Ένας 33χρονος άνδρας έχει ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο, φωτογραφίζοντας τα γεύματά του στο αεροπλάνο σε κάθε ταξίδι.
Σε όλους μπορεί να αρέσει να τρώνε κάτι στα ταξίδια τους, αλλά κανείς δεν αγαπά περισσότερο τα γεύματα που σερβίρουν στα αεροπλάνα περισσότερο από τον Τζέιμς Άσκουιθ, έναν 33χρονο άνδρα από το Λονδίνο. Ο Τζέιμς έχει διανύσει 4.000.000 μίλια, έχει επισκεφθεί τις περισσότερες χώρες στον κόσμο, εδώ και 15 χρόνια.
Αλλά αυτό που κάνει τα ταξίδια του Τζέιμς μοναδικά είναι πως μοιράζεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τα γεύματα που τρώει σε κάθε του πτήση. Έχει πραγματοποιήσει περίπου 2000 πτήσεις, οπότε μιλάμε για…πολλά γεύματα! Χάρη στο lifestyle του, κατάφερε να ξεκινήσει και τη δική του ταξιδιωτική επιχείρηση, το Holiday Swap , όπου μπορεί κανείς να νοικιάσει το σπίτι του ή να το ανταλλάξει για μια χρονική περίοδο.
Ο Τζέιμς δηλώνει, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Mirror, πως θεωρεί τα ιαπωνικά γεύματα τα καλύτερα, ξεχωρίζοντας τις μπριζόλες wagyu στις ιαπωνικές αεροπορικές εταιρείες ANA και Japan Airlines. «Το πιο περίεργο γεύμα που είχα ήταν ένα φύλλο με λίγη σάλτσα. Νομίζω ότι ήταν στη Sudan Airways», αναφέρει ο Τζέιμς. Προσθέτει πως προτιμά να ταξιδεύει με εμπορικά αεροπλάνα και όχι ιδιωτικά, καθώς λατρεύει το βουητό των ανθρώπων γύρω του.
Ενώ συνεχίζει να χρησιμοποιεί τακτικά μια μορφή μεταφοράς υψηλών εκπομπών για μη ουσιώδεις σκοπούς, ο Τζέιμς λέει ότι ανησυχεί για το περιβάλλον. Προσπαθεί να αντισταθμίσει τις εκπομπές άνθρακα από τις πτήσεις του, ταξιδεύοντας σε μεγάλο βαθμό μόνο με ένα σακίδιο και μια σκηνή όταν ήταν σε πιο μικρή ηλικία. Θεωρεί πως το Holiday Swap ήταν αυτό που του έλειπε όταν ταξίδευε παλαιότερα.
Ο Τζέιμς δούλευε 12 χρονών και έκανε οικονομίες. Σκόπευε να αγοράσει ένα σπίτι, αλλά όλα άλλαξαν όταν γνώρισε τη «μαγεία» των ταξιδιών, με παρέα τον εαυτό του.
Πολλοί άνθρωποι, βέβαια, δεν μοιράζονται τα ίδια αισθήματα με τον Τζέιμς για το φαγητό των αεροπλάνων. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι ο θόρυβος στα αεροσκάφη μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα των ανθρώπων να απολαμβάνουν ένα γεύμα, καθώς το φαγητό είναι μια πολυαισθητηριακή εμπειρία και η έκθεση σε δυνατό θόρυβο επηρεάζει τις αξιολογήσεις των ανθρώπων για το φαγητό, ισχυρίζονται οι ερευνητές.
Ψυχολόγοι στις ΗΠΑ μελέτησαν την επίδραση του θορύβου κατά τη διάρκεια μιας πτήσης στις πέντε βασικές γεύσεις, με συνολικά 48 συμμετέχοντες να βαθμολόγησαν τις γλυκές, αλμυρές, ξινές, πικρές και ουμάμι λύσεις σε μια κλίμακα από το «ελάχιστα ανιχνεύσιμο» έως το «πιο δυνατό». Κάθε γεύση δοκιμάστηκε με τρία επίπεδα συγκέντρωσης και σε διαφορετικά επίπεδα θορύβου που κυμαίνονταν από κανονικό θόρυβο δωματίου έως 85 ντεσιμπέλ.
Ο θόρυβος εξαφανίστηκε για 30 λεπτά πριν από τη δοκιμή, ενώ οι συμμετέχοντες διάβαζαν ή μελετούσαν και συνέχισαν να παίζουν κατά τη διάρκεια της δοκιμής. Το επίπεδο θορύβου δεν είχε καμία επίδραση στις βαθμολογίες έντασης για αλμυρές, πικρές και ξινές γεύσεις, αλλά τα γλυκά τρόφιμα είχαν λιγότερο έντονη γεύση αλλά πιο έντονη για το umami.