Άλλη μία χρήση για την μείωση και εκμετάλλευση των υπολειμμάτων καφέ, η απόρριψη των οποίων αποτελεί μεγάλο πρόβλημα για το περιβάλλον.
Μέχρι τώρα έχουμε δει τα υπολείμματα καφέ, η απόρριψη των οποίων αποτελεί πρόβλημα για το περιβάλλον, να χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία συσκευασιών, για την απομάκρυνση φυτοφαρμάκων από τα τρόφιμα, για την τόνωση καλλιεργειών, για την παραγωγή ποτών, σε προϊόντα αρτοποιίας, ακόμα και ως πρόσθετο σε τρόφιμα. Τώρα όμως τα βλέπουμε και ως υλικά για μηχανήματα.
Η ευρεία υιοθέτηση των τρισδιάστατων εκτυπωτών επιδεινώνει τις υπάρχουσες περιβαλλοντικές προκλήσεις, καθώς αυτά τα μηχανήματα αυξάνουν την κατανάλωση ενέργειας, την παραγωγή απορριμμάτων και τη χρήση πλαστικών. Η επιλογή υλικού για τρισδιάστατη εκτύπωση συνδέεται στενά με αυτές τις προκλήσεις και ως εκ τούτου ερευνητές και σχεδιαστές διερευνούν βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις. Βασιζόμενη σε αυτές τις προσπάθειες, εργασία που δημοσιεύτηκε στο Association for Computing Machinery διερευνά τη χρήση υπολειμμάτων καφέ, ως βιώσιμου υλικού για τη δημιουργία πρωτοτύπων με τρισδιάστατη εκτύπωση.
Ερευνητές από το Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο Boulder, θέλοντας να κάνουν την τρισδιάσταση εκτύπωση πιο βιώσιμη ανέπτυξαν μια μέθοδο για την τρισδιάστατη εκτύπωση ενός ευρέος φάσματος αντικειμένων, όπως κοσμήματα, γλάστρες ακόμη και φλιτζάνι εσπρέσο, χρησιμοποιώντας μια πάστα φτιαγμένη εξ ολοκλήρου από παλιό κατακάθι καφέ, νερό και μερικά άλλα βιώσιμα συστατικά. Το αποτέλεσμα της μελέτης παρουσιάστηκε στο συνέδριο του Association for Computing Machinery’s Designing Interactive Systems στο Πίτσμπουργκ.
Ο επικεφαλής Michael Rivera εξήγησε ότι οι περισσότεροι καταναλωτικοί τρισδιάστατοι εκτυπωτές στην αγορά σήμερα εκτυπώνουν με θερμοπλαστικά κάποιου είδους. Το πιο κοινό είναι το πολυγαλακτικό οξύ ή PLA. Αυτό το υλικό είναι, θεωρητικά, κομποστοποιήσιμο, αλλά μόνο ένα μικρό ποσοστό των εγκαταστάσεων κομποστοποίησης το δέχεται Η ομάδα του Rivera θέλοντας να αντικαταστήσει αυτό το υλικό, ανέμειξε αποξηραμένα κατακάθια καφέ με κόμμι κυτταρίνης και κόμμι ξανθάνης. Τα δύο τελευταία είναι κοινά πρόσθετα στα τρόφιμα και αποσυντίθενται εύκολα σε κάδο κομποστοποίησης. Στη συνέχεια, τα αναμειγνύουν με νερό.
Αυτό το υλικό, εκτός από κομποστοποιήσιμο και ανακυκλώσιμο, μπορεί να κατασκευαστεί και χρησιμοποιηθεί εύκολα σε οικιακούς εκτυπωτές σύμφωνα με τους ερευνητές.
Για να διαβάσετε τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.