Κυριακή, 24 Νοεμβρίου, 2024
13 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Πρωτοφανής ανάκληση: Αποσύρεται θρυμματισμένο σκόρδο λόγω έλλειψης πρόσθετου

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΠρωτοφανής ανάκληση: Αποσύρεται θρυμματισμένο σκόρδο λόγω έλλειψης πρόσθετου
spot_img

Ανάκληση τροφίμου υπενθυμίζει τη σημασία της προσθήκης συντηρητικών στα τρόφιμα, παρά την κοινή πεποίθηση για το αντίθετο.

Αν και συνήθως οι ανακλήσεις που σχετίζονται με πρόσθετα αφορούν σε περίσσεια ποσότητας, τώρα έγινε και ανάκληση λόγω απουσίας ενός απαραίτητου συντηρητικού/αντιμικροβιακού.

Το λιωμένο σκόρδο που ανακλήθηκε λόγω έλλειψης συντηρητικού που αυξάνει τον κίνδυνο μόλυνσης.

Η αλυσίδα κολοσσός σουπερμάρκετ Morrisons ανακοίνωσε την ανάκληση θρυμματισμένου/λιωμένου σκόρδου ιδιωτικής ετικέτας “Morrisons Crushed Garlic” επειδή ένα συστατικό έχει παραλειφθεί από το προϊόν. Αυτό το πρόσθετο (που δεν έγινε γνωστό) εισάγεται στα τρόφιμα προκειμένου να εμποδίσει τη μικροβιολογική ανάπτυξη και επομένως παρουσιάζει δυνητικό κίνδυνο για τους καταναλωτές και επομένως είναι μη ασφαλές για κατανάλωση.

Η Morrisons ανακάλεσε άμεσα το προϊόν και στα σημεία πώλησης αναρτήθηκαν σχετικές ανακοινώσεις. Αυτές οι ειδοποιήσεις εξηγούν στους πελάτες γιατί ανακαλείται το προϊόν και τους λένε τι να κάνουν εάν έχουν αγοράσει το προϊόν.

Τα πρόσθετα τροφίμων είναι ουσίες που προστίθενται κυρίως σε επεξεργασμένα τρόφιμα ή άλλα τρόφιμα που παράγονται σε βιομηχανική κλίμακα, για τεχνικούς σκοπούς, π.χ. για τη βελτίωση της ασφάλειας, την αύξηση του χρόνου αποθήκευσης ενός τροφίμου ή την τροποποίηση των αισθητηριακών ιδιοτήτων των τροφίμων. Οι αρχές αξιολογούν τις πιθανές επιβλαβείς επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία προτού εγκριθεί ένα πρόσθετο για χρήση και αφού εγκριθεί, θεσπίζεται ανώτατο όριο στην ποσότητα που μπορεί να προστεθεί κάθε συστατικό. Εάν αυτό το όριο ξεπεραστεί τότε ακολουθεί ανάκληση του τροφίμου. Αυτός είναι και ο λόγος που προκαλεί την ανησυχία του κοινού τα τελευταία χρόνια κυρίως όμως για τις τεχνητές χημικές ουσίες όπως χρώματα τροφίμων, μη θρεπτικά και γλυκαντικά χαμηλής περιεκτικότητας σε θρεπτικά συστατικά (σακχαρίνη, κυκλαμικό, ασπαρτάμη), αντιοξειδωτικά και νιτρώδη.

Η τωρινή ανάκληση επισημαίνει για άλλη μία φορά και παρά την κοινή πεποίθηση για το αντίθετο, τη σημασία της προσθήκης πρόσθετων σε τρόφιμα καθώς βοηθούν στη διασφάλιση της διαθεσιμότητας γευστικών, θρεπτικών, ασφαλών, βολικών και προσιτών τροφίμων που ανταποκρίνονται στις προσδοκίες των καταναλωτών όλο το χρόνο, όταν δεν είναι δυνατή η κατανάλωση φρέσκων και χωρίς επεξεργασία τροφίμων.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ανάκληση 150.000 εμφιαλωμένων νερών: Το  «τεράστιο λάθος» των αρχών

Τον γύρο του κόσμου έκανε μία λανθασμένη ανακοίνωση προκαλώντας την αντίδραση της εταιρείας.

Εμπειρίες επιθεωρητών ασφάλειας τροφίμων: Η πιο συχνή και κοινή παράβαση

Ποιες είναι οι προτάσεις των ερευνητών για την συμμόρφωση των επιχειρήσεων στον τομέα της ασφάλειας τροφίμων.

Αξίζει να ακολουθήσει κάποιος το επάγγελμα του διαιτολόγου; Του Νίκου Ζορζοβίλη*

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του να είσαι διαιτολόγος.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο