Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
15.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

ΕΕ – ΓΤΟ: Συνεχίζονται οι αντιδράσεις ενόψει της νέας ψηφοφορίας

ΑρχικήΝέαΑγρότεςΕΕ - ΓΤΟ: Συνεχίζονται οι αντιδράσεις ενόψει της νέας ψηφοφορίας
spot_img

Οι νέες γονιδιωματικές τεχνικές σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης στη Σόφια.

Στις 11 Ιανουαρίου θα ψηφίσει η ΕΕ εκ νέου επί της πρότασης για χαλάρωση των κανόνων νέων γενετικών τεχνικών (NGT) που θα συμβάλουν, σύμφωνα με την πρόταση, στην αύξηση της βιωσιμότητας και της ανθεκτικότητας του συστήματος τροφίμων μας. Η πρόταση είχε ήδη τεθεί σε ψηφοφορία στις 11 Δεκεμβρίου 2023, αλλά οι υπουργοί Γεωργίας των κρατών μελών την απέρριψαν.

Πρόκειται για τεχνικές που μέσω της τροποποίησης του DNA των τροφίμων, οδηγούν στην ανάπτυξη βελτιωμένων φυτικών ποικιλιών ανθεκτικών στην κλιματική αλλαγή, ανθεκτικών στους επιβλαβείς οργανισμούς, που απαιτούν λιγότερα λιπάσματα και φυτοφάρμακα και μπορούν να εξασφαλίσουν υψηλότερες αποδόσεις, συμβάλλοντας στη μείωση της χρήσης και του κινδύνου των χημικών φυτοφαρμάκων κατά το ήμισυ και μειώνοντας την εξάρτηση της ΕΕ από τις γεωργικές εισαγωγές. Οι νέες τεχνικές δεν θα υπόκειται σε ελέγχους και αξιολογήσεις κινδύνου.

Ήδη η Βουλγαρία που απείχε από την προηγούμενη ψηφοφορία έχει ταχθεί κατά της νέας γονιδιακής επεξεργασίας ενώ σε μία στρογγυλή τράπεζα στη Σόφια για το θέμα, η ένωση AGROLINK, εκπρόσωπος του συνασπισμού περιβαλλοντικών ομάδων πολιτών και μη κυβερνητικών οργανώσεων “Για τη Φύση”, σημείωσε την κοινή αρνητική θέση οργανώσεων πολιτών, κλαδικών ενώσεων, επιστημόνων, γιατρών, νομικών και καταναλωτών για το προσχέδιο του κανονισμού.

Σύμφωνα με τη μηχανικό Σβέτλα Νικόλοβα της AGROLINK, ο κανονισμός προτείνεται υπό την πίεση του αγροχημικού λόμπι. Όπως δήλωσε, οι νέοι γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί που δημιουργήθηκαν πριν από 12 χρόνια δεν έκαναν τη δουλειά τους ούτε καν σε επίπεδο εργαστηρίου.

Παρέθεσε μια θέση που εξέφρασε η Γαλλική Υπηρεσία για τα Τρόφιμα, την Περιβαλλοντική και Επαγγελματική Υγεία και Ασφάλεια (ANSES) την 21η Δεκεμβρίου, σύμφωνα με την οποία το προσχέδιο του κανονισμού συντάχθηκε στο πόδι, χωρίς επιστημονικά επιχειρήματα και δεν είναι εφαρμόσιμο. Η εμφανής έλλειψη υποστήριξης για το έγγραφο από τους υπουργούς Γεωργίας είναι μια προειδοποίηση προς τους νομοθέτες ότι η εξαίρεση των νέων γονιδιωματικών τεχνικών από τους ισχύοντες κανονισμούς της ΕΕ για τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς θα κατακλύσει τα ευρωπαϊκά χωράφια με πατενταρισμένους νέους γενετικά τροποποιημένους σπόρους και θα αυξήσει τα μονοπώλια στη γεωργία.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο