Η οργάνωση Consumer Reports, συμβουλεύει το καταναλωτικό κοινό των ΗΠΑ να μην προμηθεύεται ένα συγκεκριμένο είδος βοείου κιμά που πωλείται στα καταστήματα Kroger και σε άλλα σούπερ μάρκετ, επειδή οι ανεξάρτητες δοκιμές του έχουν δείξει θετικά αποτελέσματα για επιμόλυνση με E. coli O157:H7.
Ο συναγερμός αυτός έρχεται αφού ο οργανισμός ανέλυσε ένα δείγμα κιμά βοείου κρέατος που πωλείται με το εμπορικό σήμα Kroger, όμως μπορεί και άλλα προϊόντα να εμπλέκονται, σύμφωνα με την ειδοποίηση που δημοσιεύθηκε στις 5 Ιανουαρίου.
Το δείγμα που αναλύθηκε προήλθε από συσκευασία του “93% άπαχου κιμά από βόειο κρέας”.
Υπάρχει ανησυχία ότι οι καταναλωτές μπορεί να έχουν ακόμα αχρησιμοποίητες μερίδες του κιμά βοείου κρέατος στα σπίτια τους λόγω της μακράς διάρκειας ζωής που αυτά τα προϊόντα έχουν όταν καταψύχονται, για το λόγο αυτό συνέστησαν στους καταναλωτές να τα απορρίψουν.
“Το Υπουργείο Γεωργίας (της Πολιτείας της Ουάσινγκτον), το οποίο επιβλέπει την ασφάλεια του κρέατος, απάντησε στα ευρήματα της CR, με έναν εκπρόσωπο να λέει ότι η υπηρεσία έχει “πολιτική μηδενικής ανοχής” για το E. coli 0157:H7 στο βόειο κρέας”, σύμφωνα με την ειδοποίηση από τις αναφορές καταναλωτών. “Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι ο οργανισμός “συνεχίζει να διερευνά αυτή την κατάσταση για να εντοπίσει όλα τα πιθανά συναφή προϊόντα που ενδέχεται να επιμολυνθούν και θα ξεκινήσει δράση αναλόγως το συντομότερο δυνατόν για την προστασία της δημόσιας υγείας”. “
Από το απόγευμα της 5ης Ιανουαρίου δεν είχαν εκδοθεί ανακλήσεις σχετικά με το εν λόγω κιμά από βόειο κρέας.
Η εκπρόσωπος της Kroger Kristal Howard δήλωσε στο CR ότι «η ασφάλεια των τροφίμων είναι η πρώτη μας προτεραιότητα» και ότι η εταιρεία έχει ξεκινήσει έρευνα και επικοινώνησε με τον προμηθευτή.
Η Interstate Meat, η εταιρεία που προμήθευσε το κρέας στην Kroger, δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό.
“Η πιο πιεστική ανησυχία είναι ότι οι καταναλωτές θα μπορούσαν να έχουν αυτό τον κιμά από βόειο κρέας στην κατάψυξη τους, και πολύ χαμηλές θερμοκρασίες δεν σκοτώνουν αυτά τα βακτήρια”, δήλωσε ο James E. Rogers, PhD, διευθυντής δοκιμών και έρευνας για την ασφάλεια των τροφίμων στο CR. “Και δεν υπάρχει τρόπος να πούμε αν ο κιμάς από βόειο κρέας περιέχει τα παθογόνα βακτήρια απλά κοιτάζοντας ή μυρίζοντάς το”.
Οι αναλύσεις της Consumer Reports ήταν μέρος μιας ευρύτερης, συνεχιζόμενης προσπάθειας δοκιμής του κιμά κρέατος που αγοράστηκε από αρκετά σούπερ μάρκετ των ΗΠΑ.
“Ο κιμάς κρέατος είναι πιο επικίνδυνο από ολόκληρα τεμάχια κρέατος επειδή μπορεί να κατασκευαστεί από πολλά ζώα – οπότε αν κάποιο φέρει E. coli, μπορεί να μολύνει μια ολόκληρη παρτίδα”, δήλωσε ο Rogers στο Food Safety News. “Και στη διαδικασία άλεσης, οποιαδήποτε βακτήρια υπάρχουν μπορούν να αναμιχθούν σε όλο το κρέας. Σε μπριζόλες και ψητά, τα βακτήρια είναι πιθανό να είναι έξω από την επιφάνεια κοπής, και έτσι σκοτώνονται πιο εύκολα από το μαγείρεμα.”