταγγισμένο λάδι σχηματίζει επικίνδυνες ελεύθερες ρίζες που μπορούν να συμβάλουν στην καταστροφή των κυττάρων. Τα εκτεθειμένα κύτταρα έχουν συνδεθεί με την ανάπτυξη της νόσου του Αλτσχάιμερ, του διαβήτη και άλλων ασθενειών που εκδηλώνονται με την πάροδο του χρόνου. Οι ελεύθερες ρίζες έχουν επίσης αποδειχθεί ότι καταστρέφουν τις αρτηρίες και λειτουργούν ως καρκινογόνες ουσίες. “ Δεδομένου ότι τα προϊόντα οξείδωσης των PUFAs έχουν αναφερθεί ότι έχουν κυτταροτοξικές και μεταλλαξιογόνες επιδράσεις, η κατανάλωση ταγγισμένων ελαίων και λιπών αποτελεί πιθανό κίνδυνο για την υγεία του πληθυσμού” αναφέρει μελέτη στο pubmed.

Εκτός από τους κινδύνους χρόνιων ασθενειών από τις ελεύθερες ρίζες, τα ταγγισμένα έλαια μπορούν να προκαλέσουν δυσφορία στο πεπτικό σύστημα. Αυτές οι βλαβερές ουσίες μπορούν επίσης να αποστραγγίσουν τις βιταμίνες Β και Ε από τον ανθρώπινο οργανισμό.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πόσο επικίνδυνα είναι τα γαριδάκια – Εργαστηριακή ανάλυση

Γαριδάκια και σνακ καλαμποκιού: Τα μισά περιέχουν τοξικές και καρκινογόνες ουσίες.

Τα φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν εκατομμύρια μικροπλαστικά στο τσάι σας – Νέα επιστημονικά ευρήματα

Τα εμπορικά φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν δισεκατομμύρια μικροπλαστικά, που εισέρχονται στα ανθρώπινα εντερικά κύτταρα.

Η φωτεινή πλευρά του κουρκουμά

Ώρα να αναδειχθούν τα πλεονεκτήματα του υποτιμημένου αυτού μπαχαρικού.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο