Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
21.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Προσοχή: Επικίνδυνη Μαργαρίνη από την Τουρκία εισάγεται και στην Ελλάδα

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΠροσοχή: Επικίνδυνη Μαργαρίνη από την Τουρκία εισάγεται και στην Ελλάδα
spot_img

“Καμπανάκι” κινδύνου από την Γερμανία – Ενημέρωση της πύλης RASFF για γλυκιδόλη.

Η Γερμανία μετά από ελέγχους στην αγορά, ανακάλυψε την παρουσία γλυκιδυλεστέρων λιπαρών οξέων (υπολογιζόμενοι ως ελεύθερη γλυκιδόλη) σε φυτική μαργαρίνη από την Τουρκία και ενημέρωσε την Ευρωπαϊκή πύλη έγκαιρης ειδοποίησης για τα Τρόφιμα RASFF.

Το προϊόν εισάγεται και στην Ελλάδα όπως και σε Αυστρία, Βέλγιο, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία,  Ισλανδία, Ιρλανδία, Μάλτα, Ολλανδία, Πορτογαλία, Ρουμανία και Σουηδία. H πύλη RASF χαρακτηρίζει τον κίνδυνο σοβαρό.

Τι είναι οι εστέρες γλυκιδυλικών λιπαρών οξέων (GEs)

Οι εστέρες γλυκιδυλικών λιπαρών οξέων (GEs), ένας από τους κύριους ρυπαντές στα επεξεργασμένα έλαια, σχηματίζονται κυρίως κατά το στάδιο της επεξεργασίας τροφίμων κυρίως κατά τον εξευγενισμό των φυτικών ελαίων σε υψηλές θερμοκρασίες (περίπου 200 °C) και ως εκ τούτου εμφανίζονται σε όλα σχεδόν τα εξευγενισμένα βρώσιμα έλαια. Μπορεί να υπάρχουν σε μαργαρίνες και φυτικά έλαια, αλλά και σε χαμηλά επίπεδα σε ψωμί, μπισκότα και συστατικά τροφίμων με βάση τη βύνη.

Συμφωνα με γνωμοδότηση της EFSA, αποτελούν δυνητικό πρόβλημα υγείας για όλες τις νεότερες ηλικιακές ομάδες με μέση έκθεση και για τους καταναλωτές με υψηλή έκθεση σε όλες τις ηλικιακές ομάδες.

Τα GE είναι πιθανά καρκινογόνα, λόγω του γεγονότος ότι υδρολύονται εύκολα στην ελεύθερη μορφή γλυκιδόλης στο γαστρεντερικό σωλήνα, η οποία έχει βρεθεί ότι προκαλεί όγκους σε διάφορους ιστούς αρουραίων.

Ποια είδη τροφίμων περιέχουν γλυκιδυλεστέρες;

Τρόφιμα που χρησιμοποιούν γλυκαντικά, μαργαρίνη ή εξευγενισμένα φυτικά έλαια ως συστατικά περιέχουν γλυκιδυλεστέρες. Τα GE που υπάρχουν στα μπισκότα, σε διάφορα αρτοσκευάσματα, στα κουλουράκια και τα κέικ προέρχονται κυρίως από τα εξευγενισμένα έλαια των συστατικών. Σε επιστημονική μελέτη που δημοσιοποιήθηκε τον Νοέμβριο του 2021, αναλύθηκαν 48 εμπορικά παρασκευασμένα τρόφιμα και όλα περιείχαν σχετικά υψηλές ποσότητες GEs.

Επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία

Ο Διεθνής Οργανισμός Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC) ταξινομεί τη γλυκιδόλη ως παράγοντα της Ομάδας 2Α, που είναι πιθανώς καρκινογόνος για τον άνθρωπο. Η Μικτή Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων FAO/ΠΟΥ για τα Πρόσθετα Τροφίμων (JECFA) προτείνει ότι η πρόσληψη γλυκιδόλης πρέπει να μειωθεί στο «όσο χαμηλότερο είναι λογικά εφικτό (ALARA)», αλλά δεν έχει ορίσει ένα μέγιστο επίπεδο ανεκτής ημερήσιας πρόσληψης (TDI) γλυκιδόλης. Επίσης ερεθίζει το δέρμα και τα μάτια καθώς και τους  βλεννογόνους της ανώτερης αναπνευστικής οδού. Η έκθεση στη γλυκιδόλη μπορεί επίσης να προκαλέσει καταστολή του κεντρικού νευρικού συστήματος. H ομάδα της EFSA επέλεξε μια τιμή Τ25 10,2 mg/kg σωματικού βάρους την ημέρα για νεοπλασματικές επιδράσεις σε αρουραίους.

Συμβουλές για τον κλάδο επεξεργασίας τροφίμων

  • Επιλέξτε κατάλληλους προμηθευτές για να αγοράσετε πρώτες ύλες.
  • Προσαρμόστε τις συνταγές για να ελαχιστοποιήσετε τη χρήση εξευγενισμένων φυτικών ελαίων όσο είναι εφικτό. 

Συμβουλές για το κοινό

  • Διατηρήστε μια ισορροπημένη και ποικίλη διατροφή και κατά προτίμηση χρησιμοποιήστε μεθόδους μαγειρέματος με υγρή ζέστη, όπως το μαγείρεμα στον ατμό και το βράσιμο.
  • Όπως συνιστάται από την «Πυραμίδα Υγιεινής Διατροφής», οι καταναλωτές θα πρέπει να αποφεύγουν τρόφιμα πλούσια σε λίπη ή έλαια.
  • Κατά το ψήσιμο των λιπαρών τροφίμων, όπως τα μπισκότα, προσπαθήστε να γίνουν χρυσαφί ή έντονο κίτρινο και αποφύγετε τον παρατεταμένο χρόνο ψησίματος.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Καρκινογόνες ουσίες σε λαδόκολλα ψησίματος – Ευρήματα νέας μελέτης

Επιβραδυντικά φλόγας και καρκινογόνες ουσίες πάνω από τα ρυθμιστικά όρια σε ορισμένα «οικολογικά» χαρτιά ψησίματος.

Φυτοφάρμακα σε τρόφιμα: Δημοσιεύτηκε η έκθεση της EFSA για το 2022

Συστάσεις στους διαχειριστές κινδύνου για την αύξηση της αποτελεσματικότητας των ευρωπαϊκών συστημάτων ελέγχου.

ΠΡΟΣΟΧΗ στο ραβέντι σε συνταγές – Σοβαρός κίνδυνος

Το υπουργείο τροφίμων, γεωργίας και αλιείας της Δανίας προειδοποιεί: Μη τρώτε τα φύλλα από ραβέντι.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα