Ανάκληση τροφίμου υπενθυμίζει τη σημασία της προσθήκης συντηρητικών στα τρόφιμα, παρά την κοινή πεποίθηση για το αντίθετο.
Αν και συνήθως οι ανακλήσεις που σχετίζονται με πρόσθετα αφορούν σε περίσσεια ποσότητας, τώρα έγινε και ανάκληση λόγω απουσίας ενός απαραίτητου συντηρητικού/αντιμικροβιακού.
Η αλυσίδα κολοσσός σουπερμάρκετ Morrisons ανακοίνωσε την ανάκληση θρυμματισμένου/λιωμένου σκόρδου ιδιωτικής ετικέτας “Morrisons Crushed Garlic” επειδή ένα συστατικό έχει παραλειφθεί από το προϊόν. Αυτό το πρόσθετο (που δεν έγινε γνωστό) εισάγεται στα τρόφιμα προκειμένου να εμποδίσει τη μικροβιολογική ανάπτυξη και επομένως παρουσιάζει δυνητικό κίνδυνο για τους καταναλωτές και επομένως είναι μη ασφαλές για κατανάλωση.
Η Morrisons ανακάλεσε άμεσα το προϊόν και στα σημεία πώλησης αναρτήθηκαν σχετικές ανακοινώσεις. Αυτές οι ειδοποιήσεις εξηγούν στους πελάτες γιατί ανακαλείται το προϊόν και τους λένε τι να κάνουν εάν έχουν αγοράσει το προϊόν.
Τα πρόσθετα τροφίμων είναι ουσίες που προστίθενται κυρίως σε επεξεργασμένα τρόφιμα ή άλλα τρόφιμα που παράγονται σε βιομηχανική κλίμακα, για τεχνικούς σκοπούς, π.χ. για τη βελτίωση της ασφάλειας, την αύξηση του χρόνου αποθήκευσης ενός τροφίμου ή την τροποποίηση των αισθητηριακών ιδιοτήτων των τροφίμων. Οι αρχές αξιολογούν τις πιθανές επιβλαβείς επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία προτού εγκριθεί ένα πρόσθετο για χρήση και αφού εγκριθεί, θεσπίζεται ανώτατο όριο στην ποσότητα που μπορεί να προστεθεί κάθε συστατικό. Εάν αυτό το όριο ξεπεραστεί τότε ακολουθεί ανάκληση του τροφίμου. Αυτός είναι και ο λόγος που προκαλεί την ανησυχία του κοινού τα τελευταία χρόνια κυρίως όμως για τις τεχνητές χημικές ουσίες όπως χρώματα τροφίμων, μη θρεπτικά και γλυκαντικά χαμηλής περιεκτικότητας σε θρεπτικά συστατικά (σακχαρίνη, κυκλαμικό, ασπαρτάμη), αντιοξειδωτικά και νιτρώδη.
Η τωρινή ανάκληση επισημαίνει για άλλη μία φορά και παρά την κοινή πεποίθηση για το αντίθετο, τη σημασία της προσθήκης πρόσθετων σε τρόφιμα καθώς βοηθούν στη διασφάλιση της διαθεσιμότητας γευστικών, θρεπτικών, ασφαλών, βολικών και προσιτών τροφίμων που ανταποκρίνονται στις προσδοκίες των καταναλωτών όλο το χρόνο, όταν δεν είναι δυνατή η κατανάλωση φρέσκων και χωρίς επεξεργασία τροφίμων.