Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
9.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

ΕΕ – ΓΤΟ: Συνεχίζονται οι αντιδράσεις ενόψει της νέας ψηφοφορίας

ΑρχικήΝέαΑγρότεςΕΕ - ΓΤΟ: Συνεχίζονται οι αντιδράσεις ενόψει της νέας ψηφοφορίας
spot_img

Οι νέες γονιδιωματικές τεχνικές σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης στη Σόφια.

Στις 11 Ιανουαρίου θα ψηφίσει η ΕΕ εκ νέου επί της πρότασης για χαλάρωση των κανόνων νέων γενετικών τεχνικών (NGT) που θα συμβάλουν, σύμφωνα με την πρόταση, στην αύξηση της βιωσιμότητας και της ανθεκτικότητας του συστήματος τροφίμων μας. Η πρόταση είχε ήδη τεθεί σε ψηφοφορία στις 11 Δεκεμβρίου 2023, αλλά οι υπουργοί Γεωργίας των κρατών μελών την απέρριψαν.

Πρόκειται για τεχνικές που μέσω της τροποποίησης του DNA των τροφίμων, οδηγούν στην ανάπτυξη βελτιωμένων φυτικών ποικιλιών ανθεκτικών στην κλιματική αλλαγή, ανθεκτικών στους επιβλαβείς οργανισμούς, που απαιτούν λιγότερα λιπάσματα και φυτοφάρμακα και μπορούν να εξασφαλίσουν υψηλότερες αποδόσεις, συμβάλλοντας στη μείωση της χρήσης και του κινδύνου των χημικών φυτοφαρμάκων κατά το ήμισυ και μειώνοντας την εξάρτηση της ΕΕ από τις γεωργικές εισαγωγές. Οι νέες τεχνικές δεν θα υπόκειται σε ελέγχους και αξιολογήσεις κινδύνου.

Ήδη η Βουλγαρία που απείχε από την προηγούμενη ψηφοφορία έχει ταχθεί κατά της νέας γονιδιακής επεξεργασίας ενώ σε μία στρογγυλή τράπεζα στη Σόφια για το θέμα, η ένωση AGROLINK, εκπρόσωπος του συνασπισμού περιβαλλοντικών ομάδων πολιτών και μη κυβερνητικών οργανώσεων “Για τη Φύση”, σημείωσε την κοινή αρνητική θέση οργανώσεων πολιτών, κλαδικών ενώσεων, επιστημόνων, γιατρών, νομικών και καταναλωτών για το προσχέδιο του κανονισμού.

Σύμφωνα με τη μηχανικό Σβέτλα Νικόλοβα της AGROLINK, ο κανονισμός προτείνεται υπό την πίεση του αγροχημικού λόμπι. Όπως δήλωσε, οι νέοι γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί που δημιουργήθηκαν πριν από 12 χρόνια δεν έκαναν τη δουλειά τους ούτε καν σε επίπεδο εργαστηρίου.

Παρέθεσε μια θέση που εξέφρασε η Γαλλική Υπηρεσία για τα Τρόφιμα, την Περιβαλλοντική και Επαγγελματική Υγεία και Ασφάλεια (ANSES) την 21η Δεκεμβρίου, σύμφωνα με την οποία το προσχέδιο του κανονισμού συντάχθηκε στο πόδι, χωρίς επιστημονικά επιχειρήματα και δεν είναι εφαρμόσιμο. Η εμφανής έλλειψη υποστήριξης για το έγγραφο από τους υπουργούς Γεωργίας είναι μια προειδοποίηση προς τους νομοθέτες ότι η εξαίρεση των νέων γονιδιωματικών τεχνικών από τους ισχύοντες κανονισμούς της ΕΕ για τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς θα κατακλύσει τα ευρωπαϊκά χωράφια με πατενταρισμένους νέους γενετικά τροποποιημένους σπόρους και θα αυξήσει τα μονοπώλια στη γεωργία.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Τα 8 πιο κρίσιμα ζητήματα που αντιμετωπίζει η σύγχρονη βιομηχανία τροφίμων

Ομάδα εμπειρογνωμόνων από την ακαδημαϊκή κοινότητα και τη βιομηχανία, ξεχώρισε τα πιο σημαντικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η βιομηχανία τροφίμων που σχετίζονται με την επιστήμη και την τεχνολογία των τροφίμων από ερευνητική σκοπιά.

Πόσο επικίνδυνα είναι τα γαριδάκια – Εργαστηριακή ανάλυση

Γαριδάκια και σνακ καλαμποκιού: Τα μισά περιέχουν τοξικές και καρκινογόνες ουσίες.

Τα φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν εκατομμύρια μικροπλαστικά στο τσάι σας – Νέα επιστημονικά ευρήματα

Τα εμπορικά φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν δισεκατομμύρια μικροπλαστικά, που εισέρχονται στα ανθρώπινα εντερικά κύτταρα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο