Οι αντίστοιχοι ΕΦΕΤ σε Βρετανία και Σκωτία διακόπτουν συγκεκριμένες εργασίες λόγω έλλειψης πόρων.
Το πρόβλημα της υποστελέχωσης του ΕΦΕΤ είναι γνωστό και κατακριτέο απ’ όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη της Ελληνικής βιομηχανίας τροφίμων και κυρίως από τους καταναλωτές. Μάλιστα σε συνέντευξή του ο Πρόεδρος του ΕΦΕΤ Αντώνης Ζαμπέλας είχε παραδεχθεί πως η υποστελέχωση του Φορέα είναι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα καθώς όπως τόνισε «Έχουμε 250 εργαζόμενους αν και το οργανόγραμμα από την ίδρυσή του, αναφέρει 400» Ο κ. Ζαμπέλας είχε ανέφερε ως συγκρίσιμο παράδειγμα την Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων της Ιρλανδίας η οποία με μόλις 5 εκατ. πληθυσμό διαθέτει περίπου 1.000 υπαλλήλους.
Τα νέα που έρχονται όμως από την Σκωτία δείχνουν πως δεν είναι μόνο η Ελλάδα, όπου ο ρόλος της επιθεώρησης τροφίμων για την ασφάλεια των καταναλωτών υποτιμάται. Η Food Standards Scotland (FSS) προχωρά σε αλλαγές στις προγραμματισμένες εργασίες του, λόγω έλλειψης πόρων. Τα αναμορφωμένα σχέδια καλύπτουν τις προτεραιότητες του οργανισμού για το οικονομικό έτος 2023 έως 2024 και μετά. Σε κάποιες περιοχές οι δράσεις του οργανισμού θα διακοπούν ή θα περιοριστούν. Η FSS παραδέχτηκε ότι κατόρθωσε να πραγματοποιήσει τα σχέδια της στρατηγική 2021-2026 αλλά τόνισε πως θα συνεχίσει να προστατεύει τη δημόσια υγεία, αλλά με «πιο έξυπνο, πιο αποτελεσματικό και αποτελεσματικό τρόπο».
Σε παρόμοια ανακοίνωση προέβη και η Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων της Βρετανίας, αναφέροντας ότι ορισμένες εργασίες που είχε προγραμματίσει θα καθυστερήσουν ή δεν θα γίνουν καθόλου λόγω έλλειψης πόρων. Κατά τη διάρκεια πρόσφατης συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου, αξιωματούχοι της υπηρεσίας προειδοποίησαν ότι η κατάσταση ενδέχεται να πρέπει να επανεξεταστεί στο μέλλον και να γίνουν άλλες περικοπές λόγω περιορισμών πόρων. Υπενθυμίζεται ότι στον FSA είχε επιβληθεί στόχος μείωσης προσωπικού.