Στο Ηνωμένο Βασίλειο κατασχέθηκαν δυνητικά επικίνδυνα οστρακοειδή. Υγειονομικοί στη Νέα Ζηλανδία προτρέπουν τους καταναλωτές να αποφεύγουν τη βρώση παράνομα εισαχθέντων μυδιών.
Λαθραία οστρακοειδή- και δυνητικά επικίνδυνα αν καταναλωθούν- ανακάλυψε η επιχείρηση Pearl στο Ηνωμένο Βασίλειο, που συλλέγονταν παράνομα από το λιμάνι του Τσίτσεστερ.
Τα οστρακοειδή που ψαρεύονται από μη ελεγχόμενες περιοχές ενδέχεται να μην είναι ασφαλή για ανθρώπινη κατανάλωση, καθώς μπορεί να είναι επιμολυσμένα με βακτήρια, όπως E. coli, νοροϊό ή να περιέχουν υψηλά επίπεδα χημικών ουσιών.
Κίνδυνος παράνομης συγκομιδής και πρόβλημα δημόσιας υγείας
Το Περιφερειακό Συμβούλιο του Τσίτσεστερ, η Υπηρεσία Προτύπων Τροφίμων (FSA), η Εθνική Μονάδα Εγκλήματος Τροφίμων, η Αρχή Αλιείας και Διατήρησης της Παράκτιας Αλιείας και η Αρχή Κατάχρησης Εργασίας Gangmasters ήταν μεταξύ των φορέων που ηγήθηκαν της επιχείρησης και διαχειρίστηκαν τους υπόπτους, η οποία προαπαιτούσε μήνες έρευνας για να κατανοηθεί το πώς λειτουργούσε το παράνομο «κύκλωμα».
Η παράνομη συγκομιδή οστρακοειδών είναι ένα αυξανόμενο πρόβλημα στις παράκτιες περιοχές σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει μια εκπρόσωπος του Περιφερειακού Συμβουλίου του Τσίτσεστερ. Ωστόσο, το ότι έστησαν μια μεγάλη επιχείρηση για να αποθαρρύνουν τη συλλογή οστρακοειδών από το λιμάνι «στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα στους τρυγητές και στις επιχειρήσεις τροφίμων που αγοράζουν από αυτούς, ότι δεν θα ανεχτούμε αυτή τη συμπεριφορά», είπε η εκπρόσωπος, Penny Plant, στο Food Safety News . Τα στοιχεία που θα συλλέξει η επιχείρηση μπορεί να οδηγήσουν σε νομικές διαδικασίες εναντίον των παραβατών.
Μύδια από τα Φίτζι πωλούνται παράνομα στη Νέα Ζηλανδία
Σε ένα άλλο περιστατικό που αφορά οστρακοειδή, στη Νέα Ζηλανδία, οι αρχές βρήκαν μύδια από τα Φίτζι προς πώληση σε ανεξάρτητους λιανοπωλητές και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Η Ασφάλεια Τροφίμων της Νέας Ζηλανδίας δεν έχει αξιολογήσει τους σχετικούς ελέγχους καλλιέργειας, συγκομιδής και επεξεργασίας των Φίτζι, επομένως, ενώ τα μύδια από την περιοχή ενδέχεται να μεταφερθούν στη χώρα για προσωπική χρήση, δεν μπορούν να πωληθούν.
Υπήρξε μια μη επαληθευμένη αναφορά ασθένειας που σχετίζεται με μύδια από τα Φίτζι. Ο Vincent Arbuckle, αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Ασφάλειας Τροφίμων της Νέας Ζηλανδίας, δήλωσε ότι τα συγκεκριμένα μύδια έχουν αφαιρεθεί από την πώληση σε ορισμένα μικρότερα καταστήματα λιανικής που εξυπηρετούν τις κοινότητες των νησιών του Ειρηνικού και στο διαδίκτυο.
Τα μύδια είναι επίσης γνωστά ως Nakai, Naakai, Nakaai, Kai, Batissa violacea και μύδια γλυκού νερού. Αποτελούν τροφή υψηλού κινδύνου, λόγω του τρόπου με τον οποίο τρέφονται, γεγονός που αυξάνει την πιθανότητα μόλυνσης από βακτήρια, ιούς, τοξίνες και χημικές ουσίες. Η κατανάλωση μολυσμένων μυδιών μπορεί να προκαλέσει τροφιμογενείς ασθένειες, ειδικά σε ευπαθείς ομάδες.